Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Allsvenskan odds

På Odds.se kan du ta del av Allsvenskan speltips och odds för säsongens hetaste möten. Du hittar även information om specialkampanjer, spelbolag med bästa odds samt vart du kan livestreama Allsvenskan! 



Så gick det förra säsongen

Allsvenskan 2020 blev en helt unik säsong till följd av coronapandemin. För det första hade serien inte premiär förrän i mitten av juni, vilket ledde till ett pressat spelschema samtidigt som säsongen förlängdes ända till december. Något som heller aldrig skett tidigare.

För det andra spelades säsongen helt utan publik, vilket fick konsekvenser rent sportslig. Framför allt blev Allsvenskan i fjol mycket jämn med ovanligt många oavgjorda matcher. Exempelvis vann Malmö FF serien på 60 poäng, som 2019 inte hade räckt bättre än till en femteplats.

Dock inledde mästarna säsongen lite trevande och fram till nästan halva serien var spelad ledde IFK Norrköping. Men, efter 13 omgångar tog Malmö FF över ledningen och behöll den sedan ända in i mål. Malmö tog därmed sin 24:e serieseger i Allsvenskan före tvåan IF Elfsborg, trean BK Häcken och fyran Djurgårdens IF.

Lika bra gick det inte för Helsingborgs IF och Falkenbergs FF, som hamnade på de två sista platserna och tvingas börja om i Superettan 2021. Kalmar FF lyckades dock hänga kvar efter seger i det allsvenska kvalet mot Jönköpings södra.

Allsvenskan 2021

När kommer publik tillåtas?

Till skillnad från förra året kommer Allsvenskan traditionsenligt att ha premiär i början av april. Dock blir det precis som förra säsongen utan publik. Exakt när publik kommer att är än så länge oklart. Nuvarande restriktioner, som bland annat förbjuder publik på större evenemang, gäller i dagsläget till och med 3 maj.

Detta innebär att det kan bli aktuellt med publik på allsvensk fotboll tidigast 4 maj och då i begränsad omfattning. Enligt ett tidigare förslag från Svensk Elitfotboll ska arenor med en publikkapacitet på under 15 000 åskådare tillåtas ta in 15 procent av sin totala kapacitet. Arenor med en kapacitet på 15 000 åskådare och över ska tillåtas ha en publik på 3 000 åskådare.

Allsvenska klubbarnas ekonomi

För de allsvenska klubbarna var 2020 förstås inget bra år med stora förluster av intäkter till följd av att det inte var någon publik på arenorna. Trots det gjorde de flesta klubbar i Allsvenskan inte några större förluster under förra året. Tack vare ekonomiskt stöd från regeringen kunde 11 av 16 klubbar gå med vinst.

Den största förlusten gjorde mästarna Malmö FF med ett resultat på minus 50 miljoner. Men, då ska man också veta att klubben har ett eget kapital på 464 miljoner kronor, vilket är nästan lika mycket som alla andra klubbar tillsammans.

Betta på Allsvenskan

Hos de spelbolag du hittar här går det att spela på i stort sett alla matcher i Allsvenskan samt olika typer av långtidsspel. Bland annat går det att spela på vilket lag som vinner Allsvenskan, vilka lag som hamnar topp 4 samt vilka lag som åker ner i Superettan. Det är inte ovanligt att en allsvensk match har över 200 olika marknader, där det förutom slutresultat även går att spela på till exempel antal mål, antal hörnor, målgörare och mycket, mycket mer.

Allsvenskan odds

Odds på Allsvenskan går att hitta hos i stort sett alla spelbolag. Hos de större svenska bettingsajterna är utbudet av odds näst intill lika bra som för stora ligor som Premier League, La Liga och Serie A. Samtidigt är Allsvenskan också en av de mest populära ligorna att spela på i Sverige.

Spelbolag har bäst odds på Allsvenskan

  • Spela Här
  • Spela
  • Bonus
  • Betyg
  • Erbjudanden

Populära spelmarknader för Allsvenskan

Spelare får ett stort urval av marknader och odds på Allsvenska matcher att välja bland. För att göra spelandet lite enklare får du alltid ett urval av de populäraste marknaderna. Känner du dig säker kan du bläddra bland de mer avancerade marknaderna och placera dina spel.
1. Resultat efter fulltid (1X2)
2. Totalt antal mål
3. Båda lagen gör mål
4. Dubbelchans
5. Handikapp
6. Korrekt resultat
7. Målskytt
8. Antal hörnor
9. Halvtid/Fulltid
10. Matchvinnare (insatsen tillbaka vid oavgjort)

Sedan finns det även odds för långtidsspel som vanligtvis rättas efter att säsongen är färdig. Oftast handlar det om marknader som skytteligan eller flest assist.
1. Vinnare
2. Lag att åka ur
3. Topp 3
4. Bästa målgörare
5. Flest assist

Allsvenskan livestream

Inför Allsvenskan 2020 köpte Discovery rättigheterna till att sända matcherna, efter att ha tagit över från C More. Flertalet matcher visas på Kanal 5 och Kanal 9 medan alla matcher kan ses via Discoverys streamingtjänst Dplay. Så här gör du för att livestreama Allsvenskan på Dplay:
1. Besök Dplay.se
2. Klicka på ”Registrera dig”
3. Välj ett paket som innehåller Allsvenskan
4. Fyll i dina uppgifter och genomför betalningen
5. Njut av oändlig spänning från Allsvenskan!

FAQ

Malmö FF har vunnit Allsvenskan 24 gånger fram till deras senaste guld år 2020.
IFK Norrköpings Christoffer Nyman vann skytteligan år 2020 med 18 mål.
Malmö FF toppar listan av rikaste klubbar i Allsvenskan med ett eget kapital på drygt 460 miljoner kronor. På andra plats ligger IFK Norrköping med ett eget kapital på närmare 150 miljoner kronor.
På Discovery+ kan du livestreama alla matcher i Allsvenskan.

Specialer

Lag att flyttas ned direkt till Superettan

Varberg BoIS 2.20 Unibet

Degerfors IF 3.00 Unibet

Bästa målgörare 2020

Alexander Jeremejeff, BK Häcken 5.50 Unibet

Vinnande lag i Allsvenskan de senaste åren:
2020Malmö FF
2019Djurgårdens IF
2018AIK
2017Malmö FF
2016Malmö FF
2015IFK Norrköping
2014Malmö FF
2013Malmö FF
2012IF Elfsborg
2011Helsingborgs IF

Skyttekungar de senaste åren
2020Christoffer Nyman, IFK Norrköping - 18 mål
2019Mohamed Buya Turay, Djurgårdens IF - 15 mål
2018Paulinho, BK Häcken - 20 mål
2017Magnus Eriksson, Djurgårdens IF / Karl Holmberg, IFK Norrköping - 14 mål
2016John Owoeri, BK Häcken - 17 mål
2015Emir Kujovic, IFK Norrköping - 21 mål
2014Lasse Vibe, IFK Göteborg - 23 mål
2013Imad Khalili, IFK Göteborg/Helsingborgs IF - 15 mål
2012Waris Majeed, BK Häcken - 23 mål
2011Mathias Ranégie, BK Häcken/Malmö FF - 21 mål

Allsvenskan format

Sedan 2008 utgörs Allsvenskan av totalt 16 lag som under en säsong möter varandra en gång hemma och en gång borta. Detta innebär att en allsvensk säsong består av sammanlagt 30 omgångar. En säsong i Allsvenskan inleds oftast i slutet av mars eller början av april och pågår sedan fram till och med början av november med. Som regel har Allsvenskan uppehåll under juni månad, dock kan detta variera aningen beroende på om det är en säsong då det spelas VM eller EM.

Under en allsvensk säsong spelas totalt 240 matcher innan ett lag koras till mästare och får äran att lyfta Lennart Johanssons pokal och även titulera sig svenska mästare. Det lag som vinner Allsvenskan belönas också med en plats i kvalet till Champions League. Det lag som kommer tvåa belönas med det som kallas för ”stora silvret”, det lag som kommer trea belönas med ”lilla silvret” medan fyran belönas med brons. Att lagen på de fyra första platserna belönas med medalj är en tradtion som går långt tillbaka i tiden.

Utöver medaljer får tvåan och trean i Allsvenskan också varsin plats i kvalet till Europa League. Om det lag som vinner Svenska cupen även finns med bland de tre första lagen i Allsvenskan går även det som kommer på fjärde plats till Europa League-kvalet.

De lag som slutar på de två sista platserna i Allsvenskan, det vill säga plats 15 och 16, blir nedflyttade och får kommande säsong spela i Superettan. Det lag som slutar på 14:e plats får kvala om en plats i Allsvenskan mot det lag som slutar trea i Superettan.

Allsvenskan ligan(Photo via Getty Images)

Allsvenskan i den internationella fotbollen

Allsvenskan är långt ifrån en av de bästa ligorna i Europa, men knappast heller en av de sämsta. Enligt UEFA:s ligaranking för 2019 hamnar Allsvenskan på 22:a plats av de totalt 55 ligor som finns runtom i Europa, strax bakom polska ligan, men strax före den azeriska ligan. Det som ligger till grund för UEFA:s ligaranking är hur väl lagen i respektive liga presterat i Champions League och Europa League under de senaste säsongerna. Därför är det knappast förvånande att man i topp hittar Spanien, England, Italien och Tyskland.

Ser man till övriga Norden är Allsvenskan klart bättre än både norska Tippeligan och finska Tipsligan, men aningen sämre än danska Superligaen, som återfinns på 17:e plats på UEFA:s ranking.

Detta innebär som nämnts tidigare att det lag som vinner Allsvenskan får chansen i kvalet till Champions League medan tvåan och trean får en plats i kvalet till Europa League. Eftersom Sverige inte ligger särskilt hög på UEFA:s ligaranking går det lag som vinner Allsvenskan in redan i första omgången av kvalet till Champions League. Samtidigt går tvåan och trean i Allsvenskan in i första omgången av kvalet till Europa League. Däremot får vinnaren av Svenska cupen gå direkt in i andra kvalomgången till Europa League och slipper därmed den första kvalomgången.

Genom åren har lag från Allsvenskan gjort bra ifrån sig i internationella sammanhang. Allra bäst har Malmö FF lyckats som våren 1979 tog sig hela vägen till final i Europacupen, dåvarande motsvarigheten till Champions League, där laget dock föll mot engelska Nottingham Forest.

Några år senare, 1982, lyckades IFK Göteborg vinna UEFA-cupen, nuvarande Europa League, efter finalseger mot Hamburg. IFK Göteborg vann även UEFA-cupen 1987 efter seger mot skotska Dundee United i finalen.

Under 2000-talet har lag från Allsvenskan flera gånger lyckats ta sig till såväl Champions League som Europa League. Både 2014 och 2015 tog sig Malmö FF till gruppspelet i Champions League och säsongen 2018/19 tog laget sig hela vägen till slutspel i Europa League, där det dock tog stopp mot Chelsea i 16-delsfinal.

Svenska spelare i Europa

För närvarande har Sverige en hel uppsjö med spelare som spelar i olika ligor runtom i Europa. Bland annat mittbacken Victor Lindelöf som spelar i engelska storklubben Manchester United. I spanska La Liga hittar vi både Alexander Isak och John Guidetti, som spelar i Real Sociedad respektive Alavés. Sedan har vi även ett par svenska spelare i italienska Serie A i form av målvakten Robin Olsen, som spelar Cagliari, samt Albin Ekdal, som återfinns i Sampdoria. Vi får förstås heller inte glömma Bundesliga-spelarna Emil Forsberg i Leipzig samt Robin Quaison i Mainz 05.

 

Derbyn i Allsvenskan

Allsvenska derbyn har ända sedan Allsvenskan började spelas för snart 100 år sedan varit något av en klassiker. De allra största derbyna är de som spelas i Stockholm mellan AIK, Djurgården och Hammarby och som nästan alltid innebär en fullsatta arena på antingen Friends Arena eller Tele2 Arena. Även derbyna i Göteborg mellan IFK Göteborg och Häcken brukar som regel locka storpublik. Samma sak gäller det klassiska Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

Allsvenskan historik

Den allra första matchen i Allsvenskan spelades söndagen 3 augusti 1924. Till skillnad från idag spelades Allsvenskan på den tiden höst-vår, vilket innebar att serien hade ett närmare fem månader långt uppehåll mellan november och april. Inför säsongen 1959 ändrades säsongsupplägget till det nuvarande vår-höst.

Genom årens lopp har antalet lag i Allsvenskan varierat. Fram till och med 1990 bestod serien, med undantag för några säsonger på 1970-talet och början av 1980-talet, av tolv lag. I början av 1990-talet bantades Allsvenskan ned till endast tio lag under ett par säsonger. 1993 utökades serien till 14 lag och 2008 till 16 lag.

Flest allsvenska titlar har Malmö FF. Fram till och med 2018 hade det skånska laget erövrat totalt 23 SM-guld, vilket är tio fler än IFK Norrköping respektive IFK Göteborg som har 13 guld vardera.

Andra Ligor