Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Fotbolls - VM damer 2019


Snart är det dags för fotbolls-VM för damer som den här gången avgörs i Frankrike mellan 7 juni och 7 juli. Totalt deltar 24 nationer från sex kontinenter, däribland Sverige. Sammanlagt kommer det att spelas matcher i nio olika städer, bland annat Le Havre, Rennes, Montpellier, Nice, Paris och Lyon, där både semfinaler och final kommer att spelas.

Spel 24/6/19

Spelschema

Spelschemat för VM-turneringen ser ungefär ut som det brukar göra med två veckors inledande gruppspel och därefter två veckors slutspel. Turneringens öppningsmatch spelas på Parc des Princes i Paris 7 juni mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. Finalen kommer däremot att spelas på Parc Olympique Lyonnais i Lyon där även de bägge semifinalerna kommer att spelas.

Gruppspel: 7-20 juni

Åttondelsfinaler: 22-25 juni

Kvartsfinaler: 27-29 juni

Semifinaler: 2-3 juli

Bronsmatch: 6 juli

Final: 7 juli

De 24 deltagande nationerna är fördelade på totalt sex grupper med fyra lag i varje. Detta innebär att de två bästa lagen från varje grupp samt de fyra bästa treorna kommer att gå vidare till åttondelsfinal. Grupperna i fotbolls-VM 2019 ser ut enligt följande:

Grupp A: Frankrike, Sydkorea, Norge, Nigeria

Grupp B: Tyskland, Kina, Spanien, Sydafrika

Grupp C: Australien, Italien, Brasilien, Jamaica

Grupp D: England, Skottland, Argentina, Japan

Grupp E: Kanada, Kamerun, Nya Zeeland, Holland

Grupp F: USA, Thailand, Chile, Sverige

Sverige inleder mot Chile

Som vi ser har Sverige lottats i grupp F, som ändå får ses som en hyfsat enkel grupp att ta sig vidare ifrån. Regerande mästarna USA är förstås en svår motståndare, men både Thailand och Chile är lag som Sverige ska slå. Därmed får man också säga att de svenska damerna har mycket goda chanser att ta sig vidare till en åttondelsfinalen. Framför allt eftersom det till och med kan räcka med att komma trea.

Sverige inleder 11 juni mot Chile på Roazhon Park i Rennes. Därefter väntar Thailand på Allianz Riviera i Nice 16 juni och sedan avslutar det svenska laget mot USA 20 juni på Stade Océane i Le Havre.

Ska man tillåta sig att spekulera är väl det mest troliga att Sverige slutar tvåa i grupp F. Detta skulle i så fall innebära att man får möta tvåan i grupp E, vilket troligtvis blir Holland om man ser till ranking.

Fotbolls-VM damer odds

Spel 24/6/19

Tittar man hos spelbolagen är det i princip helt jämnt mellan de regerande världsmästarna USA och hemmanationen Frankrike. Flera bettingsidor ger bägge lagen ett odds på 4.50 för att ta hem guldet. Hos enstaka bolag är till och med Frankrike favoriter. Strax bakom de bägge favoriterna hittar vi Tyskland och England med odds på mellan 6 och 8 för slutseger i turneringen.

Att USA är favoriter hos de flesta spelbolagen är knappast förvånande med tanke på att laget är regerande mästare och alltid finns med i toppen. Desto mer förvånande är det då att Frankrike ses som lika stora favoriter som USA. Visst, det franska laget har hemmaplan, men ser man till de tre senaste stora turneringarna, VM 2015, OS 2016 och EM 2015, gick Frankrike inte längre än till kvartsfinal i någon av dessa.

Dock har Frankrike det senaste året vunnit i stort sett alla träningsmatcher och sedan har laget som sagt också hemmaplan och det kan som bekant betyda oerhört mycket.

Att det ska bli något guld för Sverige ska vi nog inte hoppas alltför mycket på, i alla fall inte om man ska tro spelbolagen. Oddsen för svenskt guld ligger på alltifrån runt 20 till strax över 35. Men, avancemang från gruppspelet är något som även spelbolagen räknar med. Hos de spelbolag där det går att spela på att Sverige ska ta sig vidare från gruppen är oddsen för detta mycket låga, knappt 1.1.

Detsamma gäller för Sveriges första match mot Chile, där oddsen för svensk seger ligger mellan 1.05 och runt 1.15, vilket får betraktas som mycket lågt.

Sveriges damlandslag i fotboll

Genom åren har det svenska damlandslaget radat upp fina placeringar i stora mästerskap. Bästa VM-placeringen är silverplatsen från VM i USA 2003 där de svenska damerna var oerhört nära guld, men förlorade finalen mot Tyskland i förlängning. Utöver det har Sverige även två bronsplatser, från VM i Kina 1991 samt från VM i Tyskland 2011.

Sedan får vi förstås heller inte glömma OS-silvret från Rio de Janeiro 2016 där Sverige precis som i VM 2003 fick se sig besegrade av Tyskland. Dessutom har Sverige hela tre gånger varit i EM-final, 1987, 1995 och 2001, dock utan att någon gång lyckats vinna. Både 1995 och 2001 var det de tyska damerna som fick de svenska damerna på fall och 1987 var det Norge som tog hem guldet på hemmaplan.

Den senaste VM-turneringen i Kanada år 2015 blev ingen större succé för svensk del. Efter tre oavgjorda matcher i gruppspelet lyckades Sverige på bättre målskillnad ta sig vidare till åttondelsfinal, men väl där blev det som så många gånger förr förlust mot Tyskland och det med hela 4-1.

I år ska det förhoppningsvis räcka ytterligare en bit för Sverige. Att avancera från gruppspelet ska som sagt inte vara några större problem, men ska det räcka riktigt långt krävs det nog lite tur med motståndet i slutspelet.

Fotbolls-VM damer 2019 – FAQ

Sommarens VM-turnering spelas i Frankrike mellan 7 juni och 7 juli. Matcherna spelas i Lyon, Paris, Nice, Montpellier, Rennes, Le Havre, Valenciennes, Reims och Grenoble. Finalen spelas på Parc Olympique Lyonnais i Lyon med plats för närmare 60 000 åskådare.
Flest VM-guld har USA som vunnit turneringen tre gånger, 1991, 1999 och 2015. Utöver det har Tyskland två guld från 2003 respektive 2007 och slutligen har Norge och Japan var sitt guld från 1995 respektive 2011.
Senaste gången fotbolls-VM för damer avgjordes år 2015 vann USA efter finalseger mot Japan med hela 5-2. Bronset vanns av England som i matchen om tredjepris besegrade Tyskland med 1-0 efter förlängning.