Fotbolls-EM 2020 – Grupp E


I fotbolls-EM 2020 kommer totalt 24 lag att delta fördelade på sex grupper. En av de mest intressanta grupperna är grupp E, där vi hittar Spanien, Polen och så givetvis Sverige. Utöver det ska ytterligare ett lag in i gruppen, vilket detta får blir får vi veta när playoff-spelet är färdigt i slutet av mars. Men, redan nu vet vi att det står mellan Bosnien, Slovakien, Irland och Nordirland.

Oavsett vad så känns det som att det är långtifrån givet vilka två lag som kommer att gå vidare, även om Spanien ändå får hållas som favoriter. Dock kan det ju räcka med att komma trea för att gå vidare, beroende på hur det går i de andra grupperna.

European Football Championship 2020

Grupp E odds

Tittar man hos spelbolagen är Spanien klara favoriter att både vinna och gå vidare från den här gruppen. Oddsen för att Spanien ska vinna grupp E ligger på runt 1.40 medan oddsen för att det spanska laget ska gå vidare ligger på runt 1.10.

Vad gäller Polen och Sverige ligger oddsen för att något av dessa lag ska vinna gruppen på mellan 5.00 och 8.00. Generellt med något lägre odds för Polen. Även när det kommer till vilka lag som går vidare är oddsen något lägre för Polen, dock är det knappast någon större skillnad. Oddsen för att Polen ska gå vidare ligger på runt 1.50 medan oddsen för svenskt avancemang ligger på runt 1.70. Att oddsen är relativt låga beror som sagt på att det även går att ta sig vidare som trea från gruppen.

Tittar man på oddsen för vilket lag som kommer att vinna playoff-grupp B och därmed också bli det fjärde laget i Sveriges grupp är Bosnien klara favoriter med ett odds på runt 2.00. Därefter kommer Slovakien med ett odds på 3.50 följt av Irland och Nordirland med odds på runt 5.00 respektive strax under 6.00.

Grupp E – Spelschema

Polen–Playoff-vinnare B        15 juni 18:00   Aviva Stadium, Dublin

Spanien–Sverige                     15 juni 21:00   San Mamés, Bilbao

Sverige–Playoff-vinnare B     19 juni 15:00   Aviva Stadium, Dublin

Spanien–Polen                        20 juni 21:00   San Mamés, Bilbao

Playoff-vinnare B–Spanien     24 juni 18:00   San Mamés, Bilbao

Sverige–Polen                         24 juni 18:00   Aviva Stadium, Dublin

Spanien

Spanien får ses som klara favoriter i grupp E. Allt annat än spanskt avancemang får ses som en stor skräll. Spanien gick utan problem genom kvalet där man vann åtta av tio matcher och var klara för EM redan innan de två sista matcherna hade spelats. Enda poängtappen kom borta mot Norge och borta mot Sverige.

Dock har Spanien knappast gjort särskilt bra ifrån sig i de senaste stora mästerskapen. I VM 2018 åkte man ut redan i åttondelsfinal mot värdnationen Ryssland. Samma sak i EM 2016 när man fick respass av Italien i åttondelen. För att hitta en riktigt bra spansk insats i ett mästerskap får man gå tillbaka till EM 2012 när det blev guld.

Tittar man på den spanska truppen består denna av idel stjärnspelare från europeiska storklubbar. Bland andra målvakten David de Gea, Manchester United, backarna Sergio Ramos och Dani Carvajal, bägge i Real Madrid samt mittfältare som Sergio Busquets, FC Barcelona och Rodri, Manchester City. Längst fram finns namn som Borussia Dortmunds Paco Alcacer och Atlético Madrids Alvaro Morata.

Hur långt detta räcker återstår att se, men det är ingen tvekan om att Spanien definitivt har potential att gå riktigt långt i EM 2020.

Spain UEFA EURO 2020

Polen

På pappret är Polen det lag som tillsammans med Sverige kommer att få slåss om andraplatsen i grupp E, då lagen känns i stort sett jämnstarka. Polen gjorde återigen ett starkt kval där man vann åtta av tio matcher och bara förlorade en. Dock ska sägas att Polen knappast hade en av de svåraste kvalgrupperna med lag som Österrike, Nordmakedonien och Slovenien.

I de senaste mästerskapen har Polen haft blandade resultat. I VM 2018 slutade det polska laget fyra i sin grupp i gruppspelet, trots att man fick en gynnsam lottning med Colombia, Senegal och Japan som övriga tre lag. I EM 2016 gick det dock bättre. Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet vann man åttondelen mot Schweiz på straffar och var sedan ytterst nära att vinna kvartsfinalen mot Portugal som också gick till straffar.

Polen har ett riktigt intressant lag med flera storstjärnor. I mål hittar vi Juventus-målvakten Wojciech Szczesny, som konkurrerat ut legendaren Gianluigi Buffon som förstemålvakt i Juve. I backlinjen finns bland andra Borussia Dortmunds Lukasz Piszczek och Monacos Kamil Glik. På mittfältet hittar vi veteranen Jakub Blaszczykowski med över 100 landskamper. Längst fram har vi Polens främsta vapen i form Milans Krzysztof Piatek och så framför allt Bayern Münchens skyttekung Robert Lewandowski, som gjort mål i över hälften av de 112 landskamper han spelat.

Sverige

Sverige lär med största sannolikhet få slåss med Polen om platsen bakom Spanien i grupp E. Precis som Polen gjorde Sverige ett bra kval, där man bara förlorade en match och det mot Spanien borta. Samtidigt var det ytterst nära att bli tre poäng hemma mot Spanien, vilket visar att Sverige har potential att rubba de allra bästa.

Tittar man på de två senaste mästerskapen för svensk del var de verkligen som dag och natt. I EM 2016 blev det totalt fiasko med endast en poäng och ett enda mål framåt, som dessutom var ett irländskt självmål. I VM 2018 gick det betydligt bättre när Sverige vann sin grupp och därefter också åttondelen mot Schweiz. I kvartsfinalen blev England dock för svåra, men Sverige gjorde trots allt sitt bästa mästerskap på 24 år.

Det svenska laget är till stor del mycket av ett lagbygge med många jämnstarka spelare. Bland de viktigaste spelarna kan bland annat nämnas målvakten Robin Olsen, lagkaptenen Andreas Granqvist, mittfältsmotorn Emil Forsberg samt anfallaren Alexander Isak, som börjat bli allt viktigare för sitt Real Sociedad i La Liga.

Sweden UEFA Euro 2020

Bosnien / Slovakien / Irland / Nordirland

Sist, men inte minst, ska det in ytterligare ett lag i den här gruppen. På pappret är Bosnien den klara favoriten bland dessa och känns också som den svåraste motståndaren för övriga lag i grupp E. Lagets störste stjärna är utan tvekan veteranen och Roma-anfallaren Edin Dzeko som gjort över 50 mål och mer än 100 landskamper i det bosniska landslaget. Utöver Dzeko finns ytterligare ett par framstående spelare som till exempel Arsenal-backen Sead Kolasinac och Juventus mittfältare Miralem Pjanic.

Fotbolls-EM 2021 – FAQ

Fotbolls-EM 2021 spelas mellan 11 juni och 11 juli.
Fotbolls-EM 2021 kommer att spelas i tolv städer i tolv länder: Grupp A i Rom, Italien och Baku, Azerbajdzjan Grupp B i Köpenhamn, Danmark och Sankt Petersburg, Ryssland Grupp C i Amsterdam, Holland och Bukarest, Rumänien Grupp D i London, England och Glasgow, Skottland Grupp E, där Sverige ingår, i Dublin, Irland och Bilbao, Spanien Grupp F i München, Tyskland och Budapest, Ungern På varje spelort kommer det dessutom att spelas antingen en åttondelsfinal eller en kvartsfinal. Semifinaler och final kommer att spelas på Wembley i London, som också är den största arenan med plats för 90 000 åskådare.
Sverige inleder måndag 14 juni kl 21:00 mot Spanien i Bilbao. Därefter väntar Slovakien, i Dublin 18 juni kl 15:00. Sverige avslutar gruppspelet mot Polen i Dublin onsdag 23 juni kl 18:00.
I Sverige sänds fotbolls-EM i SVT och TV4.
Portugal är regerande europamästare efter att laget i EM 2016 besegrade hemmanationen Frankrike i finalen med 1-0 efter förlängning.
Tyskland och Spanien har bägge blivit europamästare vid tre tillfällen. Tyskland 1972, 1980 och 1996. Spanien 1964, 2008 och 2012.
Fotbolls-EM 2021 blir Sveriges sjunde EM-turnering. Sverige har tidigare varit med 1992, 2000, 2004, 2008, 2012 och 2016. Bästa placeringen är från EM på hemmaplan 1992 när Sverige tog sig till semifinal och därmed slutade på en delad tredjeplats.