Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Längdskidåkning och skidskytte

På Odds.se hittar du speltips, analyser och odds inför skid-VM, VM i skidskytte och världscupen. Dessutom hittar du information om specialkampanjer, spelbolag med bästa odds samt vart du kan streama de olika deltävlingarna!

Längdskidåkning odds – Kyligt bra spelvärde

Under vintermånaderna drar stora skidtävlingar igång med svenska eliten i spetsen. Inför de olika tävlingarna som skid-VM och världscupen rustar spelbolagen upp för att erbjuda odds och kampanjer på de deltagande. Förutom vinnare kan du betta på vinnare för deltävlingar, placeringar, H2H och många fler. Vi samlar bästa längdskidåkning odds så hittar bra spelvärde för varje turnering och mästerskap!

Världscupen: Skidskytte 15 km Masstart H2H (Klaebo vs Bolshunov)

Johannes Klaebo 1.40 Unibet

Världscupen: Singelmixstafett Vinnare

Norge 2.00 Betsson

Rekommenderade spelbolag

  • Spela Här
  • Spela
  • Bonus
  • Betyg
  • Erbjudanden

Skid-VM 2021

Den 23:e februari drog skid-VM 2021 igång i Oberstdorf, Tyskland där de bästa längdåkarna ska gjorde upp om de prestigefyllda guldmedaljerna. Något som oroade både deltagare och fans är huruvida mästerskapet skulle bli av under en pågående pandemi. Men skid-VM 2021 blir en absolut succé. Inte bara för svenska damerna, men även för evenemanget i helhet.

Vi fick se ett medaljregn över våra fantastiska damer. Jonna Sundling, Frida Karlsson och Ebba Andersson briljerade under mästerskapet. Tyvärr blev det inga medaljer för herrarna, men vi applåderar deras insatser ändå.

Skid-VM odds

Svenska spelbolag är snabba med att få upp skid-VM odds så fort det är klart vilka svenskar som är med i medaljstriden. I år blev det samma trupp som skickades till Tour de Ski 2021 plus Charlotte Kalla som tyvärr missade tävlingen. Under skid VM 2021 höll vi ett extra öga på Frida Karlsson och Stina Olsson som presterat otroligt bra under det gångna mästerskapet och nuvarande vinterhalvår. Tyvärr fick vi inte se Stinas bästa sidor under VM.

Odds på skid-VM 2021 visade sig bli volatilt på grund av osäkerheten kring pandemin. Det räckte med att en stark deltagare missade en tävling för att oddsen drastiskt ändrades. Vissa spelbolag bekräftade att vinnarspel som inte slutförs kommer att betalas tillbaka till spelaren, om mästerskapet hade ställts in. Därför uppdaterade vi ständigt våra tips med nya oddsjämförelser och ibland spel.

Spela på Skid-VM

Skid-VM bjuder på mängder av roliga marknader och spelmöjligheter tack vare de olika deltävlingarna. Det vanligaste spelet är att spela på sammanlagd ledare efter sträcka, alltså den slutgiltiga vinnaren. Sedan finns vinnarspel inför varje deltävling för både herrar och damer. Dessutom finns H2H marknader, placeringsspel och pallplacering. H2H låter spelare sätta två deltagare mot varandra under en deltävling för att spela på vem av de två som vinner. Placeringspel innebär att man spelar på att en deltagare ska till exempel sluta i topp 6 av en deltävling.

Under mästerskapets gång bjöd vi på många spelmöjligheter som fanns efter att varje deltävling slutfördes.

VM resultat för Damer

TävlingGuldSilverBrons
SprintJonna Sundling (SE)Maiken Caspersen Falla (NO)Anamarija Lampič (SI)
15 km skiathlonTherese Johaug (NO)Frida Karlsson (SE)Ebba Andersson (SE)
SprintstafettMaja Dahlqvist
Jonna Sundling (SE)
Laurien van der Graaff
Nadine Fähndrich (CH)
Eva Urevc
Anamarija Lampič (SI)
10 km individuell startTherese Johaug (NO)Frida Karlsson (SE)Ebba Andersson (SE)
4 × 5 km stafettTiril Udnes Weng
Heidi Weng
Therese Johaug
Helene Marie Fossesholm (NO)
Jana Kirpitjenko
Julija Stupak
Tatjana Sorina
Natalja Neprjajeva (RU)
Jasmi Joensuu
Johanna Matintalo
Riitta-Liisa Roponen
Krista Pärmäkoski (FI)
30 km masstartTherese Johaug (NO)Heidi Weng (NO)Frida Karlsson (SE)

VM resultat för herrar

TävlingGuldSilverBrons
Sprint Johannes Høsflot Klæbo (NO)Erik Valnes (NO)Håvard Solås Taugbøl (NO)
30 km skiathlonAleksandr Bolsjunov (RU)Simen Hegstad Krüger (NO)Hans Christer Holund (NO)
SprintstafettErik Valnes
Johannes Høsflot Klæbo (NO)
Ristomatti Hakola
Joni Mäki (FI)
Aleksandr Bolsjunov
Gleb Retivych (RU)
15 km individuell startHans Christer Holund (NO)Simen Hegstad Krüger (NO)Harald Østberg Amundsen (NO)
4 × 10 km stafettPål Golberg
Emil Iversen
Hans Christer Holund
Johannes Høsflot Klæbo (NO)
Aleksej Tjervotkin
Ivan Jakimusjkin
Artjom Maltsev
Aleksandr Bolsjunov (RU)
Hugo Lapalus
Maurice Manificat
Clément Parisse
Jules Lapierre (FR)
50 km masstartEmil Iversen (NO)Aleksandr Bolsjunov (RU)Simen Hegstad Krüger (NO)

Medaljligan

LandGuldSilverBronsTotalt
Norge1311731
Österrike4127
Sverige2237
Tyskland2226
Ryssland1315
Slovenien1146
Polen1012
Finland0213
Japan0123
Schweiz0101
Frankrike0011
Totalt24242472

Skid-VM FAQ

- SVT och Eurosport äger rättigheterna att sända skid-VM i Sverige. Deltävlingarna kan ses både via SVT1 och streamas på SVT Play. Vissa deltävlingar visas även på Eurosport 1 och 2, samt Eurosport Player.
- Årets mästerskap drar igång den 23:e februari i Oberstdorf, Tyskland. Den första deltävlingen i längdskidåkning drar igång den 25:e februari med sprint (klassisk).
- Norge är det land som vunnit flest guld – hela 115 guld och totalt 304 medaljer. Sverige kommer in på tredje plats med 42 guld och totalt 121 medaljer.

Världscupen 2021

Världscupen i längdåkning 2020/2021 drog igång den 27:e november 2020 i Ruka, Finland och pågår fram till 13 mars 2021 i Oslo, Norge. Den absolut största skillnaden i årets världscup är att Norge har avstått från att delta på grund av pandemin. Detta har öppnat upp enorma möjligheter för damerna som kan närma sig inpå guldet när Therese Johaug är borta. Hittills har endast två deltävlingar ställts in på grund av pandemin: Sprint (klassisk) och 15 km skiathlon 4-5 december 2020 i Lillehammer, Norge.

Sverige har under vinterhalvåret presterat otroligt bra och lyckats plocka på sig flera topplaceringar. 21-årige Linn Svahn fick en otrolig start i Tour de Ski 2021 i Val Müstair och vann med nöd och näppe både sprint och 10 km masstart. Vi har haft tufft motstånd från de två starka amerikanerna Jessica Diggins, som ser ut att vinna Tour de Ski för damerna, och Rosie Brennan.

Världscupen odds

Även odds på världscupen har visat sig vara volatilt. Linn Svahns positiva coronatest och Frida Karlssons skada visade att vad som helst kan hända. Oddsen har inte varit till svenskornas favör på grund av de starka amerikanskorna och ryskorna. På herrarnas sida är det den starke ryssen Aleksandr Bolsjunov som har oddsen på sin sida att vinna.

Spela på Världscupen

Under världscupen erbjuds en rad olika spelmarknader som dyker upp allt eftersom cupen pågår. Precis som med skid-VM kan man under världscupen spela på vinnarspel, vinnare på deltävlingar, H2H, placeringsspel och topplaceringar. Unibet odds kanske inte alltid är de bästa men de har ett brett utbud och precis som många andra av de bolag som fokuserar på den svenska marknaden vet vi att det är möjligt att spela på en rad olika spelmarknader med bra odds.

Världscupen FAQ

- Alla deltävlingar under världscupen visas på SVT1 och kan streamas på SVT Play. Vissa deltävlingar kan även ses på Eurosport 1 och 2, samt Eurosport Player.
- Världscupen 2020/2021 började den 27 november 2020 i Ruka, Finland och avslutas den 13 mars i Oslo, Norge.
- Norska herrarna är överlägset de som vunnit flest individuella segrar i världscupen. Bland damerna är det också Norge med Marit Björgen i toppen.

VM i skidskytte 2021

VM i skidskytte 2021 pågår mellan 9 och 21 februari 2021 i Sports Centre Triglav i Pokljuka, Slovenien. Mästerskapen i skidskytte består av tolv olika tävlingar. Bland tävlingarna finns jaktstart, masstart, sprint, distans, stafett, mix och singel mixstafett. Dessa tävlingar är en del av de tävlingar som pågår under världscupen i skidskytte 2021. De svenska längdskidåkarna bevisade för alla under OS 2018 att de tillhör världseliten. De svenska damerna har varit speciellt framgångsrika med stjärnor som Hanna Öberg och Stina Nilsson.

Skidskytte-VM odds

Bland herrarna finns det en stor favorit som står som segrare. Den 27-årige Johannes Thingnes står som favorit bland oddsen hos spelbolagen. Han har tidigare imponerat och mycket talar för att han kommer dominera i år. En bit bakom ser vi fransmannen Quentin Fillon Maillet med någorlunda höga odds. För svensken Sebastian Samuelsson ser det tyvärr inte ljust ut, men förhoppningar om en eventuell medalj lever kvar för svensken.

Till skillnad från herrarnas trupper ser oddsen för damerna ganska jämna ut. Precis som för herrarna står en norsk som favorit inför skidskytte-VM, och det är ingen mindre än Marte Olsbu Röiseland. Marte tog 2020 emot priset som världens bästa idrottare. Det är första gången en skidskytt tagit emot ett sådant pris. Tätt inpå henne ser vi italienaren Dorothea Wierer och Hanna Östberg som räknar med att ställa upp på en tuff kamp. Svenskan Stina Nilsson ser inte ut att vara favorittippad bland Skidskytte odds men det finns goda chanser för medalj.

Spela på skidskytte

Det finns många roliga marknader i utbuden på spelbolag för att spela på skidskytte. Den vanligaste marknaden är att spela på vinnare. Precis som det låter, så spelar man på den man tror vinna. Dessutom kan man spela på placering. Då kan spela på att om en viss deltagare platsar i till exempel topp 3. Läs vårt skidskytte-VM speltips för aktuella odds.

Är man ute efter att få bättre odds på Skidskytte-VM kan man söka sig till H2H (Head to Head) marknader. Här ställs två deltagare mot varandra och man spelar på vem man tror kommer i mål först. Denna marknad är populär för spelare som gjort sin hemläxa om deltagarna och kan hitta bra odds hos spelbolagen.

Vissa spelbolag erbjuder även marknader som antal träffar och snabbast åktid. När det kommer till antal träffar gäller det att man spelar rätt på hur många träffar en deltagare får i ett lopp. Marknaden för snabbast åktid ger spelare en bra chans att spela på deltagare som vanligtvis går i mål med bra åktid. Även här gäller det att man gör sin hemläxa för att få ut det mesta möjliga av oddsen.

Tävlingar i skidskytte

HerrarDamer
Mixstafett (4 x 7,5 km)Mixstafett (4 x 7,5 km)
Sprint (10 km)Sprint (7,5 km)
Jaktstart (12,5 km)Jaktstart (10 km)
Distans (20 km)Distans (15 km)
Singel mixstafett (6 + 7,5 km)Singel mixstafett (6 + 7,5 km)
Stafett (4 x 7,5 km)Stafett (4 x 6 km)
Masstart (15 km)Masstart (12,5 km)

Schema för skidskytte-VM 2021

DatumTidTävling
10 februari15:00Mixstafett (4 x 7,5 km)
12 februari14:30Sprint (10 km), herrar
13 februari14:30Sprint (7,5 km), damer
14 februari13:55Jaktstart (10 km), damer
14 februari15:30Jaktstart (12,5 kmr), herrar
16 februari12:05Distans (15 km), damer
17 februari14:30Distans (20 km), herrar
18 februari15:15Singel mixstafett (6 + 7,5 km)
20 februari11:45Stafett (4 x 6 km), damer
20 februari15:00Stafett (4 x 7,5 km), herrar
21 februari12:30Masstart (12,5 km), damer
21 februari15:15Masstart (15 km), herrar

Skidskytte-VM 2021 resultat

Damer

TävlingGuldSilverBrons
Sprint 7,5 kmTiril Eckhoff (Norge)Anais Chevalier-Bouchet (Frankrike)Hanna Sola (Belarus)
Jaktstart 10 kmTiril Eckhoff (Norge)Lisa Theresa Hauser (Österrike)Anais Chevalier-Bouchet (Frankrike)
Distans 15 kmMarketa Davidova (Tjeckien)Hanna Öberg (Sverige)Ingrid Landmark Tandrevold (Norge)
Masstart 12,5 kmLisa Theresa HauserIngrid Landmark Tandrevold (Norge)Tiril Eckhoff (Norge)
Stafett 4x6 kmNorgeTysklandUkraina

Herrar

TävlingGuldSilverBrons
Sprint 10 kmMartin Ponsiluoma (Sverige)Simon Desthieux (Frankrike)Emilien Jacquelin (Frankrike)
Jaktstart 12,5 kmEmilien Jacquelin (Frankrike)Sebastian Samuelsson (Sverige)Johannes Thingnes Bö (Norge)
Distans 20 kmSturla Holm Lagreid (Norge)Arnd Peiffer (Tyskland)Johannes Dale (Norge)
Masstart 15 kmSturla Holm Lagreid (Norge)Johannes Dale (Norge)Quentin Fillon Maillet (Frankrike)
Stafett 4x7,5 kmNorgeSverigeRyssland

Medaljliga

LandGuldSilverBronsTotalt
Norge73414
Frankrike2237
Sverige1326
Österrike1203
Tjecken1001
Tyskland0202
Belarus0011
Ryssland0011
Ukraina0011

 

Svenskar inom längdskidåkning

Svenska längdskidåkare har länge haft en speciell plats i svenskarnas hjärtan. Förutom att svenska skidlegender står högt i kurs, är längdskidåkning en sport som funnits i svensk historia sedan länge. Det är svårt att peka ut den bästa längdskidåkaren då vi har otroligt många manliga och kvinnliga längdskidåkare som hamnat på Sveriges Hall of Fame.

Manliga skidlegender

Gunde Svan är och var onekligen en av Sveriges främsta längdåkare. Under sin karriär lyckades han säkra 16 SM-guld, sex OS-medaljer, elva VM-medaljer och hamnat på pallen 46 gånger i världscupen. Efter sin karriär han Gunde jobbat med TV-underhållning och var mellan 2007 och 2009 landslagschef för svenska skidlandslaget.

Sixten Jernberg var en av Sveriges främsta längdåkare under sina aktiva år. Sitt genombrott fick han 1949 när han som 20-åring vann Dalarnas junior-DM. Jernberg erhöll Svenska Dagbladets guldmedalj, Holmenkollenmedaljen och tog sammanlagt 32 SM-guld, nio OS-medaljer och sex VM-medaljer.

Lars Wassberg belönades, precis som Jernberg, med SvDs guldmedalj och Holmenkollenmedaljen. Wassberg hann under sina 14 år som längdåkare plocka på sig fyra OS-medaljer, sju VM-medaljer (från tre deltaganden). Dessutom tog Wassberg åtta individuella SM-guld, sju i stafett och 24 i lag (totalt 39 SM-guld).

Assar Rönnlund är ofta ett namn som dyker upp när man pratar om Sveriges bästa längdåkare. Med total 13 SM-guld, fyra VM-medaljer och tre OS-medaljer fick Rönnlund uppmärksamheten han förtjänade. Efter sin karriär blev han bisittare och expertkommentator i Sveriges Radio.

Johan Olsson tävlade på elitnivå sedan 2001 fram till 2017 innan han avsluta karriären och började som tränare för svenska herrlandslaget i längdskidåkning. Olsson tog hem sex OS-medaljer, åtta VM-medaljer, deltog i världscupen 13 gånger med sex segrar.

Kvinnliga skidlegender

Charlotte Kalla slog Sverige med storm 2008 när hon blev den första svenska längdskidåkaren som vann Tour de Ski. Efter det har hon fortsatt visa vilken framgångsrik idrottare hon är. Efter OS i Pyeongchang 2018 passerades Gunde Svan (17 medaljer) av Charlotte Kalla (22 medaljer) i flest mästerskapsmedaljer. Kalla är dessutom den åkare som tagit flest antal individuella SM-guld genom tiderna.

Stina Nilsson har trots sin unga ålder hunnit ta hem fem OS-medaljer, sju VM-medaljer och haft totalt 28 pallplatser i världscupen. Under säsongen 2015/209 blev Stina den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att vinna en titel i världscupen efter en seger i sprintcupen.

Antonina Ordina är en rysk-svensk åkare med 22 individuella SM-guld, 3 VM-medaljer och 8 pallplatser i världscupen. Efter att han slutade sin skidkarriär började hon arbeta som polis i Sverige, vilket hon fortfarande gör än idag.

Marie-Helene Östlund, även känd som Billan, blev världsmästarinna på 20 km fristil i Oberstdorf 1987 när hon endast var 20 år gammal. För detta fick hon flera utmärkelser som bland annat Svenska Dagbladets guldmedalj och Jerringpriset samma år. Billan har fyra VM-medaljer och 9 pallplatser i världscupen.

Bästa speltips i juli