Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

SHL odds - Svenska Hockeyligan 2020/21

Ta hjälp av våra speltips, SHL odds och analyser för att ta ditt spelande på Svenska Hockeyligan till nästa nivå. Vi delar med oss av information om kampanjer och bettingsidor för bästa SHL odds och spel!

SHL Odds

Spelbolagen bjuder på mängder av olika odds för varje match under SHL säsongen. Här på Odds.se erbjuder vi analyser och speltips inför de mest intressanta matcherna i SHL, kompletterat med de bästa oddsen. Vilket lag leder efter första perioden? Vilka får kvala och vilka åker ner i Allsvenskan? Kommer ditt hemmalag lyckas ta sig till slutspelet? Backa ditt lag, ta del av våra analyser och spela på Svenska Hockeyligan redan nu!

SHL SM-guld 2021

Rögle 3.25 Unibet
Växjö 2.50 Unibet
Skellefteå AIK 4.80 Betsafe
Örebro 10.00 Betsafe

SHL odds marknader

Ishockey är bland Sveriges populäraste sporter, så det är inte konstigt att bettingsidorna kör stenhårt på ett grymt hockeyutbud. Det är också en riktigt intensiv sport, inte bara när det är Hawaiihockey, men även under hela matchen. Vanligtvis finns det hundratals olika spelmarknader som du kan spela på. Men bland de populärare finns matchvinnare, money line, handikapp, antal mål och dubbelchans. Men vill du verkligen hitta spelvärde, kan du gräva bland de mer komplexa marknaderna där du hittar höga odds. Hos oss får du en bra början på vad de olika marknaderna betyder så att du får ut det mesta möjliga av SHL odds på nätet!

Matchvinnare

Matchvinnare är utan tvekan den vanligaste marknaden som spelare satsar på. Det är en enkel marknad där man spelar på vem man tror vinner. Något att komma ihåg är att matchvinnare endast räknas under ordinarie tid. Även om det ena laget vinner under övertid, resulterar matchvinnarspelet i oavgjort.

Money Line

Money Line fungerar som matchvinnare, men här spelar man istället på vem som vinner matchen inklusive övertid. Du satsar alltså på vem som ska vinna matchen under ordinarie tid, övertid eller straffar. Därför är det inte möjligt att spela på oavgjort på Money Line. Denna marknad har lägre odds än vad matchvinnare har.

2-Vägs handikapp

Spelar du på 2-vägs handikapp spelar du på vem som kommer vinna matchen med ett handikapp. Du kan välja vilket lag du vill ska börja med teoretiska mål för eller mot sig. Denna spelmarknad kan bjuda på riktigt höga odds. Vill du kunna spela på oavgjort måste du spela på 3-vägshandikapp.

Totalt antal mål

I svensk hockey blir vi ibland bjudna på extremt målrika matcher. Därför är det alltid spännande att lägga ett spel på totalt antal mål i en match. Spelar du på totalt antal mål spelar du på om det blir över eller under specifikt antal mål. Denna marknad räknar med mål i övertid och straffar. Vill du spela på ordinarie tid måste du spela på marknaden antal mål.

Dubbelchans

Osäker på om ett av lagen verkligen ta hem matchen? Då kan du spela på dubbelchans. Med dubbelchans kan du spela på två av tre resultat i en match. Antingen 1x, 12 eller x2. Alltså, vinst hemma + oavgjort, vinst hemma + borta, vinst borta + oavgjort. En ganska trygg marknad att spela på, men oftast med ganska låga odds.

Matchhändelser

Med matchhändelser kan du spela på flera olika utfall som kan ske i en match. Till exempel om en match går till övertid. Vilket lag som vinner flest perioder. Vilket lag som vinner och hur många mål det blir matchen. Detta blir ett sorts kombinationspel som bjuder på väldigt bra odds. En perfekt marknad för den som känner sig relativt säker på en match!

Betta på SHL

Utbudet av odds på SHL är hos de allra flesta spelbolag mycket stort. Det är inte ovanligt med en bra bit över 100 olika spelalternativ och marknader för en match i SHL.

Förutom vilket lag som ska vinna matchen går det även att spela på exakt resultat, hur många mål som kommer att göras i matchen, hur många mål som görs i varje period samt vilket lag som vinner respektive period. Som om det inte vore nog med det går det även att spela på om det blir mål i tom bur, antal mål i powerplay och i vissa fall till och med vilka spelare som kommer att göra mål.

De allra flesta spelbolag erbjuder också så kallade vinnarspel på SHL. Detta är spel som spänner över längre tid, ofta en hel säsong. Bland annat går det att spela på vilket lag som till slut blir svenska mästare, vilket lag som vinner grundserien samt vilka lag som flyttas ned till Hockeyallsvenskan. Utöver det finns även möjlighet att till exempel spela på vilken spelare som vinner poängligan samt vilket lag som släpper in minst mål.

Många svenska bettingsidor erbjuder också livespel och inplay-betting på matcher i SHL, vilket innebär att du kan spela på en match medan matchen pågå r. Ofta är utbudet av livemarknader stort med en rad olika spelalternativ för svensk ishockey. Vi har ögonen på SHL odds dagligen.

Spelbolag med bäst odds på SHL

 • Spela Här
 • Spela
 • Bonus
 • Betyg
 • Erbjudanden

SHL livestream

Samtliga matcher i SHL går att se via C Mores olika kanaler och streamingtjänster som nu finns tillgängliga på Dplay. Dplay äger rättigheterna till att sända SHL, vilket innebär att inga spelbolag kan livestreama SHL-matcher. För den som inte har ett abonnemang hos Dplay sänds även en del SHL på TV via Kanal 5 och Kanal 9. Så här gör du för att livestreama SHL på Dplay:

 1. Besök Dplay.se
 2. Klicka på ”Registrera dig”
 3. Välj paketet Total + C More Sport
 4. Fyll i dina uppgifter och slutför betalningen
 5. Ta del av spännande SHL-matcher!

FAQ

- Sedan Elitserien startade 1975/76 är Färjestad BK det lag med flest SM-titlar. Färjestad har sedan dess plockat på sig 9 titlar. Räknar man alla mästerskap sedan 1922 leder Djurgårdens IF med totalt 16 SM-titlar.
- Broc Little dominerade SHL-säsongen 2019/20 med hela 24 gjorda mål. Little är även favoriten för att bli bästa målgörare i SHL 2020/21.
- Det finns två sätt att se SHL 2020/21. Antingen genom livestreaming eller via TV. Rättigheterna till att sända matcherna ägs av Discovery som visar matcherna genom sitt C More + paket på Dplay.se.
- Färjestad BK är utan tvivel den just nu rikaste klubben med ett kapital på över 119 miljoner kronor. Strax efter ligger HV71 med över 56 miljoner kronor och Frölunda med strax över 44 miljoner kronor.

SM-guld vinnare

Rögle 3.25 Unibet
Växjö 2.50 Unibet

Vinnande lag i SHL de senaste åren:

ÅrLag
2019Frölunda HC
2018Växjo Lakers
2017HV71
2016Frölunda HC
2015Växjo Lakers
2014Skellefteå AIK
2013Skellefteå AIK
2012Brynäs IF

Nuvarande och oslagna rekord i SHL:

RekordSpelare/Lag
Yngste spelaren i en match:Fredrik Möller (Rögle BK) - 16 år och 29 dagar
Äldsta spelaren i en match:Donald Brashear (Modo HK) – 43 år och 24 dagar
Flest grundseriemål:Lars-Gunnar Petterson (Luleå HF) – 271 mål
Flest slutspelsmål:Jörgen Jönsson (Färjestad BK) – 49 mål
Flest grundseriemål under en säsong:Håkan Loob (1982/1983) – 42 mål
Snabbaste målet:Alexander Wiklund (Karlskrona) – 5 sekunder
Flest assist (inkl slutspel):Johan Davidsson (HV71) – 461 st
Flest utvisningsminuter under en säsong:Lance Ward (HV71) - 273 minuter
Flest utvisningsminuter:Andreas Jämtin (AIK) – 1694 minuter

SHL från grundspel till buckla

SHL består sammanlagt av 14 lag. Under en säsong möter alla lag varandra fyra gånger och totalt spelar varje lag 52 matcher. På den tiden som SHL bestod av tolv lag var lagen under en period indelade i tre derbygrupper där lagen i samma derbygrupp mötte varandra fler gånger än vad de mötte lagen utanför derbygruppen. Anledningen till det upplägget var att derbymatcher ofta lockar större publik och kräver kortare resor än andra matcher. Numera hålls en match på utomhusrink under varje SHL-säsong.

Efter gruppspelets 52 omgångar går de sex översta lagen direkt till kvartsfinal medan lagen på platserna 7-10 spelar åttondelsfinal om de två återstående kvartsfinalplatserna. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher medan kvartsfinalerna, semifinalerna samt finalen spelas i bäst av sju matcher. Det lag som vinner finalen får äran att titulera sig svenska mästare det året.

De två lag som hamnar på platserna 11 och 12 har spelat färdigt efter grundserien medan lagen på platserna 13 och 14 får spela direktkval till SHL mot två lag från Hockeyallsvenskan. Direktkvalet till SHL avgörs i bäst av sju matcher där de två vinnande laget går till SHL kommande säsong medan de två förlorande lagen går till Hockeyallsvenskan.

Historia

Redan 1922 korades de allra första svenska mästarna i ishockey i form av Stockholmsklubben IK Göta. På den tiden avgjordes kampen om SM-guldet i cupform med kvartsfinaler, semifinaler och final och det skulle dröja ända till början av 1950-talet innan vi fick det seriespel vi numera är vana vid.

Säsongen 1952/53 var första gången som det fanns nationella serier för hockey i Sverige. I den högsta divisionen ingick totalt tolv lag fördelade på två serier, nämligen Division I Norra och Division I Södra. Efter tio omgångar gjorde de två serievinnarna upp om SM-guldet i ett dubbelmöte, där Södertälje SK besegrade Hammarby IF första säsongen.

Så småningom utökades Division I till 16 lag med åtta lag i varje serie. I slutet av 1960-talet togs slutspelet bort och istället infördes Svenska mästerskapsserien där de fyra bästa lagen från norra och södra serien gjorde upp om SM-guldet i en ny serie.

Till säsongen 1974/75 slogs Division I Norra och Division I Södra ihop till en nationell serie som en förberedelse inför den kommande Elitserien som infördes säsongen därpå.

Första säsongen av Elitserien spelades 1975/1976. Serien bestod då av tio lag och spelades i 36 omgångar där lagen mötte varandra fyra gånger. Syftet med Elitserien var att skapa en ny liga och locka fler besökare till matcherna, men också att skapa en jämnare liga då vissa lag vid denna tidpunkt var överlägsna de flesta andra lag. Först föreslogs en liga med endast sex lag, men detta fick massiv kritik från framför allt landsorten och norrländska lag. Efter en hel del arbete och diverse mindre lyckade förslag så kunde man sent om sider komma överens om att bilda Elitserien. I april 1974 togs det formella beslutet att bilda den nya ligan och 5 oktober 1975 spelades den första matchen.

I samband med att Elitserien infördes gick man också tillbaka till den gamla ordningen med slutspel. De fyra första lagen i Elitserien gick till slutspel där både semifinal och final spelades i bäst av två matcher. Samtidigt infördes även spel om tredjepris, som dock slopades redan efter ett par år. 1978 utökades också antalet matcher i slutspelet till att omfatta bäst av tre matcher.

I slutet på 1980-talet genomgick Elitserien en stor förändring när serien utökades till tolv lag. Grundserien ändrades till 22 omgångar där de två sista lagen gick till spel i Allsvenskan. Den här ordningen bestod fram till 1996 när en grundserie om 50 omgångar infördes och där de två sämsta lagen fick spela om nytt kontrakt i Kvalserien. År 2000 utökades SM-slutspelets kvartsfinal till att omfatta bäst av sju matcher och året därpå även semifinaler och final.

SHL införs

Den 17 juni 2013 skrevs ett nytt kapitel i den svenska högstaligans bok när Elitserien bytte namn till SHL – Swedish Hockey League, eller Svenska Hockeyligan. Tanken med detta var att skapa ett varumärke som skulle vara lättare att känna igen och relatera till. I samband med detta gjordes också slutspelet om till sin nuvarande form där de sex främsta lagen går till kvartsfinal medan lagen på platserna 7-10 får spela åttondelsfinal om de sista två platserna i kvartsfinal.

Nästa stora förändring kom 2015 när antalet lag i den högsta division utökades för första gången på närmare 30 år, till 14 stycken. Detta gjorde också att grundserien bantades till 52 omgångar från tidigare 55 omgångar. Samtidigt togs Kvalserien bort och istället infördes direktkvalet till SHL där de två sista lagen i SHL möter de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan om två platser i SHL kommande säsong.

SHL-profiler genom tiderna

Många berömda spelare har spelat och fostrats i det som tidigare var Elitserien och som nu kallas SHL. Många av dessa har sedan gått vidare till spel i NHL och en del väljer även att spela i sitt gamla elitserielag igen för att avsluta karriären på hemmaplan. Exempel på berömda spelare som spelade i den dåvarande Elitserien är bland andra Peter Forsberg, Tomas Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och tvillingarna Henrik och Daniel Sedin.

Förutom dessa har det förstås funnits en rad kända profiler som förgyllt såväl Elitserien som SHL. Ett namn som verkligen får betraktas som en av de riktigt tunga Elitserieprofilerna är Anders ”Masken” Carlsson, som spelade i Elitserien under hela fyra decennier. Karriären inleddes i Brynäs i slutet av 1970-talet, närmare bestämt 1978, och avslutades i Leksand 2001. Totalt hann Anders ”Masken” Carlsson med 653 matcher i Elitserien, 196 mål och 330 assist samt två SM-guld med Brynäs och ett med Södertälje.

En annan Elitserieprofil som många minns är förstås Jonas Bergqvist, som mellan 1981 och 1998 spelade hela 15 säsonger i Leksand. Något SM-guld blev det dock aldrig för Jonas Bergqvist, men väl närmare 400 elitseriematcher och drygt 300 poäng.

När man talar om Elitserie- och SHL-profiler måste man förstås också nämna ”Mr Brynäs himself”, Ove Molin, som med undantag för en säsong i Helsingfors, spelade 20 raka säsonger i Brynäs. Den korte, men snabbe forwarden spelade under karriären hela 885 matcher för Brynäs samt tog två SM-guld, 1993 och 1999. Efter karriären har Ove Molin varit assisterande tränare i Brynäs samt huvudtränare i Karlskrona.

Fredrik Bremberg förtjänar också att nämnas när vi pratar stora profiler i Elitserien. Med sina 581 poäng på totalt 18 säsonger i Elitserien, huvudsakligen i Djurgården, är han den bäste poängplockaren i Elitserien och SHL genom tiderna.

Genom åren har Elitserien också haft en rad stora målvaktsprofiler. Vem minns till exempel inte Malmö IF-målvakten Peter ”Pekka” Lindmark som ledde laget till två SM-guld 1992 och 1994. En annan känd målvakt är förstås Luleås Jarmo Myllys, som under 1990-talet var en av Elitserien absolut största profiler och som också tog SM-guld med Luleå 1996.

SHL i siffror

 • Flest SM-guld: Flest SM-guld i ishockey har Djurgårdens IF som blivit svenska mästare hela 16 gånger. Första SM-guldet för Djurgården kom redan 1926, det senaste 2001. Näst flest SM-guld har Brynäs med 16 st, följt av Färjestad med 9 st.
 • Antal lag som vunnit SM-guld: Sedan 1922 har totalt 17 lag vunnit SM-guld i ishockey. Sedan Elitserien infördes 1975 har sammanlagt 13 lag vunnit SM-guld.
 • Flest säsonger i SHL och Elitserien: Flest säsonger i SHL och Elitserien har Brynäs och Färjestad, som är de enda lagen som fram till och med säsongen 2019/20 spelat samtliga säsonger i högsta serien sedan Elitserien infördes 1975.
 • Minst säsonger i SHL/Elitserien: Minst antal säsonger i Elitserien och SHL har Väsby och Oskarshamn med vardera en säsong i högsta serien.
 • Antal lag som spelat i SHL/Elitserien: Fram till och med 2019/20 har 25 lag spelat i SHL och Elitserien.
 • Maratontabellen: Färjestads BK leder SHL:s maratontabell på 2 961 poäng, vilket är över 400 poäng mer än tvåan Djurgården och trean Frölunda
 • Flest matcher i SHL: Luleåbacken Jan Sandström är den spelare som genom tiderna har spelat flest matcher i SHL och Elitserien. Mellan 2001 och 2018 spelade han inte mindre än 1 057 matcher för Luleå HF.
 • Flest matcher i slutspel: Under sin 16 säsonger långa karriär i Elitserien hann Jörgen Jönsson, Rögle och Färjestad, med inte mindre än 163 matcher i SM-slutspelet, vilket i snitt är mer än tio slutspels matcher per säsong.
 • Flest poäng i SHL: Forwarden Fredrik Bremberg, Djurgårdens IF, Malmö Redhawks, HV71 och Timrå IK, gjorde under karriären 582 poäng, vilket är SHL-rekord.
 • Flest poäng under en säsong: Rekordet för flest poäng under en säsong innehas av Färjestads Håkan Loob, som under säsongen 1982/83 gjorde nästan ofattbara 76 poäng, varav 42 mål och 34 assist.
 • Flest utvisningsminuter: Mest tid i utvisningsbåset genom tiderna har Andreas Jämtin, Färjestad, AIK, HV71 och Linköping. Under sina totalt 16 säsonger i Elitserien och SHL hann han med att tillbringa 1 465 minuter i utvisningsbåset, vilket motsvarar närmare 25 timmar.
 • Flest mål i en och samma match: Målrekordet för en match är ifrån 12 mars 1978 när Färjestad vann över Djurgården i Färjestads ishall med 12-9. I matchens tredje period gjordes för övrigt hela elva mål.
 • Största publiksiffra: Publikrekordet för en match i Elitserien och SHL är ifrån 28 december 2009 när Frölunda mötte Färjestad på Nya Ullevi inför 31 144 åskådare.
 • Minsta publiksiffra: Elitserien och SHL:s lägsta publiksiffra genom tiderna hämtar vi från matchen mellan Färjestad och MoDo 30 september 1979 när endast 405 åskådare befann sig i Färjestads ishall.