Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Danmarks landslag i fotboll

Det var ett tag sedan Danmark gjorde något större väsen av sig i stora mästerskap. Något nytt EM-guld som 1992 ska vi nog inte räkna med. Det danska laget får nog snarare rikta in sig på att bli bäst i Norden.

Odds Danmark EM 2021

Danmark tillhör knappast guldkandidaterna inför EM 2021, men laget rankas ändå relativt högt om man ser till oddsen. Hos de största spelbolagen och bettingsajterna ligger oddset för danskt guld på mellan 26.00 och 29.00, vilket är i paritet med Kroatien, som tog silver i VM 2018. Framför allt är Danmark betydligt högre rankat än Sverige, som har ett guldodds på mellan 81.00 och 101.00

Att Danmark rankas så pass mycket högre än Sverige är egentligen ingen större överraskning. Det danska laget har visat fin form under våren och i höstas var man tvåa i sin grupp i Nations League före bland annat England. Dessutom kommer man att ha hemmapublikens stöd i samtliga tre gruppspelsmatcher.

Semifinal

England – Denmark: 7 juli 21:00 i London

Danmark – EM-statistik

Danmark debuterade i fotbolls-EM redan 1964 när man slutade på fjärdeplats. Därefter skulle det dröja fram till och med 1984 innan danskarna var tillbaka i ett europamästerskap, men efter det kvalificerade man sig för varje EM fram till och med 2004. Totalt har Danmark funnits med i åtta fotbolls-EM. Den stora triumfen kom i EM i Sverige 1992 när danskarna, som ersättare till Jugoslavien, chockade fotbollsvärlden genom att ta hem guldet efter finalseger mot regerande världsmästarna Tyskland. Utöver det har man även en semifinalplats från EM 1984.

Danmark – historia

I början av 1900-talet var Danmark något av en stormakt och tog mellan 1906 och 1912 hem ett OS-guld och två OS-silver. Utöver det blev det även OS-brons 1948 och OS-silver 1960. Under 1980-talet hade laget något av en storhetstid när man först kom trea i EM 1984 och sedan charmade en hel värld i VM 1986 när man tog tre raka segrar i gruppspelet, bland annat mot Västtyskland. Dock tog det stopp i åttondelen mot Spanien. Den stora stunden i dansk fotbollshistoria är förstås EM-guldet från 1992.

Danmarks EM-trupp

Danmark har i EM 2021 en konkurrenskraftig trupp med ett antal spelare som spelar i några av de allra bästa europeiska klubbarna. Bland annat målvakten Kasper Schmeichel, till vardags i Leicester, lagkaptenen Simon Kjær som spelar i Milan samt Danmarks kanske bäste spelare i form av Inters Christian Eriksen. Sedan har det danska laget också ett intressant anfallspar i Leipzigs Yussuf Poulsen och FC Barcelonas Martin Braithwaite.

Målvakter

Kasper Schmeichel, Leicester

Frederik Rønnow, Schalke 04

Jonas Lössl, Midtjylland

Försvarare

Simon Kjær, Milan (lagkapten)

Anders Christensen, Chelsea

Mathias Jørgensen, FC Köpenhamn

Jens Stryger Larsen, Udinese

Jannik Vestergaard, Southampton

Nicolai Boilesen, FC Köpenhamn

Joakim Mæhle, Atalanta

Joachim Andersen, Fulham

Mittfältare

Christian Eriksen, Inter

Thomas Delaney, Borussia Dortmund

Pierre-Emile Højbjerg, Tottenham

Daniel Wass, Valencia

Mathias Jensen, Brentford

Christian Nørgaard, Brentford

Anders Christiansen, Malmö FF

Anfallare

Yussuf Poulsen, RB Leipzig

Martin Braithwaite, FC Barcelona

Andreas Cornelius, Parma

Kasper Dolberg, Nice

Robert Skov, Hoffenheim

Jonas Wind, FC Köpenhamn

Andreas Skov Olsen, Bologna

Mikkel Damsgaard, Sampdoria

Förbundskapten: Kasper Hjulmand

Mer om EM i fotboll