Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Bandy odds


Bandy är en av Sveriges verkliga folksporter och även en av de populäraste vintersporterna. Bandyns elitserie med klassiska lag som Västerås, Sandviken, Edsbyn, Bollnäs och Villa Lidköping lockar fortfarande en stadig publik. Sedan har vi ju förstås också den klassiska SM-finalen i bandy som traditionsenligt spelas på Studenternas IP i Uppsala i mars varje år inför närmare 20 000 åskådare och hundratusentals sitter bänkade hemma framför tvn. Vi kan se att ett stort intresse också hos spelbolagen som uppdaterar sina bandy odds kontinuerligt.

Det svenska bandylandslaget tillhör ett av världens bästa och genom åren har Sverige mött Ryssland, tidigare Sovjetunionen, otaliga gånger i klassiska VM-finaler. VM 2020 kommer att spelas i ryska Irkutsk i slutet av mars och början av april. Återstår att se om Sverige lyckas ta hem VM-guldet efter två raka finalförluster mot Ryssland med uddamålet 2018 och 2019.

De flesta större spelbolag erbjuder odds på bandy i en eller annan form. Oftast i form av odds på Elitserien, men det finns också spelbolag som även har odds på Allsvenskan och i vissa fall till och med finska ligan. Utbudet av odds på bandy är långtifrån det som finns på till exempel fotboll och ishockey, men det finns ändå en hel del att spela på i till exempel en match i Elitserien. Bland annat slutresultat, exakt resultat, antal mål samt olika garderingsspel som dubbelchans och pengarna tillbaka vid oavgjort.

Bandy i Sverige – Historia

Den svenska bandyhistorien går tillbaka ända till februari 1894 när sportens demonstrerades i samband med skridskotävlingar i Stockholm. Dock skulle det dröja fram till 1901 innan den första officiella bandymatchen spelades i Sverige och det mellan Stockholm Hockeyklubb och Uppsala Hockeyklubb på Nybrovikens is i Stockholm.

Första SM-finalen i bandy spelades år 1907 mellan IFK Uppsala och IFK Gävle i Boulognerskogen i Gävle, en match IFK Uppsala till slut vann med 4-1. IFK Uppsala kom sedan att dominera svensk bandy under de kommande 15 åren. Än idag är IFK Uppsala den klubb med näst flest SM-guld, 12 stycken.

Efter att ha spelats på lite olika ställen flyttades 1916 SM-finalen till Stockholms Stadion där den skulle bli kvar fram till slutet på 1960-talet. Under 1970-talet och 1980-talet spelades SM-finalen på Söderstadion i Stockholm innan den 1991 flyttades till Studenternas i Uppsala. 2013-2017 spelades SM-finalen på Friends Arena och Tele2 Arena. Sedan 2018 är dock SM-finalen tillbaka på Studenternas.

Trots att SM i bandy började spelas redan 1907 skulle det dröja fram till 1931 innan regelrätt seriespel kom igång i form av Division I med en norrserie och en söderserie med åtta lag i vardera serie.

Så småningom utökades varje serie till tio lag, men i samband med att Division I bytte namn till Allsvenskan i början på 1980-talet blev det återigen åtta lag i varje serie. Under 1980-talet infördes också att de fyra bästa lagen i varje serie fortsatte med spel i Elitserien efter jul medan övriga lag gick till den allsvenska fortsättningsserien.

2007 infördes en enda högsta nationell serie, Elitserien i bandy, med 14 lag. 2017 blev även serien under, Allsvenskan, en nationell serie med 16 lag.

På damsidan har det spelats SM i bandy sedan mitten av 1970-talet. Sedan början av 1990-talet heter den högsta serien Elisterien och består för närvarande av åtta lag. SM-finalen för damer spelas även den på Studenternas, några timmar före SM-finalen för herrar.

Sweden's bandy teamPhoto: GettyImages

Svenska bandylandslaget odds 2020

VM 2020 spelas i ryska Irkutsk 29 mars-5 april och som vanligt är Sverige tillsammans med Ryssland storfavoriter. Än så länge finns inga odds för årets VM-turnering, men räkna med att Sveriges odds kommer att vara ungefär detsamma som för Ryssland, strax över 2.00.

Damernas VM spelas i Norge 19-22 februari. Precis som i herrarnas VM står guldstriden mellan Sverige och Ryssland. Här kan vi nog räkna med ett något lägre odds för det svenska laget med tanke på att Sverige vann både 2016 och 2018. Det bästa är alltid bäst att göra en oddsjämförelse då de kan skilja sig mellan olika spelsajter. Odds.se ger de bästa verktygen.

Bästa svenska bandyspelarna

Sverige har i dagsläget några av de allra bästa bandyspelaren i världen. En av dessa är utan tvekan Christoffer Edlund, som under lång tid varit en av de stora profilerna i landslaget. Karriären inleddes i Vetlanda BK innan han 2009 värvades av storklubben Sandvikens AIK, där han spelade fram till 2019 med undantag för en säsong i ryska storklubben Jenisej, som han numera återigen spelar för.

En annan spelare som också kan vara värd att nämna när vi pratar om Sveriges bästa bandyspelare är Erik Pettersson, som spelat i såväl Sandviken och Jenisej, men som sedan 2017 tillhör ryska SKA Neftianik. I VM 2019 utsågs han till turneringens mest värdefulle spelare.

Svenska herrlandslaget i bandy

Det svenska herrbandylandslaget är ett av världens bästa och har genom åren tagit mängder med medaljer. Faktum är att Sverige sedan det första världsmästerskapet i bandy spelades 1957 inte missat medalj en enda gång. Länge stod dock Sverige i skuggan av Sovjetunionen och det var inte förrän 1981 som det första svenska VM-guldet kunde bärgas.

Sedan dess har det blivit ytterligare ett antal VM-guld och som regel i final mot Ryssland. En sak som Sverige har, men som Ryssland inte har är ett OS-guld i bandy, jo det är faktiskt sant. Bandy var nämligen med som demonstrationssport vid OS i Oslo 1952, där Sverige vann på bättre målskillnad än Norge och Finland, som var de två övriga lagen i OS-turneringen.

De senaste åren har Sverige haft hårdaste duster med Ryssland om VM-guldet. 2019 vann Ryssland med 6-5 efter förlängning och 2018 med 5-4. Senaste svenska VM-guldet kom 2017 när Sverige besegrade Ryssland med 4-3 i finalen i Sandviken.

women's bandy Sweden
Photo: GettyImages

Svenska damlandslaget i bandy

Det svenska dambandylandslaget spelade sin första officiella landskamp mot Finland 1980. När den första VM-turneringen för damer spelades 2004 var Sverige totalt överlägsna och vann samtliga sex matcher med en målskillnad på 52-0.

Sedan dess har Sverige vunnit ytterligare sju VM-guld. Enda gången Sverige hittills missat guld var i VM 2014 när man förlorade finalen mot Ryssland med 3-1. I VM 2018 i kinesiska Chengde vann Sverige finalen mot Ryssland med 1-0.

FAQ

År 1894 demonstrerades bandy för första gången under en skridskotävling i Stockholm. Den första officiella matchen spelades 1901.
12 VM-guld har det genom åren blivit för de svenska herrarna. Första guldet kom 1981, det senaste 2017.
8 VM-guld har de svenska damerna tagit under årens lopp. Det första kom 2004, det senaste 2018.
Flest landskamper i det svenska landslaget har målvakten Andreas Bergwall, som under sin drygt 20 år lång karriär gjorde 195 landskamper.
Flest SM-guld på herrsidan har Västerås SK med 20 stycken. På damsidan har AIK flest SM-guld, 15 stycken.
Nästa VM-turnering för herrar spelas mellan 29 mars och 5 april i Irkutsk, Ryssland. Sverige möter i gruppspelet Finland, Kazakstan och Ryssland.
VM i bandy för damer spelas mellan 19 och 22 februari i Oslo, Norge. Sverige, som även är regerande världsmästare, inleder mot Finland och möter sedan i tur och ordning Ryssland, USA och Norge.