Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

VM i ishockey 2021

Ishockey-VM år 2021 kommer att spelas i Riga, Lettland mellan den 21 maj och 6 juni och är det 85:e världsmästerskapet i ordningen.

Ishockey-VM 2021

Alla matcher i VM spelas i Riga fördelat på två olika arenor, Arena Riga och Olympic Sports Center. Senaste gången ishockey VM spelades i Lettland var 2006 och den turneringen vann Sverige efter att ha besegrat Tjeckien i finalen.

Regerande mästare inför ishockey-VM i Lettland 2021 är Finland som i VM 2019 i Slovakien tog sitt tredje VM-guld efter att laget besegrat Kanada i finalen med 3-1.

Med tanke på att årets VM-turnering spelas så pass sent som den gör är också chanserna goda att vi kan få se en hel del NHL-proffs i VM. Något som kan få stor betydelse för utgången.

VM ishockey betting

Under ishockey-VM kommer det gå att hitta en mängd olika alternativ för betting. De stora bettingsajterna kommer att erbjuda mängder med odds och spelalternativ. Förutom slutresultat kommer det även kunna gå att spela på antal mål, periodresultat, målgörare, spelarpoäng och mycket mer. Dessutom kommer en rad olika så kallade vinnarspel finnas tillgängliga med spel på bland annat världsmästare och gruppsegrare med mera.

I samband med VM går det ofta även att hitta kampanjer och dylikt hos spelbolagen. Vanligt förekommande är till exempel boostade odds på Sveriges matcher.

VM ishockey odds

Tittar man på oddsen inför VM är det de tre ”stora” som är favoriter, nämligen Ryssland, Kanada och Sverige, som tillsammans vunnit sju av de åtta senaste VM-turneringarna.

Hos Unibet är Ryssland favoriter till att ta hem VM-guldet med 3.25 i odds följt av Kanada med 4.00 i odds. Gör vi en oddsjämförelse med Betsson är oddsen däremot de omvända. Här är Kanada favorit med 3.50 i odds medan guld till Ryssland ger 4.00. VM-guld till Sverige ger 5.00 i odds hos både Unibet och Betsson.

Därbakom följer sedan regerande världsmästarna Finland, USA och Tjeckien, tre lag som alla kan vara med och kämpa om medaljer. Det ska bli intressant att se om USA fått råg i ryggen efter guldet i JVM i vintras, där man slog ärkerivalen Kanada i finalen. Lite av en outsider är Schweiz, som tog silver 2018, och som på senare år visat att man kan vara med och leka med de stora nationerna.

Vem kommer att vinna Hockey-VM 2021

 • Betsafe Recension Kanada 3.50 | Slovakien 55.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Betsson Recension Sverige 5.00 | Tjeckien 17.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • NordicBet Recension Ryssland 4.00 | Finland 6.50 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • Bethard Recension USA 9.00 | Schweiz 23.00 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
 • ComeOn Recension Kanada 4.00 | Sverige 4.75 Besök Regler & Villkor Gäller
  +18 | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Grupper och spelplatser

Totalt kommer 16 nationer att delta i hockey-VM 2021 fördelade på två grupper med åtta lag i vardera grupp. Matcherna i hockey VM kommer att spelas på två arenor. Grupp A kommer att spela i Olympic Sports Center som är en arena med plats för 6000 åskådare. Grupp B kommer att spela i huvudarenan Arena Riga som också kommer att vara värd för två kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Grupp A, som spelas i Olympic Sports Center, består av:

Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Belarus, Sverige, Danmark, Storbritannien och Schweiz.

Grupp B, som spelas i Arena Riga, består av:

Kanada, USA, Finland, Tyskland, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan.

Från varje grupp går sedan fyra lag vidare till kvartsfinal där två kvartsfinaler spelas i Arena Riga och två stycken i Olympic Sports Cener. Bägge semifinaler, bronsmatch samt final spelas i Arena Riga. Exakta spelscheman har inte än kommit ut och vi kommer att uppdatera detta, så snart information har kommit ut.

Sveriges grupp A är intressant. Storbritannien och Belarus är de enklaste matcherna. Sedan har vi Danmark och Slovakien som vi bör vinna mot ganska enkelt, men man ändå kan få motstånd av. Tjeckien och Schweiz är nationer som man får absolut får motstånd av, men ändå ska kunna slå. Ryssland är det största motståndet i gruppen.

Grupp B är en grupp som kommer att göras upp mellan Kanada, USA och Finland. Om Tyskland får ihop sitt absolut bästa lag, med Draisaitl och Stützle, så kan de också vara med i mixen. Lettland, Norge, Italien och Kazakhstan kommer nog inte bli annat än slagpåsar för toppnationerna.

Även om de fyra första lagen går vidare till slutspel kan det ändå ha viss betydelse vilken placering man hamnar på i gruppspelet. Eftersom ettan i grupp A kommer att möta fyran i grupp B och tvåan i grupp A möter trean i grupp B och så vidare, får de lagen som blir etta och tvåa troligtvis ett lättare motstånd i kvartsfinal än de lag som hamnar trea eller fyra. Med andra ord kan det vara värt att kämpa lite extra för att vinna alla matcher redan i gruppspelet. Men placera sig bra till i gruppspel, är något som Tre Kronor brukar klara galant. USA och Kanada däremot, brukar kunna vara trögstartade i gruppspelet, för att sedan trycka på ordentligt i slutspelet.

Hockey VM på TV

Ishockey-VM sänds i TV3 och TV6 och går också att streama på Viaplay. Sveriges samtliga matcher sänds i TV3.

Sveriges spelschema hockey VM

Lördag 22 maj 11:15  –  Danmark–Sverige
Söndag 23 maj 15:15  –  Sverige–Belarus
Tisdag 25 maj 19:15  –  Schweiz–Sverige
Torsdag 27 maj 19:15  –  Sverige–Tjeckien
Fredag 28 maj 15:15  –  Sverige–Storbritannien
Söndag 30 maj 19:15  –  Sverige–Slovakien
Måndag 31 maj 19:15  –  Ryssland–Sverige

 

Ishockey-VM – Historia

Det allra första världsmästerskapet i ishockey spelades i Antwerpen 1920 och var då hör och häpna en del av sommar-OS. Ishockeyturneringen spelades dock redan i slutet av april. Totalt deltog sju länder, däribland Sverige, som trots att man gick till final i den inledande omgången till slut inte blev bättre än fyra då det efter finalen spelades både en silvermedaljomgång och en bronsmedaljomgång där Sverige förlorade. Vann turneringen gjorde Kanada som slog Sverige i finalen med hela 12-1.

Första gången ett VM inte arrangerades i samband med ett OS var 1930 och sedan dess har VM spelats varje år med undantag för åren under andra världskriget. Fram till och med 1968 spelades dock ingen separat VM-turnering under ett OS-år, vilket heller inte var fallet 1980, 1984 och 1988.

Ishockey-VM äger näst intill uteslutande alltid rum i Europa. Efter andra världskriget har VM bara spelats utanför Europa vid två tillfällen, 1962 i USA samt 2008 i Kanada. Flest VM-turneringar har faktiskt Sverige arrangerat, hela elva stycken. Nästa gång som Sverige kommer att stå som värd för ishockey-VM är 2025 då Sverige kommer att arrangera turneringen tillsammans med Danmark.

Flest VM-guld genom tiderna har Ryssland med 27 guld, varav 22 stycken under tiden som Sovjetunionen. Näst flest guld har Kanada med 26 stycken. Därefter kommer Tjeckien med tolv guld, varav sex stycken som Tjeckoslovakien, Sverige med elva guld samt Finland med tre guld.

ishockey vm 2016. Sverige-Finland

Photo : Gettyimages -Ishockey vm 2016. Sverige-Finland

Tre Kronor i VM

Vårt kära Tre Kronor har under årens lopp presterat bra i VM. Totalt har det blivit totalt 47 medaljer, varav elva guld, 19 silver och 17 brons. Sitt första guld spelade Sverige hem redan 1953 i en turnering där dock endast tre nationer deltog, som förutom Sverige var Västtyskland och Schweiz.

En betydligt större bedrift var då Tre Kronors andra guld 1957 i Moskva när man i den allra sista och helt avgörande matchen lyckades spela 4-4 mot storfavoriten Sovjetunionen och därmed säkra guldet. Efter det tredje guldet i Colorado Springs 1962 skulle det sedan dröja ända fram till 1987 innan Sverige återigen blev världsmästare.

Under 1990-talet var Sverige det bästa laget av alla i VM-sammanhang. På tio år tog man nämligen tre guld, fyra silver och två brons. Guldåret 1998 kunde Tre Kronor mönstra ett riktigt mästarlag med bland andra Peter Forsberg, Mats Sundin, Mikael Renberg och Tommy Salo.

OS-guldet 2006 följdes upp med ytterligare ett VM-guld samma år. Nästa guld kom 2013 och sedan vann Tre Kronor två raka guld 2017 och 2018 efter vinst mot Kanada respektive Schweiz i finalen.

Bästa svenska spelarna

Hur den svenska VM-truppen kommer att se ut beror till stor del på vilka lag som går till Stanley Cup. Här är några av de NHL-svenskar som kan komma att finnas tillgängliga för VM-spel.

Rasmus Dahlin

Draftades som etta i NHL-draften 2018 och var en av ligans tre bästa rookies under sin första säsong. Då hans Buffalo Sabres är borta från slutspel kommer han att kunna spela VM om han vill och orkar. Rasmus Dahlin skulle innebära en rejäl förstärkning i Tre Kronors defensiv.

Oliver Ekman-Larsson

Arizona-backen har mängder med rutin och tackar aldrig nej till ett VM om han är tillgänglig. Lagkapten i VM 2019. Ser ut att kunna ansluta till Tre Kronor i VM då Arizona för närvarande ligger under slutspelsstrecket i sin division.

Elias Lindholm

Går mot ännu en stark säsong i Calgary, där han snittar nästan en poäng per match. Var även han med 2019, likaså i guldlaget från 2017. Då Calgary ser ut att missa Stanley Cup talar mycket för att vi får se Elias Lindholm i VM i Lettland.

Mika Zibanejad

Bästa svenske poängplockare i NHL förra säsongen och en av New York Rangers främsta poängplockare den här säsongen. Ser dock ut att missa slutspel, vilket öppnar upp för VM-spel. Var med och tog VM-guld 2018 och skulle bli en stor tillgång i anfallsspelet för Tre Kronor i Riga.

Elias Pettersson

Foto: Getty Images

Elias Pettersson (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Vancouvers bäste forward de senaste säsongerna och även en av de bästa svenskarna i NHL. Just nu verkar det dock som Canucks missar Stanley Cup och då kan Elias Pettersson komma med till VM, som han spelade både guldåret 2018 och 2019.

Vad hände med Belarus som värd?

Från början var det tänkt att Riga och den belarusiska huvudstaden Minsk skulle dela på värdskapet för VM i ishockey 2021. Men, den 2 februari fattade internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslut om att frånta Belarus värdskapet och istället låta Lettland och Riga ensamt arrangera turneringen.

Anledningen var de omfattande protesterna till följd av det belarusiska presidentvalet i augusti 2020, som bland annat EU ansåg vara odemokratiskt. Efter påtryckningar från många håll beslöt IIHF till slut att det inte är lämpligt att arrangera ett hockey-VM på grund av detta.

Samtidigt ansåg IIHF att det var en bättre lösning att hålla turneringen i en och samma stad för att minska spridningen av COVID-19.

IIHF har också förberett sig på att ta till ett ”bubbel-koncept”, som man använt i NHL och Junior-VM, om det skulle krisa av någon anledning. Man har sett till att deltagande lag bor på ett och samma ställe och dessutom ligger arenorna endast 150 meter ifrån varandra.

Man har också förberett sig för det bästa. Om situationen med COVID-19 skulle förbättras, kommer man att öppna för åskådare. IIHF och den lokala kommittén är beredda att börja sälja biljetter inom tre dagar efter godkännande från den lettiske staten om att få ta in åskådare.