VM i ishockey 2020


Odds och betting

Ishockey-VM år 2020 äger rum i Schweiz mellan 8 och 24 maj och är det 84:e världsmästerskapet i ordningen. Samtliga matcher i turneringen kommer att spelas i Zürich och Lausanne med både semifinaler och final i Zürich. Senaste gången VM spelades i Schweiz var år 2009 då Ryssland vann  efter finalseger mot Kanada.

Regerande mästare inför ishockey-VM i Schweiz 2020 är Finland som i VM 2019 i Slovakien tog sitt tredje VM-guld efter att laget besegrat Kanada i finalen med 3-1.

Trots att Finland är regerande mästare är de finska lejonen inte favoriter hos spelbolagen. Detta är som vanligt, får man väl nästan säga, Kanada. I stort sett samtliga spelbolag och bettingsajter håller Kanada som favoriter till guldet med ett odds på 3.80 hos de flesta större bolag. Att just Kanada är favorit till guldet är knappast förvånande då laget i stort sett alltid finns med när medaljerna skall fördelas.

Dock kan Kanada knappast betraktas som någon storfavorit hos spelbolagen då Ryssland i stort sett har likvärdiga odds. Hos de flesta spelbolag ligger oddset för ryskt guld på 4.00. Därbakom följer sedan i tur och ordning Sverige med ett snittodds på 5.00, Finland med ett snittodds på 7.00 samt USA med ett snittodds på 9.00. En del kanske blir förvånade att inte Finland har ett lägre odds eftersom laget är regerande mästare. Men, då ska man komma ihåg att Finlands guld 2019 var något av en skräll, som nog ingen riktigt hade räknat med, och att Finland ska ta två guld i rad är ganska osannolikt.

Vem kommer att vinna Hockey-VM 2021

 • Betsafe Recension canada 3.50 | Slovakien 25.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Betsson Recension Sverige 5.00 | Tjeckien 13.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • NordicBet Recension Ryssland 4.00 | Finland 7.50 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Bethard Recension USA 9.00 | Schweiz 15.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • ComeOn Recension Kanada 3.80 | Sverige 5.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Grupper och spelplatser

Totalt kommer 16 nationer att delta i hockey-VM 2019 fördelade på två grupper med åtta lag i vardera grupp. Matcherna i VM kommer att spelas på två arenor. Hallenstadion i Zürich med plats för 11 200 åskådare samt nybyggda Vaoudoise aréna i Lausanne med plats för 10 000 åskådare.

Grupp A, som spelas i Lausanne, består av:

Kanada, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Danmark, Vitryssland och Storbritannien.

Grupp B, som spelas i Zürich, består av:

Ryssland, Finland, USA, Schweiz, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan.

Från varje grupp går sedan fyra lag vidare till kvartsfinal där två kvartsfinaler spelas i Zürich och två stycken i Lausanne. Bägge semifinalerna, bronsmatch samt final spelas i Zürich. Sverige spelar sin första match 8 maj och inleder precis som 2019 mot Tjeckien. Faktum är att Tjeckien faktiskt är det enda lag som Tre Kronor även mötte i gruppspelet i VM 2019.

Ser man till motståndet i grupp A så ska Sverige inte ha några större problem att ta sig vidare. Ja, det vore snarare en chock om man inte gjorde det. Tipset är att Tre Kronor kommer att göra upp med Kanada och Tjeckien om gruppsegern i grupp A medan Tyskland och Slovakien får slåss om den sista kvartsfinalplatsen. I grupp B lär Ryssland och Finland göra upp om gruppsegern medan USA och Schweiz lär ta de övriga två slutspelsplatserna.

Även om de fyra första lagen går vidare till slutspel kan det ändå ha viss betydelse vilken placering ett lag hamnar på. Eftersom ettan i grupp A möter fyran i grupp B och tvåan i grupp A möter trean i grupp B och så vidare får de lagen som blir etta och tvåa troligtvis ett lättare motstånd i kvartsfinal än de lag som hamnar trea eller fyra. Med andra ord kan det vara värt att kämpa lite extra för att vinna alla matcher redan i gruppspelet.

Ishockey-VM – Historia

Det allra första världsmästerskapet i ishockey spelades i Antwerpen 1920 och var då hör och häpna en del av sommar-OS. Ishockeyturneringen spelades dock redan i slutet av april. Totalt deltog sju länder, däribland Sverige, som trots att man gick till final i den inledande omgången till slut inte blev bättre än fyra då det efter finalen spelades både en silvermedaljomgång och en bronsmedaljomgång där Sverige förlorade. Vann turneringen gjorde Kanada som slog Sverige i finalen med hela 12-1.

Första gången ett VM inte arrangerades i samband med ett OS var 1930 och sedan dess har VM spelats varje år med undantag för åren under andra världskriget. Fram till och med 1968 spelades dock ingen separat VM-turnering under ett OS-år, vilket heller inte var fallet 1980, 1984 och 1988.

Ishockey-VM äger näst intill uteslutande alltid rum i Europa. Efter andra världskriget har VM bara spelats utanför Europa vid två tillfällen, 1962 i USA samt 2008 i Kanada. Flest VM-turneringar har faktiskt Sverige arrangerat, hela elva stycken. Nästa gång som Sverige kommer att stå som värd för ishockey-VM är 2025 då Sverige kommer att arrangera turneringen tillsammans med Danmark.

Flest VM-guld genom tiderna har Ryssland med 27 guld, varav 22 stycken under tiden som Sovjetunionen. Näst flest guld har Kanada med 26 stycken. Därefter kommer Tjeckien med tolv guld, varav sex stycken som Tjeckoslovakien, Sverige med elva guld samt Finland med tre guld.

 ishockey vm 2016. Sverige-Finland

ishockey vm 2016. Sverige-Finland

Tre Kronor i VM

Vårt kära Tre Kronor har under årens lopp presterat bra i VM. Totalt har det blivit totalt 47 medaljer, varav elva guld, 19 silver och 17 brons. Sitt första guld spelade Sverige hem redan 1953 i en turnering där dock endast tre nationer deltog, som förutom Sverige var Västtyskland och Schweiz.

En betydligt större bedrift var då Tre Kronors andra guld 1957 i Moskva när man i den allra sista och helt avgörande matchen lyckades spela 4-4 mot storfavoriten Sovjetunionen och därmed säkra guldet. Efter det tredje guldet i Colorado Springs 1962 skulle det sedan dröja ända fram till 1987 innan Sverige återigen blev världsmästare.

Under 1990-talet var Sverige det bästa laget av alla i VM-sammanhang. På tio år tog man nämligen tre guld, fyra silver och två brons. Guldåret 1998 kunde Tre Kronor mönstra ett riktigt mästarlag med bland andra Peter Forsberg, Mats Sundin, Mikael Renberg och Tommy Salo.

OS-guldet 2006 följdes upp med ytterligare ett VM-guld samma år. Nästa guld kom 2013 och sedan vann Tre Kronor två raka guld 2017 och 2018 efter vinst mot Kanada respektive Schweiz i finalen.