Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

VM i ishockey 2021


Odds och betting

Ishockey-VM år 2021 kommer att spelas i Riga, Lettland mellan den 21 maj och 6 juni och är det 85:e världsmästerskapet i ordningen. Alla matcher spelas i Riga fördelat på två olika arenor, Arena Riga och Olympic Sports Center. Senaste gången ishockey VM spelades i Lettland var 2006 och den turneringen vann Sverige efter att ha besegrat Tjeckien i finalen.

Regerande mästare inför ishockey-VM i Lettland 2021 är Finland som i VM 2019 i Slovakien tog sitt tredje VM-guld efter att laget besegrat Kanada i finalen med 3-1.

Än så länge har det inte kommit ut några odds för turneringen, så vi vet vet inte än vilken nation som står som favoriter. Men man kan ju spekulera att Kanada som nästan alltid står som favorit inför turneringen, gör det även i år. Men man brukar ju säga att historien upprepar sig. Så, kanske Sverige vinner VM i Riga, precis som man gjorde 2006?
Så snart oddsen kommer in kommer vi att uppdatera. Så håll koll!

Vem kommer att vinna Hockey-VM 2021

 • Betsafe Recension canada 3.50 | Slovakien 25.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Betsson Recension Sverige 5.00 | Tjeckien 13.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • NordicBet Recension Ryssland 4.00 | Finland 7.50 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Bethard Recension USA 9.00 | Schweiz 15.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • ComeOn Recension Kanada 3.80 | Sverige 5.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Grupper och spelplatser

Totalt kommer 16 nationer att delta i hockey-VM 2021 fördelade på två grupper med åtta lag i vardera grupp. Matcherna i hockey VM kommer att spelas på två arenor. Grupp A kommer att spela i Olympic Sports Center som är en arena med plats för 6000 åskådare. Grupp B kommer att spela i huvudarenan Arena Riga som också kommer att vara värd för två kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Grupp A, som spelas i Olympic Sports Center, består av:

Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Belarus, Sverige, Danmark, Storbritannien och Schweiz.

Grupp B, som spelas i Arena Riga, består av:

Kanada, USA, Finland, Tyskland, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan.

Från varje grupp går sedan fyra lag vidare till kvartsfinal där två kvartsfinaler spelas i Arena Riga och två stycken i Olympic Sports Cener. Bägge semifinaler, bronsmatch samt final spelas i Arena Riga. Exakta spelscheman har inte än kommit ut och vi kommer att uppdatera detta, så snart information har kommit ut.

Sveriges grupp A är intressant. Storbritannien och Belarus är de enklaste matcherna. Sedan har vi Danmark och Slovakien som vi bör vinna mot ganska enkelt, men man ändå kan få motstånd av. Tjeckien och Schweiz är nationer som man får absolut får motstånd av, men ändå ska kunna slå. Ryssland är det största motståndet i gruppen.

Grupp B är en grupp som kommer att göras upp mellan Kanada, USA och Finland. Om Tyskland får ihop sitt absolut bästa lag, med Draisaitl och Stützle, så kan de också vara med i mixen. Lettland, Norge, Italien och Kazakhstan kommer nog inte bli annat än slagpåsar för toppnationerna.

Även om de fyra första lagen går vidare till slutspel kan det ändå ha viss betydelse vilken placering man hamnar på i gruppspelet. Eftersom ettan i grupp A kommer att möta fyran i grupp B och tvåan i grupp A möter trean i grupp B och så vidare, får de lagen som blir etta och tvåa troligtvis ett lättare motstånd i kvartsfinal än de lag som hamnar trea eller fyra. Med andra ord kan det vara värt att kämpa lite extra för att vinna alla matcher redan i gruppspelet. Men placera sig bra till i gruppspel, är något som Tre Kronor brukar klara galant. USA och Kanada däremot, brukar kunna vara trögstartade i gruppspelet, för att sedan trycka på ordentligt i slutspelet.

Vad hände med Belarus som värd?

När vi slog över till det nya året, började snacket gå, om Belarus verkligen skulle få hålla i ishockey VM 2021 efter diverse skandaler. I februari slogs det fast att hockey VM 2021 kommer att ha en ensamstående värd och att det blir Lettland.
Beslutet fattades baserat både på turbulensen i Belarus, tillsammans med att man ansåg att det var en bättre lösning att hålla turneringen i en och samma stad för att minska spridningen av COVID-19.

IIHF har också förberett sig på att ta till ett ”bubbel-koncept”, som man använt i NHL och Junior-VM, om det skulle krisa av någon anledning. Man har sett till att deltagande lag bor på ett och samma ställe och dessutom ligger arenorna endast 150 meter ifrån varandra.

Man har också förberett sig för det bästa. Om situationen med COVID-19 skulle förbättras, kommer man att öppna för åskådare. IIHF och den lokala kommittén är beredda att börja sälja biljetter inom tre dagar efter godkännande från den lettiske staten om att få ta in åskådare.

Ishockey-VM – Historia

Det allra första världsmästerskapet i ishockey spelades i Antwerpen 1920 och var då hör och häpna en del av sommar-OS. Ishockeyturneringen spelades dock redan i slutet av april. Totalt deltog sju länder, däribland Sverige, som trots att man gick till final i den inledande omgången till slut inte blev bättre än fyra då det efter finalen spelades både en silvermedaljomgång och en bronsmedaljomgång där Sverige förlorade. Vann turneringen gjorde Kanada som slog Sverige i finalen med hela 12-1.

Första gången ett VM inte arrangerades i samband med ett OS var 1930 och sedan dess har VM spelats varje år med undantag för åren under andra världskriget. Fram till och med 1968 spelades dock ingen separat VM-turnering under ett OS-år, vilket heller inte var fallet 1980, 1984 och 1988.

Ishockey-VM äger näst intill uteslutande alltid rum i Europa. Efter andra världskriget har VM bara spelats utanför Europa vid två tillfällen, 1962 i USA samt 2008 i Kanada. Flest VM-turneringar har faktiskt Sverige arrangerat, hela elva stycken. Nästa gång som Sverige kommer att stå som värd för ishockey-VM är 2025 då Sverige kommer att arrangera turneringen tillsammans med Danmark.

Flest VM-guld genom tiderna har Ryssland med 27 guld, varav 22 stycken under tiden som Sovjetunionen. Näst flest guld har Kanada med 26 stycken. Därefter kommer Tjeckien med tolv guld, varav sex stycken som Tjeckoslovakien, Sverige med elva guld samt Finland med tre guld.

ishockey vm 2016. Sverige-Finland

ishockey vm 2016. Sverige-Finland

Tre Kronor i VM

Vårt kära Tre Kronor har under årens lopp presterat bra i VM. Totalt har det blivit totalt 47 medaljer, varav elva guld, 19 silver och 17 brons. Sitt första guld spelade Sverige hem redan 1953 i en turnering där dock endast tre nationer deltog, som förutom Sverige var Västtyskland och Schweiz.

En betydligt större bedrift var då Tre Kronors andra guld 1957 i Moskva när man i den allra sista och helt avgörande matchen lyckades spela 4-4 mot storfavoriten Sovjetunionen och därmed säkra guldet. Efter det tredje guldet i Colorado Springs 1962 skulle det sedan dröja ända fram till 1987 innan Sverige återigen blev världsmästare.

Under 1990-talet var Sverige det bästa laget av alla i VM-sammanhang. På tio år tog man nämligen tre guld, fyra silver och två brons. Guldåret 1998 kunde Tre Kronor mönstra ett riktigt mästarlag med bland andra Peter Forsberg, Mats Sundin, Mikael Renberg och Tommy Salo.

OS-guldet 2006 följdes upp med ytterligare ett VM-guld samma år. Nästa guld kom 2013 och sedan vann Tre Kronor två raka guld 2017 och 2018 efter vinst mot Kanada respektive Schweiz i finalen.