Serie A odds


Italienska ligan, eller Serie A som den också är känd som, är en av världens absolut bästa och mest klassiska fotbollsligor med stora lag som Juventus, Napoli, Inter och Milan. De senaste tio åren har Juventus helt och hållet dominerat Serie A och ska man tro oddsen kommer så vara fallet även den här säsongen.

Oddsen för att Juventus tar sin nionde raka titel ligger hos de största spelbolagen på runt 1.50. Juventus främsta konkurrenter, Napoli, som de två senaste åren slutat tvåa, har ett guldodds på runt 5.00 medan oddsen för att Inter ska ta hem titeln ligger något högre på 5.50. Där bakom är det sedan ett stort hopp ner till Romlagen Lazio och Roma med ett guldodds på 40.00 respektive 60.00.

Vem blir Serie A champion mästare 2019/20?

 • Betsafe Recension Roma 35.00 | Inter 4.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Betsson Recension Napoli 7.00 | Milan 26.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • NordicBet Recension Juventus 1.43 | Inter 6.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Bethard Recension AS Roma 34.00 | Atalanta 51.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • ComeOn Recension Lazio 67.00 | Torino 101.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Så spelas Serie A

I Serie A spelar sammanlagt 20 olika lag. Under en säsong möter dessa varandra en gång hemma och en gång borta, vilket gör att en säsong i Serie A består av totalt 38 omgångar. Precis som de andra stora europeiska ligorna inleds Serie A i mitten eller slutet av augusti. Den italienska ligan pågår sedan med ett kort uppehåll över jul och nyår fram till och med mitten eller slutet av maj.

Det lag som vinner Serie A blir också italienska mästare och blir även direktkvalificerade för gruppspelet i Champions League. Detsamma gäller för de lag som slutar på platserna 2 till och med 4. Hur många lag som går till Champions League kan dock variera beroende på vilken plats Italien har på UEFA:s nationsranking.

Det lag som slutar femma i Serie A går direkt till gruppspelet i Europa League, medan sexan får en plats i den andra kvalomgången till Europa League. Skulle det vara så att något av de sex första lagen i Serie A även vinner den italienska cupen, Coppa Italia, går även det lag som kommer sexa direkt till gruppspelet i Europa League medan det lag som kommer sjua tar över kvalplatsen till samma turnering.

De tre sista lagen i Serie A blir nedflyttade en division och får kommande säsong spela i Serie B. I Serie B går de två första lagen direkt upp i Serie A medan lagen på platserna 3-8 spelar ett playoff om den tredje Serie A-platsen.

Serie A – Fakta och historia

Den första säsongen av Serie A spelades säsongen 1929/30 med AS Ambrosiana, sedermera Inter, som segrare. Sedan dess har Serie A spelats varje år med undantag för de sista åren under andra världskriget. Genom åren har antalet lag som spelat i Serie A skiftat. Dock har det aldrig varit färre än 16 lag och aldrig fler än 21 lag.

Överlägset flest Serie A-titlar har Juventus som fram till och med 2019 hade vunnit hela 33 titlar. Näst flest titlar har Milanolagen Inter och Milan med 18 respektive 17 Serie A-titlar. På fjärde plats över antalet Serie A-titlar kommer kanske lite överraskande Torino med sex titlar. Torino har dock inte vunnit någon titel sedan 1976. Utöver det har även Roma tre titlar, Lazio, Napoli och Fiorentina två titlar medan Sampdoria, Hellas Verona och Cagliari har en titel vardera.

Flest mål i Serie A genom tiderna har Silvio Piola gjort som mellan 1929 och 1954 gjorde totalt 274 mål. Trea på listan över flest gjorda mål i Serie A är för övrigt Gunnar Nordahl med 225 mål.

Flest matcher i Serie A har Milans backlegendar Paolo Maldini som 1984-2009 gjorde inte mindre än 647 matcher i den högsta ligan.

Inter är det enda lag som spelat samtliga 88 säsonger i Serie A.

Italienska lag i Europa

Lag från den italienska ligan har genom årens lopp lyckats väl i stora europeiska turneringar som Champions League och Europa League. Juventus, Inter och Milan har samtliga vunnit både Champions League och den tidigare Europacupen. Flest titlar har Milan, sju stycken, vilket bara slås av spanska Real Madrid med totalt 13 titlar. Inter har tre titlar medan Juventus har två titlar. Förutom det har Fiorentina, Sampdoria och Roma varit i final i Europacupen.

Juventus och Inter har även vunnit UEFA-cupen eller Europa League vid tre tillfällen och utöver det har också Parma och Napoli två respektive en UEFA-cuptitel vardera.

De största lagen i Serie A

Historiskt sett har de tre stora lagen i Serie A varit Juventus, Inter och Milan. Under det senaste decenniet har dock Juventus dominerat totalt med åtta titlar under de senaste tio åren. Samtidigt har Milanolaget fallit tillbaka och istället är Napoli och Roma de lag som främst utmanat Juventus om titeln, även om den inte lyckats knipa guldet från Turinlaget.

Derbyn Serie A

Talar man om derbyn i Serie A är det två derbyn som är större än alla andra derbyn, Romderbyt och Milanoderbyt. Inför ett Romderby mellan Roma och Lazio på Olimpico är det alltid en liten extra laddning i luften och man märker verkligen vad som är på gång i den italienska huvudstaden. Men, frågan är om inte ett derby mellan Inter och Milan på klassiska San Siro är snäppet vassare. Framför allt då det nästan alltid är utsålt.

 

Svenska spelare i Serie A

Genom åren har det funnits en rad svenska spelare i den italienska ligan. De mest kända är utan tvekan Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som under åren när de spelade i Milan gick under namnet Gre-No-Li. Tillsammans öste de in mål i Milanolaget, framför allt Gunnar Nordahl som mellan 1949 och 1955 vann Serie A:s skytteliga hela fem gånger.

Sedan har vi ju förstås Zlatan Ibrahimovic som hunnit med att spela i Juventus, Inter och Milan och dessutom blivit mästare med samtliga tre. Två gånger har han också vunnit skytteligan i Serie A, säsongen 2008/09 i Inter samt 2011/12 i Milan.

Bland andra framstående svenska spelare i Serie A kan nämnas Kurt Hamrin, som mellan 1956 och 1971 spelade i bland annat Juventus och Fiorentina, och så givetvis Tomas Brolin som i början av 1990-talet gjorde stor succé i Parma.

Under säsongen 2019/20 spelar flera svenska spelare i Serie A, bland annat Albin Ekdal i Sampdoria samt Oscar Hiljemark i Genoa.

Andra Ligor