Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Allsvensk premiär 10/4

Lördag 10 april är det dags för premiär i Allsvenskan med matcherna Malmö FF–Hammarby och Örebro–IFK Göteborg. På pappret har vi en mycket intressant allsvensk säsong framför oss.

Djurgardens IF v BK Hacken - Allsvenskan - Photo: Getty Images
Djurgardens IF v BK Hacken – Allsvenskan – Photo: Getty Images

Precis som förra året kommer även Allsvenskan 2021 att i alla fall inledningsvis spelas utan någon publik på läktarna. Med de nuvarande restriktioner som gäller kommer det att vara möjligt att ta in publik i begränsad utsträckning tidigast från 3 maj.

Att publiken har betydelse såg vi förra året då Allsvenskan var den jämnaste på mycket länge med många oavgjorda matcher. Ett tydligt exempel på detta är Häcken, som tog exakt lika många poäng (49) 2019 som 2020, men med skillnaden att laget slutade sexa 2019 och trea 2020.

Tunga nyförvärv i IFK Göteborg

Inför säsongen har IFK Göteborg varit det lag som det snackats mest kring. Detta på grund av de tunga nyförvärv laget presenterat, framför allt i form av Marek Hamsik med över 520 matcher och 121 mål i Serie A-klubben Napoli. Slovaken kommer närmast från kinesiska Dalian Pro, men ville gå till en europeisk klubb inför sommarens EM-slutspel. Där kommer han och Slovakien som bekant ställas mot Sverige i gruppspelet (SVT Sport 2021-03-08).

Ett par veckor efter att IFK Göteborg presenterade Hamsik bekräftade klubben ytterligare två tunga nyförvärv i form av Marcus Berg och Oscar Wendt, som dock inte kommer att ansluta förrän efter EM. Berg spelar för närvarande i ryska Krasnodar och Wendt i tyska Borussia Mönchengladbach. Hamsik, Berg och Wendt har potential att lyfta IFK Göteborg till stordåd den här säsongen och är också tre spelare att hålla koll på (Sportbladet 2021-03-22).

Andra spelare att hålla koll på

Förutom IFK Göteborgs stjärntrio finns flera andra intressanta spelare att hålla koll på i Allsvenskan 2021. Inte minst IFK Norrköpings Isak Bergmann Johannesson. Den blott 18-årige islänningen var en av lagets mest tongivande spelare förra säsongen och kan mycket väl försvinna redan i sommar.

Regerande mästarna Malmö FF har två spännande nyförvärv i Antonio Colak och Veljko Birmancevic, som kan komma att tillföra mycket till lagets offensiv.

Flera allsvenska EM-spelare

Till följd av sommarens EM kommer Allsvenskan att ha uppehåll mellan 25 maj och början av juli. Totalt kommer åtta omgångar att spelas innan EM. Även om det kanske inte kryllar av EM-spelare i Allsvenskan så finns det ändå en handfull spelare som kommer att finnas med i mästerskapet.

I AIK hittar vi Sveriges två landslagsveteraner i form av Sebastian Larsson och Mikael Lustig, som tillsammans har över 200 landskamper på sitt samvete. Några fler svenska allsvenska spelare blir det nog inte, om inte Martin Olsson, numera i Häcken, tar sig tillbaka till landslaget.

Finland är det landslag i EM, som ser ut att få med flest allsvenska spelare. Mjällby-målvakten Carljohan Eriksson, Häcken-backen Joona Toivo, Djurgårdens nye mittfältare Rasmus Schüller samt Örebros anfallare Rasmus Karjalainen.

Sist, men inte minst, har vi förstås också IFK Göteborgs Marek Hamsik som troligtvis kommer att få agera lagkapten för sitt Slovakien.

Första omgången i Allsvenskan

Lördag 10 april
Malmö FF–Hammarby
Örebro–IFK Göteborg

Söndag 11 april
Halmstad–Häcken
Mjällby–Varberg
Elfsborg–Djurgården
IFK Norrköping–Sirius

Måndag 12 april
AIK–Degerfors
Kalmar FF–Östersund