Längdskidåkning

På Odds.se hittar du speltips, analyser och odds inför skid-VM och världscupen. Dessutom hittar du information om specialkampanjer, spelbolag med bästa odds samt vart du kan streama de olika deltävlingarna!

Under vintermånaderna drar stora skidtävlingar igång med svenska eliten i spetsen. Inför de olika tävlingarna som skid-VM och världscupen rustar spelbolagen upp för att erbjuda odds och kampanjer på de deltagande. Vi samlar de bästa oddsen på längdskidåkning för att ge bra speltips och analyser, så ditt spelande får lite extra spänning!

Rekommenderade spelbolag


  • Spela Här
  • Spela
  • Bonus
  • Betyg
  • Erbjudanden

Skid-VM 2021

Den 23:e februari drar skid-VM 2021 igång i Oberstdorf, Tyskland då de bästa längdåkarna ska göra upp om de prestigefyllda guldmedaljerna. Något som oroar både deltagare och fans är huruvida mästerskapet blir av under en pågående pandemi. Än så länge står det klart att mästerskapet planeras med publik. Alla åkare, ledare, funktionärer, journalister och volontärer måste uppvisa ett negativt PCR-test för att få komma in på området.

Under föregående skid-VM fick vi se fantastiska prestationer av damerna med mängder av medaljer. Stina Nilsson och Maja Dahlqvist lyckades ta guld i sprintstafett. Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson imponerade i 4 x 5 km stafett och kammade hem guldet även där. Inför kommande skid-VM ser vi väldigt goda chanser för de svenska damerna att fortsätta segertåget.

Skid-VM odds

Svenska spelbolag är snabba med att få upp skid-VM odds så fort det är klart vilka svenskar som är med i medaljstriden. Vi misstänker att det blir samma trupp som skickades till Tour de Ski 2021 plus Charlotte Kalla som tyvärr missade tävlingen. Inför skid VM 2021 håller vi ett extra öga på Frida Karlsson och Stina Olsson som presterat otroligt bra under det gångna mästerskapet och nuvarande vinterhalvår.

Odds på skid-VM 2021 kan visa sig bli volatilt på grund av osäkerheten kring pandemin. Det räcker med att en stark deltagare missar en tävling för att oddsen drastiskt ändras. Vissa spelbolag har bekräftat att vinnarspel som inte slutförs kommer att betalas tillbaka till spelaren, om mästerskapet ställs in. Därför uppdaterar vi ständigt våra tips med nya oddsjämförelser och ibland spel.

Spela på Skid-VM

Skid-VM bjuder på mängder av roliga marknader och spelmöjligheter tack vare de olika deltävlingarna. Det vanligaste spelet är att spela på sammanlagd ledare efter sträcka, alltså den slutgiltiga vinnaren. Sedan finns vinnarspel inför varje deltävling för både herrar och damer. Dessutom finns H2H marknader, placeringsspel och pallplacering. H2H låter spelare sätta två deltagare mot varandra under en deltävling för att spela på vem av de två som vinner. Placeringspel innebär att man spelar på att en deltagare ska till exempel sluta i topp 6 av en deltävling.

Under mästerskapets gång kommer fler och fler spelmöjligheter att erbjudas efter att varje deltävling är slutförd.

Tävlingar i Längdskidåkning

HerrarDamer
SprintSprint
30 km skiathlon15 km skiathlon
SprintstafettSprintstafett
15 km individuell start10 km individuell start
4 x 10 km stafett4 x 5 km stafett
50 km masstart30 km masstart

Datum för Längdskidåkning

DatumTidTävling
25 februari15:15Sprint
27 februari11:4515 km skiathlon, damer
27 februari13:3030 km skiathlon, herrar
28 februari13:00Lagsprint
2 mars13:1510 km individuell start, damer
3 mars13:1515 km individuell start, herrar
4 mars13:154 x 5 km stafett, damer
5 mars13:154 x 10 km stafett, herrar
6 mars12:3030 km masstart, damer
7 mars13:0050 km masstart, herrar

Skid-VM FAQ

- SVT och Eurosport äger rättigheterna att sända skid-VM i Sverige. Deltävlingarna kan ses både via SVT1 och streamas på SVT Play. Vissa deltävlingar visas även på Eurosport 1 och 2, samt Eurosport Player.
- Årets mästerskap drar igång den 23:e februari i Oberstdorf, Tyskland. Den första deltävlingen i längdskidåkning drar igång den 25:e februari med sprint (klassisk).
- Norge är det land som vunnit flest guld – hela 115 guld och totalt 304 medaljer. Sverige kommer in på tredje plats med 42 guld och totalt 121 medaljer.

 

Världscupen 2021

Världscupen i längdåkning 2020/2021 drog igång den 27:e november 2020 i Ruka, Finland och pågår fram till 13 mars 2021 i Oslo, Norge. Den absolut största skillnaden i årets världscup är att Norge har avstått från att delta på grund av pandemin. Detta har öppnat upp enorma möjligheter för damerna som kan närma sig inpå guldet när Therese Johaug är borta. Hittills har endast två deltävlingar ställts in på grund av pandemin: Sprint (klassisk) och 15 km skiathlon 4-5 december 2020 i Lillehammer, Norge.

Sverige har under vinterhalvåret presterat otroligt bra och lyckats plocka på sig flera topplaceringar. 21-årige Linn Svahn fick en otrolig start i Tour de Ski 2021 i Val Müstair och vann med nöd och näppe både sprint och 10 km masstart. Vi har haft tufft motstånd från de två starka amerikanerna Jessica Diggins, som ser ut att vinna Tour de Ski för damerna, och Rosie Brennan.

Världscupen odds

Även odds på världscupen har visat sig vara volatilt. Linn Svahns positiva coronatest och Frida Karlssons skada visade att vad som helst kan hända. Oddsen har inte varit till svenskornas favör på grund av de starka amerikanskorna och ryskorna. På herrarnas sida är det den starke ryssen Aleksandr Bolsjunov som har oddsen på sin sida att vinna.

Tour de Ski Damer: Sammanlagd ledare efter sträcka 6

Jessica Diggins vinner 1.22 Bet365
Rosie Brennan vinner 4.50 Bet365

Spela på Världscupen

Under världscupen erbjuds en rad olika spelmarknader som dyker upp allt eftersom cupen pågår. Precis som med skid-VM kan man under världscupen spela på vinnarspel, vinnare på deltävlingar, H2H, placeringsspel och topplaceringar. Unibet odds kanske inte alltid är de bästa men de har ett brett utbud och precis som många andra av de bolag som fokuserar på den svenska marknaden vet vi att det är möjligt att spela på en rad olika spelmarknader med bra odds.

Världscupen FAQ

- Alla deltävlingar under världscupen visas på SVT1 och kan streamas på SVT Play. Vissa deltävlingar kan även ses på Eurosport 1 och 2, samt Eurosport Player.
- Världscupen 2020/2021 började den 27 november 2020 i Ruka, Finland och avslutas den 13 mars i Oslo, Norge.
- Norska herrarna är överlägset de som vunnit flest individuella segrar i världscupen. Bland damerna är det också Norge med Marit Björgen i toppen.

 

Svenskar inom längdskidåkning

Svenska längdskidåkare har länge haft en speciell plats i svenskarnas hjärtan. Förutom att svenska skidlegender står högt i kurs, är längdskidåkning en sport som funnits i svensk historia sedan länge. Det är svårt att peka ut den bästa längdskidåkaren då vi har otroligt många manliga och kvinnliga längdskidåkare som hamnat på Sveriges Hall of Fame.

Manliga skidlegender

Gunde Svan är och var onekligen en av Sveriges främsta längdåkare. Under sin karriär lyckades han säkra 16 SM-guld, sex OS-medaljer, elva VM-medaljer och hamnat på pallen 46 gånger i världscupen. Efter sin karriär han Gunde jobbat med TV-underhållning och var mellan 2007 och 2009 landslagschef för svenska skidlandslaget.

Sixten Jernberg var en av Sveriges främsta längdåkare under sina aktiva år. Sitt genombrott fick han 1949 när han som 20-åring vann Dalarnas junior-DM. Jernberg erhöll Svenska Dagbladets guldmedalj, Holmenkollenmedaljen och tog sammanlagt 32 SM-guld, nio OS-medaljer och sex VM-medaljer.

Lars Wassberg belönades, precis som Jernberg, med SvDs guldmedalj och Holmenkollenmedaljen. Wassberg hann under sina 14 år som längdåkare plocka på sig fyra OS-medaljer, sju VM-medaljer (från tre deltaganden). Dessutom tog Wassberg åtta individuella SM-guld, sju i stafett och 24 i lag (totalt 39 SM-guld).

Assar Rönnlund är ofta ett namn som dyker upp när man pratar om Sveriges bästa längdåkare. Med total 13 SM-guld, fyra VM-medaljer och tre OS-medaljer fick Rönnlund uppmärksamheten han förtjänade. Efter sin karriär blev han bisittare och expertkommentator i Sveriges Radio.

Johan Olsson tävlade på elitnivå sedan 2001 fram till 2017 innan han avsluta karriären och började som tränare för svenska herrlandslaget i längdskidåkning. Olsson tog hem sex OS-medaljer, åtta VM-medaljer, deltog i världscupen 13 gånger med sex segrar.

Kvinnliga skidlegender

Charlotte Kalla slog Sverige med storm 2008 när hon blev den första svenska längdskidåkaren som vann Tour de Ski. Efter det har hon fortsatt visa vilken framgångsrik idrottare hon är. Efter OS i Pyeongchang 2018 passerades Gunde Svan (17 medaljer) av Charlotte Kalla (22 medaljer) i flest mästerskapsmedaljer. Kalla är dessutom den åkare som tagit flest antal individuella SM-guld genom tiderna.

Stina Nilsson har trots sin unga ålder hunnit ta hem fem OS-medaljer, sju VM-medaljer och haft totalt 28 pallplatser i världscupen. Under säsongen 2015/209 blev Stina den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att vinna en titel i världscupen efter en seger i sprintcupen.

Antonina Ordina är en rysk-svensk åkare med 22 individuella SM-guld, 3 VM-medaljer och 8 pallplatser i världscupen. Efter att han slutade sin skidkarriär började hon arbeta som polis i Sverige, vilket hon fortfarande gör än idag.

Marie-Helene Östlund, även känd som Billan, blev världsmästarinna på 20 km fristil i Oberstdorf 1987 när hon endast var 20 år gammal. För detta fick hon flera utmärkelser som bland annat Svenska Dagbladets guldmedalj och Jerringpriset samma år. Billan har fyra VM-medaljer och 9 pallplatser i världscupen.