Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Handboll i Sverige

Handboll är näst efter fotboll och ishockey en av Sveriges absolut populäraste sporter. Elitserien i handboll följs av många och sedan har vi ju förstås också det svenska landslaget, som på såväl herrsidan som damsidan haft stora internationella framgångar genom åren.

Ett tecken på att handboll är populärt är att de allra flesta spelbolag erbjuder odds på handboll i olika form. Bland annat finns möjlighet att spela på ligor i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien samt stora turneringar som VM, EM och OS.

Handboll i Sverige – Historia

Redan år 1907 spelades den allra första handbollsmatchen i Sverige och det mellan två sjömansskolor i Karlskrona. Dock skulle det dröja fram till 1930-talet innan Svenska Handbollsförbundet bildades och Sverige spelade sina första landskamper. 1934 började också Allsvenskan för herrar att spelas medan Allsvenskan för damer började spelas först 1971.

Numera heter den högsta handbollsserien i Sverige Handbollsligan och består av 14 lag. På damsidan heter högsta serien Svensk Handbollselit, SHE, där tolv lag ingår.

Internationellt sett har Sverige under flera perioder varit något av en stormakt i handboll. Framför allt under 1990-talet när det svenska landslaget tog en rad VM-guld och EM-guld. Vad gäller framtiden går det inte att säga annat att denna ser ljus ut då Sverige har en rad spelare i de stora europeiska länderna på både dam- och herrsidan. Samtidigt finns både dam- och herrlandslaget med i världstoppen.

Sweden Handball in 1996

Bästa svenska handbollsspelarna

Sverige har under årens lopp haft en rad framstående spelare. Vem minns till exempel inte namn som Per Carlén, Magnus Wislander, Staffan Olsson och Stefan Lövgren. Tittar man bland dagens svenska spelare är Sveriges bäste spelare Kim Ekdahl du Rietz. Den skånske vänsternian inledde karriären i Lugi och fortsatte sedan som proffs i franska Nantes och tyska Rhein-Neckar Löwen innan han värvades av den franska storklubben Paris Saint-Germain dit han kom 2018.

På damsidan heter Sveriges bästa spelare Isabelle Gulldén, som varit en av centralgestalterna i landslaget det senaste decenniet. Karriären inleddes i Sävehof innan den fortsatte till danska Viborg och rumänska CSM Bucuresti. Sedan 2018 spelar Gulldén i franska Brest Bretagne.

 

Svenska damlandslaget i handboll

Det svenska damlandslaget stod under många år lite i skuggan av det svenska herrlandslaget och det var väl egentligen inte förrän några år in på 2000-talet som det började hända saker. 2006 slutade de svenska damerna sexa i EM och i OS 2008 blev det kvartsfinal. Den riktiga fullträffen kom i EM 2010 när Sverige tog sig hela vägen till final, där det dock blev förlust mot Norge med 25-20. Utöver slivret från 2010 har de svenska damerna även ett brons från EM 2014 samt en fjärdeplats från VM 2017.

I VM 2019 slutade Sverige på sjunde plats efter att laget inte lyckades ta sig vidare till semifinal från mellanrundan. Svensk damhandboll kan få ett mycket fint 2021 då Sverige har goda medaljchanser i såväl Sommar OS som EM.

Isabelle Gullden top player

Svenska herrlandslaget i handboll

De svenska handbollsherrarna har genom åren tagit hem mängder med medaljer i stora mästerskap. Dessutom har Sverige varit med i nästan samtliga VM som spelats. Redan 1954 tog Sverige sitt första VM-guld, som blev inledningen på Sveriges första storhetstid med ytterligare ett VM-guld 1958 samt brons 1961 och silver 1964. Därefter skulle det dock dröja fram till 1990-talet innan nästa medalj kom.

När Bengan Johansson tog över det svenska herrlandslaget 1988 var det nog få som anade vad som skulle komma. Redan 1990 ledde han Sverige till VM-guld i Prag, som följdes upp med OS-silver i Barcelona 1992. Mellan 1990 och 2002 missade Sverige medalj i endast ett mästerskap, EM 1996.

Två VM-guld och fyra EM-guld under den här perioden gjorde det svenska handbollslandslaget oerhört populärt och på 1990-talet är det frågan om de inte till och med var större än det svenska landslaget i fotboll. Dock blev det aldrig något OS-guld trots tre raka OS-finaler med knappa förluster mot OSS i Barcelona 1992, mot Kroatien i Atlanta 1996 och mot Ryssland i Sydney 2012.

Efter eran med Bengan Johansson hade Sverige en lite tyngre period fram till och med VM på hemmaplan 2011 där man slutade fyra. I OS i London 2012 var Sverige återigen i final. Än en gång blev det dock förlust, mot Frankrike med uddamålet. Senaste medaljen för Sverige i ett stort mästerskap är silvret från EM i Kroatien 2018, där det blev förlust mot Spanien i finalen med 29-23.

FAQ

Första gången en handbollsmatch spelades i Sverige var år 1907.
De svenska herrarna har genom åren tagit 4 OS-silver, 4 VM-guld, 3 VM-silver, 4 VM-brons, 4 EM-guld och 1 EM-silver.
De svenska damerna har genom åren tagit 1 EM-silver och 1 EM-brons.
Flest landskamper har Magnus Wislander som 1985-2004 spelade hela 384 matcher i den svenska landslagströjan.
Flest mål i landslaget har Magnus Wislander gjort med 1 185 mål.
Handbollsturneringarna i OS i Tokyo för såväl damer som herrar spelas mellan 25 juli och 9 augusti.
EM i handboll för damer spelas i Danmark och Norge mellan 3 och 20 december.