Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

eurovision song contest 2019 odds


2019 års upplaga av Eurovision Song Contest kommer att avgöras i Tel Aviv, Israel, 14-18 maj. Totalt deltar 41 nationer i tävlingen, däribland Sverige. Sedan tidigare har både Bulgarien och Ukraina meddelat att de inte kommer att delta i tävlingen, trots att bägge länderna fanns med i startfältet 2018. Årets Eurovision blir den 64:e tävlingen i ordningen sedan starten 1956 och det blir också tredje gången som Israel står som värd. Senaste gången tävlingen avgjordes i Israel var 1999 och då vann ju som bekant Sverige i form av Charlotte Nilsson med låten ”Take Me To Your Heaven”.

Platsen där Eurovision 2019 kommer att äga rum är Expo Tel Aviv och i rollerna som programledare kommer vi att få se den israeliske TV-programledaren Erez Tal samt supermodellen Bar Rafaeli, som kanske är mest känd för att en gång i tiden ha varit tillsammans med skådespelaren Leonardo DiCaprio. I det så kallade green room kommer vi att få se Assi Azar och Lucy Ayoub, bägge kända från israelisk TV. 

Vem vann Eurovision Song Contest 2018?

Förra årets upplaga av Eurovision som avgjordes i Lissabon, Porutgal, vanns som nog de flesta minns av Netta Barzilai, som med sin ”Toy” tog hem segern ganska överlägset med sammanlagt 529 poäng. Till slut blev avståndet ner till tvåan Cypern hela 93 poäng och 187 poäng ner till trean Österrike. Netta kammade hem flest tolvor av alla bidrag, hela åtta stycken, från TV-tittarna, vilket också innebar att hon fick klart flest tittarröster. Det var tur eftersom hon hos jurygrupperna inte blev bättre än trea. Hade jurygrupperna fått bestämma hade hon nämligen fått se sig slagen av både Österrike och Sverige.

Netta Barzialis seger var Israels fjärde Eurovision-seger genom tiderna. Tidigare israeliska segrar inkluderar Izhar Cohen och Alphabeta som vann med ”A-Ba-Ni-Bi” 1978, Gali Atari och Milk and Honey som vann med ”Hallelujah” 1979 samt Dana International som vann med ”Diva” 1998. Netta Barzialis vinst får också ses som lite av en överraskning då det Israel inför 2018 års tävling inte hade slutat bland de fem främsta bidragen på mer än tio år.

Favoriter i Eurovision 2019

Den kanske allra största favoriten att ta hem årets Eurovision är det holländska bidraget ”Arcade” med Duncan Laurence. Låten, som är en ballad, är favorit hos många spelbolag, vilket brukar vara en bra indikation på hur det senare kommer att gå för en låt i själva tävlingen. ”Arcade” har dock inte vunnit någon holländsk motsvarighet till vår svenska Melodifestival utan har helt och hållet utsetts av en jury. Trots att ”Arcade” inte släpptes förrän 7 mars har den redan över fyra miljoner visningar på Youtube och lika många lyssningar på Spotify. Skulle Duncan Laurence ta hem Eurovision skulle det i bli Hollands första seger sedan Teach-In vann med ”Ding-A-Dong” i Stockholm 1975.

En annan av favoriterna är Rysslands Sergey Lazarev som precis som Duncan Laurence tävlar med en ballad i form av ”Scream”, som dock får räknas som en ballad i mer klassisk tappning. Precis som ”Arcade” har Scream redan fått ett visst genomslag med närmare 1,5 miljoner visningar på Youtube.

Ytterligare ett bidrag som nämns bland favoriterna och som även ligger bra till hos spelbolagen är Schweiz ”She Got Me” med Luca Hänni. Låten går i latinostil och det är tydligt att kompositörerna hämtat inspiration från en annan latinolåt, nämligen ”Despacito”, som ju som bekant tog världen med storm år 2017. Om det schweiziska bidraget kommer att bli en lika stor hit återstår att se. Hittills har ”She Got Me” drygt 2 miljoner visningar på Youtube, vilket vittnar om att den kan gå bra i Tel Aviv.

Sedan får vi förstås inte glömma vår svenske John Lundvik som med sin ”Too Late For Love” spås placera sig mycket högt upp, kanske till och med allra högst upp. Precis som tidigare nämnda bidrag ligger ”Too Late For Love” högt upp hos spelbolagen samtidigt som visningarna på Youtube närmar sig två miljoner. På Spotify utklassar dock John Lundvik tidigare nämnda bidrag då ”Too Late For Love” där närmar sig hela tio miljoner lyssningar.

1. Nederländerna – “Arcade“, Duncan Laurence

2. Ryssland – “Scream“, Sergey Lazarev

3. Sverige – “Too Late For Love“, John Lundvik

Eurovision 2019 odds

Som tidigare nämnts är holländske Duncan Laurence med sin ”Arcade” favorit hos i stort sett alla spelbolag med odds på mellan 3 och 4 gånger pengarna. Där bakom följer Rysslands Sergey Lazarev vars ”Scream” har odds som ligger på mellan 5 och 7. Dock skuggar Schweiz Luca Hänni tätt bakom med odds på 6 till 8. Strax utanför pallen hittar vi Sveriges John Lundvik med odds på alltifrån 6 till 13.

Även om ovanstående länder är favoriter hos spelbolagen betyder inte detta nödvändigtvis att något av dessa kommer att vinna hela tävlingen. Men, att ett bidrag ligger bra till spelbolagen brukar ofta vara en indikation på att det även kommer gå bra i tävlingen.

Sverige i Eurovision

Genom åren har Sverige presterat mycket bra i tävlingen och totalt har vi lyckats producera hela sex svenska vinnare i Eurovision. Det började som bekant med ABBA som 1974 vann med ”Waterloo” i Brighton. En händelse som inte bara är ett stycke svensk musikhistoria utan som även blev startskottet för en internationell karriär med hundratals miljoner sålda album.

Därefter skulle det dröja tio år innan Sverige återigen fick kliva högst upp på prispallen och det efter att brödratrion Herreys i gyllene skor vunnit med den klassiska ”Diggi-Loo Diggi-Ley” i Luxemburg 1984. Sedan dröjde det bara sju år innan det var dags igen och det i Rom 1991 när Carola vann med ”Fångad av en stormvind” och dessutom med minsta möjliga marginal. Efter att rösterna var sammanräknade hade Carola samma poäng som franska Amina och även lika många tolvor. Till slut vann Carola på fler tiopoängare. Jämnare än så kan det knappast bli.

Fullt lika spännande var det inte i Jerusalem 1999 när Charlotte Nilsson, numera Perelli, vann med ”Take Me To your Heaven”. Än mindre spännande var det i Baku 2012 när Loreen i princip gjorde rent hus med hela 18 tolvor, vilket gjorde att hon till slut vann med över 100 poäng. Måns Zelmerlöw var inte mycket sämre när han vann i Wien 2015, tog hem tolv stycken fullpoängare och sedermera vann med god marginal.

Förutom de sex segrarna har Sverige under årens lopp ytterligare en rad framskjutna placeringar. En gång har ett svenskt bidrag kommit tvåa, hela sex gånger har vi kommit trea och ytterligare elva gånger har Sverige hamnat bland de fem bästa.

Eurovision – Schema

Eurovision Song Contest 2019 avgörs mellan 14 och 18 maj i Tel Aviv, Israel.

Första semifinalen avgörs tisdag 14 maj där bland annat Finland, Island och Australien tävlar.

Den andra semifinalen avgörs torsdag 16 maj. I denna får vi bland annat se Sverige tillsammans med övriga favoriter som Holland, Ryssland och Schweiz.

Från varje semfinal går tio länder vidare till finalen som avgörs lördag 18 maj. Till denna är redan värdnationen Israel tillsammans med Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien direktkvalificerade.