Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Allsvenskan odds

På Odds.se kan du ta del av Allsvenskan speltips och odds för säsongens hetaste möten. Du hittar även information om specialkampanjer, spelbolag med bästa odds samt vart du kan livestreama Allsvenskan! 


Betta på Allsvenskan

Hos de spelbolag du hittar här går det att spela på i stort sett alla matcher i Allsvenskan samt olika typer av långtidsspel. Bland annat går det att spela på vilket lag som vinner Allsvenskan, vilka lag som hamnar topp 4 samt vilka lag som åker ner i Superettan. Det är inte ovanligt att en allsvensk match har över 200 olika marknader, där det förutom slutresultat även går att spela på till exempel antal mål, antal hörnor, målgörare och mycket, mycket mer.

Spelbolag har bäst odds på Allsvenskan

  • Spela Här
  • Spela
  • Bonus
  • Betyg
  • Erbjudanden

Populära spelmarknader för Allsvenskan

Spelare får ett stort urval av marknader och odds på Allsvenska matcher att välja bland. För att göra spelandet lite enklare får du alltid ett urval av de populäraste marknaderna. Känner du dig säker kan du bläddra bland de mer avancerade marknaderna och placera dina spel.
1. Resultat efter fulltid (1X2)
2. Totalt antal mål
3. Båda lagen gör mål
4. Dubbelchans
5. Handikapp
6. Korrekt resultat
7. Målskytt
8. Antal hörnor
9. Halvtid/Fulltid
10. Matchvinnare (insatsen tillbaka vid oavgjort)

Sedan finns det även odds för långtidsspel som vanligtvis rättas efter att säsongen är färdig. Oftast handlar det om marknader som skytteligan eller flest assist.
1. Vinnare
2. Lag att åka ur
3. Topp 3
4. Bästa målgörare
5. Flest assist

Allsvenskan livestream

Inför Allsvenskan 2020 köpte Discovery rättigheterna till att sända matcherna, efter att ha tagit över från C More. Flertalet matcher visas på Kanal 5 och Kanal 9 medan alla matcher kan ses via Discoverys streamingtjänst Dplay. Så här gör du för att livestreama Allsvenskan på Dplay:
1. Besök Dplay.se
2. Klicka på ”Registrera dig”
3. Välj ett paket som innehåller Allsvenskan
4. Fyll i dina uppgifter och genomför betalningen
5. Njut av oändlig spänning från Allsvenskan!

FAQ

- Malmö FF har vunnit Allsvenskan 23 gånger fram till deras senaste guld år 2017. Klubben är för närvarande på väg mot sitt 24:e guld med en stark ledning i säsongen 2020.
- Den tidigare Djurgårdenspelaren Mohamed Buya Turay vann skytteligan år 2019 med 15 totalt mål.
- Malmö FF toppar listan av rikaste klubbar i Allsvenskan med kapital på över 500 miljoner kronor. På andra plats ligger IFK Norrköping med kapital på strax över 100 miljoner kronor i början av 2020.
- På Dplay kan du livestreama alla matcher i Allsvenskan.

Specialer

Lag att flyttas ned direkt till Superettan

Kalmar FF Ja 1.10 Unibet

Helsingborgs IF 2.20 Ja 2.20 Unibet

Bästa målgörare 2020

Christoffer Nyman & FK Norrköping (11/2020) Ja 1.40 Unibet

Vinnande lag i Allsvenskan de senaste åren:
2019 Djurgårdens IF
2018AIK
2017Malmö FF
2016Malmö FF
2015IFK Norrköping
2014Malmö FF
2013Malmö FF
2012IF Elfsborg

Skyttekungar de senaste åren
2019 Mohamed Buya Turay 15 Djurgårdens IF
2018Paulo José de Oliveira 20 BK Häcken
2017Magnus Eriksson/ Karl Holmberg 14 Djurgårdens IF
IFK Norrköping
2016John Owoeri 17 BK Häcken
2015Emir Kujovic 21 IFK Norrköping
2014Lasse Vibe 23 IFK Göteborg
2013Imad Khalili 15 IFK Göteborg/ Helsingborgs IF
2012Waris Majeed 23 BK Häcken

Allsvenskan format

Sedan 2008 utgörs Allsvenskan av totalt 16 lag som under en säsong möter varandra en gång hemma och en gång borta. Detta innebär att en allsvensk säsong består av sammanlagt 30 omgångar. En säsong i Allsvenskan inleds oftast i slutet av mars eller början av april och pågår sedan fram till och med början av november med. Som regel har Allsvenskan uppehåll under juni månad, dock kan detta variera aningen beroende på om det är en säsong då det spelas VM eller EM.

Under en allsvensk säsong spelas totalt 240 matcher innan ett lag koras till mästare och får äran att lyfta Lennart Johanssons pokal och även titulera sig svenska mästare. Det lag som vinner Allsvenskan belönas också med en plats i kvalet till Champions League. Det lag som kommer tvåa belönas med det som kallas för ”stora silvret”, det lag som kommer trea belönas med ”lilla silvret” medan fyran belönas med brons. Att lagen på de fyra första platserna belönas med medalj är en tradtion som går långt tillbaka i tiden.

Utöver medaljer får tvåan och trean i Allsvenskan också varsin plats i kvalet till Europa League. Om det lag som vinner Svenska cupen även finns med bland de tre första lagen i Allsvenskan går även det som kommer på fjärde plats till Europa League-kvalet.

De lag som slutar på de två sista platserna i Allsvenskan, det vill säga plats 15 och 16, blir nedflyttade och får kommande säsong spela i Superettan. Det lag som slutar på 14:e plats får kvala om en plats i Allsvenskan mot det lag som slutar trea i Superettan.

Allsvenskan ligan

 

Allsvenskan i den internationella fotbollen

Allsvenskan är långt ifrån en av de bästa ligorna i Europa, men knappast heller en av de sämsta. Enligt UEFA:s ligaranking för 2019 hamnar Allsvenskan på 22:a plats av de totalt 55 ligor som finns runtom i Europa, strax bakom polska ligan, men strax före den azeriska ligan. Det som ligger till grund för UEFA:s ligaranking är hur väl lagen i respektive liga presterat i Champions League och Europa League under de senaste säsongerna. Därför är det knappast förvånande att man i topp hittar Spanien, England, Italien och Tyskland.

Ser man till övriga Norden är Allsvenskan klart bättre än både norska Tippeligan och finska Tipsligan, men aningen sämre än danska Superligaen, som återfinns på 17:e plats på UEFA:s ranking.

Detta innebär som nämnts tidigare att det lag som vinner Allsvenskan får chansen i kvalet till Champions League medan tvåan och trean får en plats i kvalet till Europa League. Eftersom Sverige inte ligger särskilt hög på UEFA:s ligaranking går det lag som vinner Allsvenskan in redan i första omgången av kvalet till Champions League. Samtidigt går tvåan och trean i Allsvenskan in i första omgången av kvalet till Europa League. Däremot får vinnaren av Svenska cupen gå direkt in i andra kvalomgången till Europa League och slipper därmed den första kvalomgången.

Genom åren har lag från Allsvenskan gjort bra ifrån sig i internationella sammanhang. Allra bäst har Malmö FF lyckats som våren 1979 tog sig hela vägen till final i Europacupen, dåvarande motsvarigheten till Champions League, där laget dock föll mot engelska Nottingham Forest.

Några år senare, 1982, lyckades IFK Göteborg vinna UEFA-cupen, nuvarande Europa League, efter finalseger mot Hamburg. IFK Göteborg vann även UEFA-cupen 1987 efter seger mot skotska Dundee United i finalen.

Under 2000-talet har lag från Allsvenskan flera gånger lyckats ta sig till såväl Champions League som Europa League. Både 2014 och 2015 tog sig Malmö FF till gruppspelet i Champions League och säsongen 2018/19 tog laget sig hela vägen till slutspel i Europa League, där det dock tog stopp mot Chelsea i 16-delsfinal.

Svenska spelare i Europa

För närvarande har Sverige en hel uppsjö med spelare som spelar i olika ligor runtom i Europa. Bland annat mittbacken Victor Lindelöf som spelar i engelska storklubben Manchester United. I spanska La Liga hittar vi både Alexander Isak och John Guidetti, som spelar i Real Sociedad respektive Alavés. Sedan har vi även ett par svenska spelare i italienska Serie A i form av målvakten Robin Olsen, som spelar Cagliari, samt Albin Ekdal, som återfinns i Sampdoria. Vi får förstås heller inte glömma Bundesliga-spelarna Emil Forsberg i Leipzig samt Robin Quaison i Mainz 05.

 

Derbyn i Allsvenskan

Allsvenska derbyn har ända sedan Allsvenskan började spelas för snart 100 år sedan varit något av en klassiker. De allra största derbyna är de som spelas i Stockholm mellan AIK, Djurgården och Hammarby och som nästan alltid innebär en fullsatta arena på antingen Friends Arena eller Tele2 Arena. Även derbyna i Göteborg mellan IFK Göteborg och Häcken brukar som regel locka storpublik. Samma sak gäller det klassiska Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

Allsvenskan historik

Den allra första matchen i Allsvenskan spelades söndagen 3 augusti 1924. Till skillnad från idag spelades Allsvenskan på den tiden höst-vår, vilket innebar att serien hade ett närmare fem månader långt uppehåll mellan november och april. Inför säsongen 1959 ändrades säsongsupplägget till det nuvarande vår-höst.

Genom årens lopp har antalet lag i Allsvenskan varierat. Fram till och med 1990 bestod serien, med undantag för några säsonger på 1970-talet och början av 1980-talet, av tolv lag. I början av 1990-talet bantades Allsvenskan ned till endast tio lag under ett par säsonger. 1993 utökades serien till 14 lag och 2008 till 16 lag.

Flest allsvenska titlar har Malmö FF. Fram till och med 2018 hade det skånska laget erövrat totalt 23 SM-guld, vilket är tio fler än IFK Norrköping respektive IFK Göteborg som har 13 guld vardera.

Andra Ligor