La Liga odds


La Liga, eller Primera División som den ibland också kallas, är en av världens mest populära fotbollsligor med lag som FC Barcelona, Real Madrid och Atletico Madrid. La Liga är kanske även den liga där man hittar de allra största stjärnorna med spelare som Messi, Griezmann och Hazard. Utöver det är La Liga också en av de ligor som har det största utbudet vad gäller odds. I stort sett alla spelbolag erbjuder odds på samtliga matcher i La Liga, ibland med över 100 marknader på en enskild match.

De senaste åren har FC Barcelona dominerat spansk fotboll. Laget har vunnit La Liga fyra av de fem senaste säsongerna och ska man tro oddsen kommer Barcelona att ta hem guldet även den här säsongen. Hos de största spelbolagen ligger oddset för att Barcelona ska vinna La Liga på runt 1.75 medan motsvarande siffra för Real Madrid är runt 2.70. Därefter är det ganska stort hopp till Atletico Madrid som har ett guldodds på runt 7.00. Att något annat lag än de tre stora ska ta hem guldet är näst intill osannolikt då i princip samtliga andra lag har ett odds på över 100 för La Liga-seger.

Så spelas La Liga

I La Liga spelar totalt 20 lag, som under en säsong möter varandra en gång hemma och en gång borta, vilket innebär att det under en säsong i La Liga spelas totalt 38 omgångar. La Liga drar som regel igång i mitten av augusti och håller sedan på fram till och med slutet av maj med ett kortare uppehåll under jul och nyår.

Det lag som vinner La Liga kan titulera sig spanska mästare och belönas även med en plats i gruppspelet i Champions League. Även tvåan, trean och fyran får en plats i gruppspelet i Champions League. Det lag som slutar femma i La Liga kvalificerar sig för gruppspelet i Europa League medan sexan får en plats i den andra kvalomgången till Europa League.

Om något av de sex första lagen i La Liga även skulle vinna Copa del Rey, spanska cupen, vilket ofta är fallet, kvalificerar sig sexan i La Liga direkt för gruppspelet i Europa League medan sjuan får kvala till samma turnering.

De lag som slutar på de tre sista platserna i La Liga flyttas ner en division och får följande säsong spela i Segunda División. I Segunda División går de två första lagen direkt upp till La Liga medan lagen som slutar trea, fyra, femma och sexa får kvala om den sista platsen till La Liga.

 la liga - spanska ligan

La Liga fakta

Sedan starten 1929 har La Liga spelats varje år med undantag för åren under spanska inbördeskriget 1937-39.

Fram till och med 2019 hade sammanlagt nio olika lag vunnit La Liga. Flest titlar har Real Madrid med totalt 33 stycken följt av FC Barcelona med 26. Utöver det har även Atletico Madrid tio titlar, Athletic Bilbao åtta titlar, Valencia sex titlar, Real Sociedad två samt Deportivo La Coruña, Sevilla och Real Betis vars en titel.

Rekordet för flest mål under en och samma säsong innehas av FC Barcelonas Lionel Messi som säsongen 2011/12 gjorde hela 50 mål, vilket innebär ett målsnitt på drygt 1,3 mål per match.

Under säsongerna 1995/96 och 1996/97 spelade 22 lag i La Liga.

Flest matcher i La Liga har spanske landslagsmålvakten Andoni Zubizarreta som mellan 1981 och 1998 hann med att spela totalt 622 matcher i Atheltic Bilbao, FC Barcelona och Valencia.

Flest mål i La Liga har Lionel Messi gjort med 419 mål fram till och med säsongen 2018/2019.

Tre lag har spelat samtliga säsonger i La Liga, FC Barcelona, Real Madrid och Athletic Bilbao.

Specialer

Barcelona 2019-20 antal vunna troféer

Spanska lag i Europa

Genom åren har spanska lag haft stora framgångar i stora europeiska turneringar som Champions League och Europa League. Real Madrid har vid hela 13 tillfällen vunnit Champions League eller den tidigare Europacupen medan Barcelona har fem titlar i samma turneringar. Utöver det har ytterligare två spanska lag varit i final i Champions League, nämligen Atletico Madrid och Valencia.

Det lag som vunnit flest Europa League- och UEFA-cuptitlar är även det spanskt i form av Sevilla, som har sammanlagt fem titlar från de bägge turneringarna. Utöver det har även Atletico Madrid tre Europa League-titlar, Real Madrid två UEFA-cuptitlar och Valencia en UEFA-cuptitel.

FC Barcelona och Real Madrid

FC Barcelona och Real Madrid är inte bara Spaniens två största fotbollsklubbar utan också två av världens största fotbollsklubbar alla kategorier. Båda lagen är minst sagt stjärnspäckade och har genom åren också vunnit mängder av titlar både i Spanien och Europa.

Matcherna lagen emellan kallas som bekant för ”El Clasico”. Det första El Clasico spelades 13 maj 1902 i form av en semifinal i det årets upplaga av Copa de la Coronación. Vann gjorde Barcelona med 3-1.

Den 3 mars 2019 spelades det 242:a El Clasico i tävlingsammanhang. I och med att Barcelona vann tog laget sin 96:e El Clasico-seger, vilket är en mer än vad Real Madrid har.

Derbyn i La Liga

Som i många andra ligor spelas det också i La Liga flera intressanta derbyn. Det största är utan tvekan det mellan Real Madrid och Atletico Madrid eftersom bägge lagen tillhör topplagen i La Liga. Ett annat derby som också brukar locka storpublik är det mellan Barcelona-lagen FC Barcelona och Espanyol. Andra derbyn som också bör nämnas är Sevilla-derbyt mellan Sevilla och Real Betis och så förstås det klassiska baskiska derbyt mellan Real Sociedad och Athletic Bilbao.

La Liga historia

Den allra första säsongen av La Liga, eller Primera División som den hette på den tiden, spelades 1929 med en serie om totalt tio lag. Efter 18 spelade omgångar stod till slut FC Barcelona som segrare, två poäng för Real Madrid. Så småningom utökades ligan steg för steg och i början av 1950-talet spelade 16 lag i La Liga.

Under 1950- och 1960-talet dominerade Real Madrid La Liga, framför allt under 1960-talet när laget vann hela åtta av tio ligatitlar. I början av 1970-talet utökades La Liga till 18 lag och i slutet av 1980-talet till nuvarande 20 lag.

Andra Ligor