Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Bandy VM 2020 damer


2020 års upplaga av bandy-VM för damer avgörs i den norska huvudstaden Oslo mellan 19 och 22 februari. Totalt deltar åtta lag, däribland Sverige som också är regerande världsmästare efter att ha vunnit VM-turneringen 2018.

VM 2020 kommer att spelas på sammanlagt tre olika arenor runt om i Oslo. Grupp A, där Sverige ingår, kommer i huvudsak att spelas på Voldsløkka Stadion medan grupp B kommer att spelas på Bergbanen. Därefter kommer sedan semifinaler och finaler att spelas på Frogner Stadion med plats för drygt 4 000 åskådare.

Eftersom turneringen pågår under endast fyra dagar kommer lagen att få ett tufft spelschema med i vissa fall flera matcher varje dag. De lag som tar sig vidare till semifinal kommer att spela sex matcher på fyra dagar.

Bandy Damer Sverige
Photo: Getty Images

Grupp A

Finland, Norge, Ryssland, Sverige och USA

I grupp A hittar vi de högst rankade lagen som gör upp om platserna i semifinal. De fyra första lagen går vidare till semifinal medan det lag som hamnar sist får spela match om femteplats mot ettan från grupp B. Väl i semifinal ställs ettan i gruppen mot fyran i gruppen medan de lag som kommer tvåa och trea möter varandra i den andra semifinalen.

På pappret kommer striden om gruppsegern stå mellan Sverige och Ryssland som i de senaste VM-turneringarna turats om att vinna gruppspelet. Därbakom kommer hemmanationen Norge, Finland och USA att göra upp om de två övriga platserna.

Som tidigare nämnts är spelschemat i årets VM oerhört tajt. Eftersom hela gruppspelet spelas under endast två dagar kommer lagen att tvingas spela två matcher varje dag med bara några timmars mellanrum mellan matcherna.

Sveriges matcher i gruppspelet

Finland–Sverige 19 februari 11:30

Sverige–Ryssland 19 februari 17:30

Sverige–USA 20 februari 12:30

Norge–Sverige 20 februari 18:30

Grupp B

Estland, Japan, Schweiz

I grupp B hittar vi de lägst rankade lagen i turneringen. Från början skulle även Kina funnits med i grupp B, men på grund av coronaviruset har det kinesiska laget dragit sig ur turneringen. Ett annat lag som saknas i årets turnering är Kanada, som funnits med i dam-VM i bandy i stort sett varje gång sedan den första VM-turneringen för damer år 2004.

För Japan blir det den första dam-VM-turneringen någonsin medan både Estland och Schweiz gör sitt andra VM. Efter Kinas frånfälle känns grupp B ganska öppen, även om Estland kanske får hållas som lite av favoriter. I VM 2018 slog nämligen Estland Schweiz med hela 12-0 i gruppspelet och därefter vann Estland även matchen om sjundeplats mot Schweiz med 7-2. Dock är Japan ett oprövat kort då dessa är debutanter i VM-sammanhang.

Bandy-VM damer – Historia

Första VM-turneringen i bandy för damer spelades år 2004 i finska Lappeenranta. Totalt deltog fem lag, Finland, Sverige, Norge, Ryssland och USA. Man kan lugnt säga att de svenska damerna var tämligen överlägsna. Efter att ha inlett gruppspelet med 9-0 mot Ryssland blev det därefter i tur och ordning 8-0 mot USA, 6-0 mot Finland och 5-0 mot Norge.

I semifinalen mot Norge blev det en total utskåpning, när Sverige vann med 17-0. Dagen efter avslutade sedan det svenska laget segertåget genom att slå Ryssland i finalen med 7-0, vilket innebar att Sverige gick igenom med sex raka vinster och 52-0 i målskillnad. Trea i turneringen slutade Norge som besegrade Finland i bronsmatchen med 8-1.

Till nästa VM-turnering i amerikanska Roseville år 2006 hade antalet lag utökats till sex stycken. Förutom de lag som var med 2004 hade även Kanada anslutit till turneringen. Precis som 2004 var Sverige tämligen överlägsna i gruppspelet. Dock lyckades både Ryssland och Norge som första lag göra mål på Sverige i ett bandy-VM för damer. Trots detta gick Sverige igenom gruppspelet med fem segrar och 32-2 i målskillnad.

I semifinal ställdes Sverige mot Finland som besegrades med 4-0 medan Ryssland slog Norge i den andra semifinalen med 2-0. I bronsmatchen tog Norge sin första medalj när man slog Finland i en jämn match med 2-1. Även finalen blev betydligt jämnare än två år tidigare, men till slut vann Sverige över Ryssland med 3-1.

women's bandy Sweden

Sju nationer

I VM 2007 i Budapest, Ungern, började de andra nationerna så smått komma ikapp Sverige. Samtidigt utökades antal lag till sju nationer när hemmanationen anslöt. För första gången tappade också Sverige poäng i en match. I gruppspelet spelade det svenska laget 3-3 mot Ryssland och även 0-0 mot USA, vilket i sin tur ledde till att Ryssland för första gången vann gruppspelet.

Till slut var det ändå Sverige som tog hem VM-guldet efter seger med 3-2 i finalen mot Ryssland. Samtidigt tog Norge sitt andra brons efter seger mot Kanada i bronsmatchen 4-3 på straffar.

2008 spelades VM för första gången på svensk mark, närmare bestämt i Borlänge. Samma sju nationer var med som 2007 och möjligen styrkta av hemmaplan gjorde Sverige en formidabel turnering när man till slut vann guld efter sju raka segrar.

Tronskiftet

2010 och 2012 var mer eller mindre en upprepning av 2008 med Sverige som guldmedaljörer efter finalseger mot Ryssland. Men, i Lappeenranta 2014 skedde så till slut tronskiftet när Ryssland som första lag i VM-sammanhang besegrade Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen med 3-1. Dagen efter var tronskiftet definitivt när det ryska laget även vann finalen mot Sverige, också det med 3-1.

2016 återställde dock Sverige ordningen när man vann samtliga sex matcher i gruppspelet och sedan också finalen mot Ryssland, dock med knappa 1-0. I samma turnering gjorde även Kina debut i VM-sammanhang.

Till VM 2018 i kinesiska Chengde växte turneringen med ytterligare två lag, Estland och Schweiz, vilket gjorde att dam-VM för första gången delades in i två olika grupper med fyra lag i vardera grupp. Till slut blev det ändå Sverige mot Ryssland i final och än en gång blev det mycket jämnt. Sverige vann med knappa 1-0.

Sverige i VM

Det går inte att säga annat än att Sverige genom åren lyckats utomordentligt bra i dam-VM i bandy. Åtta guld av nio möjliga visar att Sverige är den klart ledande nationen i världen inom dambandy. På nio turneringar har laget dessutom bara förlorat ett fåtal matcher, vilket också säger en hel del. Som det ser ut nu talar det mesta för att Sverige kommer att fortsätta vara den bästa dambandynationen även de kommande åren.

FAQ

VM i bandy för damer spelas mellan 19 och 22 februari.
Bandy-VM 2020 spelas i Oslo, Norge.
Totalt finns åtta lag med fördelade på en grupp med fem lag och en grupp med tre lag.
Sverige spelar i grupp A tillsammans med Ryssland, Finland, Norge och USA.
Sverige inleder VM 2020 mot Finland 19 februari, kl 11:30.
Flest VM-guld har Sverige, som vunnit åtta av nio VM-turneringar som spelats på damsidan.
Sverige vann VM i Chengde 2018 efter finalseger mot Ryssland med 1-0.
Första VM-turneringen i bandy för damer spelades i finska Lappeenranta år 2004.