Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Kval till Fotbolls-VM 2022 – Sverige Grupp B

Fotbolls-VM i Qatar avgörs mellan 18 november och 21 december 2022. Totalt kommer 32 lag att delta i VM-turneringen, varav 13 från Europa.

Sveriges VM-kval till Qatar 2022 inleds 25 mars 2021 med en hemmamatch mot Georgien. Övriga lag i Sveriges grupp är Spanien, Grekland och Kosovo.

Odds Grupp B

Standings provided by S

Tittar man på oddsen för grupp B är Spanien storfavoriter med ett odds på 1.18 för gruppseger. Därefter kommer Sverige med ett odds på 6.00 för gruppseger följt av Grekland med ett odds på 16.00 för gruppseger.

Så småningom kommer det även vara möjligt att spela på vilket lag som kommer tvåa i gruppen och därmed får spela play-off om en plats i VM 2022.

Sverige – Vinnare grupp B 4.00 Unibet
Spanien – Vinnare Grupp B 1.30 Betsson

Hur tar man sig till VM 2022?

I det europeiska VM-kvalet är det endast gruppvinnarna i de tio grupperna som tar sig direkt till VM.

De lag som kommer tvåa i respektive grupp går till playoff-spel tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i 2020 års Nations League, som inte fanns med bland ettorna och tvåorna i någon av VM-kvalgrupperna.

Dessa tolv lag kommer sedan att lottas i tre pooler med fyra lag i varje. Därefter kommer det spelas två semifinaler i varje pool. Vinnarna från dessa kommer sedan att göra upp om de sista tre europeiska platserna i VM.

Rumänien–Sverige 594x396(Photo via Getty Images)

Sveriges matcher i VM-kvalet

Sverige–Georgien 25 mars 2021

Kosovo–Sverige 28 mars 2021

Sverige–Spanien 2 september 2021

Grekland–Sverige 8 september 2021

Sverige–Kosovo 9 oktober 2021

Sverige–Grekland 12 oktober 2021

Georgien–Sverige 11 november 2021

Spanien–Sverige 14 november 2021

Lagen i grupp B

Spanien

Spanien är storfavoriter att ta hem gruppen med en rad storstjärnor som målvakten David de Gea, veteranen Sergio Ramos, Sergio Busquets och Alvaro Morata. Faktum är att Spanien inte misslyckats med att kvalificera sig för ett stort mästerskap sedan kvalet till EM i Sverige 1992. Senaste gången det spanska landslaget missade ett VM var i Tyskland 1974.

Sverige

Sverige är klara favoriter till andra platsen i grupp B och har flera gånger visat att man kan vara med och utmana de stora nationerna. Inte minst i kvalet till VM 2018 när man slog ut Italien i playoff, vilket var första gången blågult kvalificerade sig för ett VM-slutspel sedan Tyskland 2006. Sverige möter som bekant även Spanien i gruppspelet i EM 2021.

Grekland

Grekland är långtifrån det lag man var när man vann EM i Portugal 2004. Senaste gången laget var med i ett stort mästerskap var i VM i Brasilien 2014 där man blev utslagna i åttondelsfinal mot Costa Rica. I senaste EM-kvalet slutade Grekland trea i sin grupp bakom Italien och Finland.

Georgien

Georgien var en hårsmån att ta sig till EM nästa sommar, men förlorade den avgörande playoff-matchen mot Nordmakedonien med 1-0. Har gjort vissa framsteg de senaste åren, men ska inte ha något med toppstriden att göra.

Kosovo

Kosovo är ett lag som inte ska underskattas. I senaste kvalet till EM 2021 var man länge med och slogs om andraplatsen i sin grupp. Bland annat slog man Tjeckien hemma med 2-1 samt Bulgarien borta med 3-2. Får Kosovo lite flyt kan laget bli farliga.

Sveriges chanser i grupp B

Att Sveriges ska vinna grupp B och därmed gå direkt till VM känns ganska avlägset eftersom det då med största sannolikhet kommer att krävas seger i en av de två matcherna mot Spanien och utöver det seger i samtliga övriga matcher. Odds förslagen ligger just nu som sagt på 16 gånger pengarna hos bettingsidorna.

En andraplats i grupp B är dock fullt rimligt för svensk del och också vad vi ska förvänta oss av blågult och en första plats skall ses som en bonus. För Sverige ska vara klart bättre än Grekland, Georgien och Kosovo. Framför allt då Sverige har flera spelare som är mer eller mindre ordinarie i europeiska storklubbar, som Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United, Dejan Kulusevski i Juventus och Alexander Isak i Real Sociedad.

Kommer Sverige bara upp i normal standard ska det inte vara några större problem att ta andraplatsen i den här gruppen. Men, det gäller att inte underskatta de sämre lagen, framför allt inte Kosovo, ett lag som kan bli farliga med lite flyt.

Sverige landslag i fotboll 594x396(Photo via Getty Images)

Sveriges VM-kval 2022 – FAQ

Sverige inleder hemma mot Georgien torsdagen 25 mars 2021.
I grupp B ingår förutom Sverige även Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo.
Från Sveriges grupp går endast gruppvinnaren direkt till VM, medan tvåan går till playoff.
Sveriges samtliga matcher i VM-kvalet sänds i TV4 och på C More.
Fotbolls-VM 2022 avgörs i Qatar mellan 18 november och 21 december.