Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Henrik Stenson Sveriges bästa golfare


Henrik Stenson är Sveriges mest framgångsrike manlige golfspelare genom alla tider med en över 20 år lång professionell karriär bakom sig. Genom åren har det blivit en rad stora segrar och framskjutna placeringar både på Europatouren och den amerikanska PGA-touren.

Den största segern hittills är utan tvekan segern i British Open 2016. Samma år blev det även silver i OS i Rio de Janeiro. Henrik Stenson har under sin långa karriär spelat in runt 350 miljoner kronor och är under större delen av året bosatt i Orlando, Florida.

Henrik Stenson GolfPhotoCredit: Getty Images

Henrik Stenson odds 2020

Under 2020 väntar en rad stora turneringar för Henrik Stenson, framför allt i form av fyra majors som är de mest prestigefyllda tävlingarna under en golfsäsong. Den första majorn är US Masters som spelas i mitten av april. Här kan man knappast säga att Stenson tillhör en av favoriterna då oddset för att svensken ska ta hem hela tävlingen ligger på 67.00. Detta kan jämföras med favoriten Rory McIlroy som har ett vinnarodds på 9.00.

Nästa major på programmet är PGA-mästerskapen som avgörs i mitten av maj. Här är oddsen för Henrik Stenson något bättre, 51.00. Även här är Rory McIlroy favorit, tillsammans med Brooks Koepka. Bägge med ett vinnarodds på 9.00.

US Open i mitten av juni är sista majorn för säsongen på amerikansk mark. Precis som i PGA-mästerskapen har Henrik Stenson ett vinnarodds på 51.00 medan Brooks Koepka är lägst rankad med 9.00.

16-19 juli är det så dags för säsongens största och mest prestigefyllda tävling, nämligen British Open, som Henrik Stenson förstås har goda minnen från. Årets upplaga avgörs på The Royal St George’s Golf Club i Sandwich i Kent i sydöstra England, ett par mil norr om Dover. Här är oddsen betydligt bättre för Stenson då spelbolagen ger bäst odds på runt 30.00 för att svensken tar hem sin andra seger i tävlingen. Allra lägst odds har Rory McIlroy med ett vinnarodds på runt 10.00.

Utöver fyra majors finns även ett antal andra tävlingar där vi troligtvis kommer att få se Henrik Stenson. Inte minst OS-turneringen i golf som avgörs 30 juli-2 augusti på Kasumigaseki Country Club, strax utanför Tokyo.

En del spelbolag erbjuder även så kallade specialer på Henrik Stenson. Detta innebär att det går att spela på om den svenske golfstjärnan kommer att vinna några majors under det kommande året. Oddset för att han ska vinna en major ligger på 7.50 medan oddset för två majors ligger på 81.00. Oddset för att det inte blir några majorsegrar alls för Stenson ligger på 1.10.

Sist, men inte minst, har vi ju också Ryder Cup, som är en lagtävling där de bästa spelarna från Europa möter de bästa spelarna från USA. Årets upplaga spelas i slutet av september och med tanke på att Henrik Stenson funnits med i det europeiska laget de tre senaste gångerna tävlingen spelats är det ganska sannolikt att han kommer att göra det även i år. Tittar man på oddsen är det dock USA som i år är favoriter med ett vinnarodds på drygt 1.70 medan Europas vinnarodds ligger på knappt 2.40.

Henrik Stenson – Biografi

Henrik Stenson föddes 5 april 1976 i Göteborg och började spela golf vid tolv års ålder. När han var 15 år flyttade familjen till Bjärred i Skåne och i samband med detta började han också spela på klassiska Barsebäck Golf & Country Club, ofta ansedd som en av de bästa banorna i Sverige.

År 1999 inledde Henrik Stenson sin professionella karriär med spel på den europeiska Challenge-touren, där han redan andra året vann penningligan, vilket gjorde att han kvalade in till Europatouren följande år. På Europatouren fortsatte succén med seger i Benson & Hedges International Open på The Belfry utanför Birmingham. Därefter skulle det dröja fram till 2004 innan nästa seger på Europatouren kom.

2006 var året då Stenson fick sitt stora genombrott när han vann både Commercial Bank Qatar Masters och BMW International Open samtidigt som han också för första gången tog sig in på topp 20 på världsrankingen. Samma år tog han även en plats i det europeiska Ryder Cup-laget. Året därpå kom också första segern på den amerikanska PGA-touren.

2013 klättrade Henrik Stenson till en tredjeplats på världsrankingen efter två segrar på PGA-touren och dessutom seger i DP World Tour Championship i Dubai som är säsongsavslutning på hela Europatouren. Samma år blev det även en andraplats i British Open och en tredjeplats i PGA Championship.

Dock slår ju ingenting säsongen 2016 när Henrik Stenson 17 juli som förste svensk och förste nordbo tog hem British Open, tre slag före amerikanen Phil Mickelson och totalt 20 under par. En knapp månad senare blev det även ett OS-silver i Rio de Janeiro, där Stenson slutade två slag bakom den vinnande britten Justin Rose. Som en av Europas bästa golfspelare under de senaste 10-15 åren har Stenson även fått representera det europeiska Ryder Cup-laget vid hela fem tillfällen, 2006, 2008, 2014, 2016 och 2018.

Största segrarna

Henrik Stensons största seger är tveklöst segern i British Open på Royal Troon Golf Club i Ayrshire, Skottland, i juli 2016. Efter att ha legat fem slag efter amerikanen Phil Mickelson efter första rundan gjorde Stenson en stark andra runda och klättrade till andraplats bara ett slag bakom Mickelson. På tredje rundan gick svensken upp ett slag före amerikanen och gick ut i ledning på sista rundan.

På den avslutande rundan visade Stenson nerver av stål när han gick åtta under par och till slut vann på 20 under par och med tre slags marginal ner till Mickelson. Utöver segern i British Open har Stenson ytterligare fem topp 3-placeringar från olika majors.

Bakom segern i British Open får nog de två vinsterna i DP World Tour Championship i Dubai ses som Henrik Stensons främsta segrar. Även segern i Tour Championship, en av de främsta tävlingarna på PGA-touren kan räknas till dessa.

FAQ

5 april 1976 i Göteborg.
Henrik Stenson gjorde debut på den europeiska Challenge-touren 1999.
Sin första seger på Europatouren tog Henrik Stenson 13 maj 2001 när han vann Benson & Hedges International Open.
Första segern på PGA-touren tog Henrik Stenson 25 februari 2007 när han vann WGC-Accenture Match Play Championship.
Ja, år 2016 vann Henrik Stenson British Open på Royal Troon Golf Club i Ayrshire, Skottland, med tre slag före amerikanen Phil Mickelson.
Henrik Stenson har varit med i Ryder Cup totalt fem gånger och vunnit gånger, 2006, 2014 och 2018.
Ja, när golfen gjorde comeback på OS-programmet i Rio de Janeiro 2016 tog Henrik Stenson hem silvret bakom den brittiske guldmedaljören Justin Rose.