40 graders hockeyfeber

På tisdag inleds det som svenska hockeyfans väntat på hela året och säsongen, nämligen slutspelet i Elitserien. Äntligen har så den oändligt långa grundserien tagit slut och en vinnare har korats och premierats med segerbonus. Årets stora giganter blev precis som majoriteten av experterna tippade – Skellefteå. Man vann serien med 12 poäng före tvåan Färjestad och totalt samlade man ihop 114 poäng vilket får sägas vara imponerande!

40 graders hockeyfeber

 

I och med segern i grundserien fick Skellefteå så äran att välja slutspelsmotståndare först av alla. Motståndarna som man efter noga övervägande valde att ta sig an blev Brynäs och den första matchen lagen emellan kommer att spelas på tisdag (12/3) med nedsläpp klockan 19.00. Övriga lag som kommer att drabba samman och göra upp i kvartsfinalerna är Färjestad – Modo, E4:an derbyt mellan HV71 – Linköping, samt nord mot syd-mötet i Luleå – Frölunda. Samtliga kvartsfinaler känns rejält svårtippade på förhand och det ska bli mycket spännande att se hur matchserierna utvecklar sig. Skellefteå är givetvis stora favoriter till guldet nu när man levt upp till förväntningarna i grundserien. Enligt undersökningar är det inte bara experter och fans som har stort förtroende för Skellefteå och lagets spelare. När CMORE gick ut med en undersökning till samtliga slutspelslag om vilken spelare de tror kommer att höja sig mest och påverka sitt lag positivt blev svaret Skellefteås forward Jimmie Ericsson. Det är sannerligen ett respektingivande omdöme att få!

***
När vi ändå är inne på hockey och slutspelet går det inte att undgå att nämna något om 08-lagens misslyckande i hockeysverige så här långt. AIK missade flera chanser att ta sig till SM-slutspel och fick till sist finna sig i att stå vid sidan om. Som om besvikelsen över den egna prestationen inte var nog kom nu i veckan nästa kalldusch för klubbens fans. Den populära sportchefen Anders Gozzi lämnar klubben efter nio år vid sidan om isen. Gozzi var med och lyfte upp AIK från division ett och är verkligen en AIK-ikon på många sätt och vis. Frågorna man ställer sig nu; vem ska axla Gozzis mantel och visa ett lika stort klubbhjärta? Kan AIK hitta tillbaka till att vara ett av Sveriges bättre lag? Kan den nya sportchefen hjälpa AIK att äntligen få ekonomin på fötter? Hos det andra stora Stockholmslaget, Djurgården är det inte heller några vidare glada mungipor. Laget går kräftgång i förserien till kvalserien. Snart är det bara ett smärre mirakel som kan rädda drömmen om återuppflyttning och comeback till Elitserien. Skulle det bli så att Djurgården missar känns inte de ödesdigra orden ”Stockholmshockeyn är död” som särskilt långsökta längre.

***
För att om möjligt göra hockeyfebern än värre ligger Sportbladets populära hockeytävling Dream Team i startgroparna för att dra igång. Tävlingen nu är en slutspelsvariant där det som vanligt gäller att ta ut en samling spelare som man tror kommer att leverera och prestera (samla poäng utifrån olika kriterier). Snacket har hela veckan gått kring vilka spelare som finns till fyndpris och vilka som kommer att floppa. Prestigen i Dream Team är stor och många hockeyfanatiker letar febrilt efter minsta insidertips för att skaffa sig fördelar gentemot andra spelare. För dig som undrar vad tjusningen med spelet är kan jag av egen erfarenhet berätta att det är kopplingen mellan förutsägelse och verkliga händelser som är en faktor. Den stora utmaningen och tävlingens fina priser är andra. Om du som läsare inte har provat att spela Dream Team förut, finns alla information du behöver på Sportbladet.se.

Veckans bästa / sämsta

Veckans bästa tillskrivs den här veckan Kanal 5 för deras fina gest mot de av svenska folket som älskar att se på hockey. Från och med onsdag den 13:e mars kommer man nämligen att sända SM-slutspelet! Detta innebär att det inte enbart är kunder till CMORE (som normalt sänder svenska Elitserien i ishockey), som kan ta del av alla spänning och action när Sveriges bästa hockeylag ska koras. Tummen upp för kanal 5 helt enkelt!

Veckans sämsta kommer kanske som en stor överraskning för somliga. Dock inte för alla oss fotbollsälskare som bland annat följde Champions League den gångna veckan. Jag talar om den svenska expertkommentatorn Glenn Strömberg och hans förfärliga halsfluss, förkylning eller vad det nu var som helt totalt förstörde hans förmåga att på ett funktionellt sätt kommentera matcherna. Ändå och trots uppenbara svårigheter får inte Viasat fram en ersättare som kan avlösa honom och det är framför allt det som gör mig mest upprörd. Som betalande tv-tittare vill jag inte behöva uppleva denna whiskeyröst en gång till och jag hoppas att flera har delat sina synpunkter kring detta och gett Viasat uppenbar och välbehövlig feedback på detta.

Avslutningsvis vill jag dock poängtera att jag inte har något emot Glenn Strömberg som person – det här handlar enbart om sättet han kommunicerar med oss tittare i dagsläget!