Kroatiens landslag i fotboll

Trots att Kroatien som fotbollsnation är relativt ung har ändå det kroatiska landslaget åstadkommit en hel del på de internationella fotbollsscenerna. Framför allt i form av silvret från VM 2018, som får betraktas som en av de största skrällarna i fotbollshistorien.

Odds Kroatien EM 2020

Inför EM 2020 tillhör Kroatien inte en av favoriterna, åtminstone inte om man tittar hos spelbolagen och det trots att laget så sent som 2018 tog VM-silver. Oddsen för att Kroatien ska ta hem EM-guldet ligger hos de största spelbolagen på runt 25.00, vilket är högre än Italien, men lägre än Ryssland.

Med tanke på att Kroatien som sagt tog VM-silver 2018 är det aningen förvånande att laget inte rankas högre hos spelbolagen.

Kroatien – EM-statistik

Sedan landet blev självständigt i början av 1990-talet har Kroatien endast missat ett EM, nämligen EM i Holland och Belgien år 2000. Bästa placeringarna är från 1996 och 2008 då laget gick till kvartsfinal. I EM 2016 åkte Kroatien ut i åttondelsfinal mot blivande europamästarna Portugal, som vann med 1-0 efter förlängning.

Kroatien – historia

Den kroatiska fotbollshistorien är kort, men innehåller ändå ett par riktiga höjdpunkter. Den allra största är förstås VM 2018 när laget tog sig hela vägen till final efter att först ha slagit ut hemmanationen Ryssland på straffar i kvartsfinalen och därefter England efter förlängning i semifinalen. I finalen blev dock Frankrike för svåra och kroaterna föll med 4-2. Sedan får vi heller inte glömma VM-bronset från 1998, som även det var en stor skräll.

Kroatiens landslag i fotboll 594x418

Tänkbara EM-spelare

I en eventuell kroatisk EM-trupp finns det ett antal mer eller mindre givna spelare. Framför allt lagkaptenen och Real Madrids storstjärna Luka Modric, men även FC Barcelonas Ivan Rakitic. Andra spelare som också lär finnas med i en kroatisk EM-trupp är mittfältarna Mateo Kovacic och Mateo Brozovic samt anfallaren Ivan Perisic.