Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Än lever hoppet

Veckan började smånätt i England med ett kvartsfinalmöte mellan Chelsea och Manchester United. Matchen var ett omspel sedan den första slutade 2-2. Av de båda lagen stod det snabbt klart att det var Chelsea som var mest sugna på att ta sig till semifinal på Wembley. Manager Rafa Benitez vilade nämligen flera av sina nyckelspelare under föregående helgs Premier League-match mot Southampton. Ett beslut som först kostade en förlust och sedan visa sig ge en seger.

Än lever hoppet

För det var Chelsea som efter en stenhård kamp mot United, drog det längsta strået och vann med 1-0. Målet gjordes av Demba Ba och kan onekligen klassas som ett drömmål.

 

 

I och med segern kom Benitez undan den häxjakt som annars med största säkerhet hade inletts. Att vila spelare i Premier League-matcher för att istället ta sig vidare i det inhemska cupspelet är inte något som uppskattas av många supportrar och det är på många sätt fullt förståeligt. Hade jag personligen varit Chelsea-supporter hade jag varit fullständigt vansinnig över att Benitez prioriterat en cupvinst framför en plats i nästa års Champions League.

Om Chelseas supportrar genomgick en berg- och dalbana, var det nästan ingenting mot vad Sunderlands supportrar gjorde då långvariga managern Martin O´neil plötsligt fick sparken mitt i veckan. Sunderland gick visserligen inget vidare och även om det på något ynka sätt fanns fog för ett tränarbyte, var det nog få som hade kunnat drömma om att det blev erkände fascistsympatisören Paolo Di Canio.

Di Canio, som närmast kom från Swindon Town, plockade förutom med sig sin tränarstab, även världens mediaögon. För er som inte känner Di Canio vid namn sedan tidigare, var han en relativt skicklig fotbollsspelare som gjorde sig känd framför allt genom att göra fascisthälsning som målgest.
Huruvida Di Canio är rätt man för att vända Sunderland på rätt köl återstår att se. Klart är att han inte har något lätt jobb framför sig.

***
Från Premier League till Champions League och veckans första kvartsfinaldrabbningar. Med svenskögon sätt blev det ett godkänt resultat för Zlatans PSG efter att de spelat 2-2 mot självaste FC Barcelona. Zlatan stod själv för det avgörande kvitteringsmålet. Målet godkändes trots att Zlatan var tydligt offside och det är inte svårt att förstå den spanska kritikerstormen efter matchen. Till och med spansk media har gått ut med att de vill se ett omspel av matchen på grund av domarnas uppenbara missbedömning.
Vad kan man säga? Fotbollsdomare är människor och människan är känd att fela.

***
I Sverige spelades den andra omgången i Allsvenskan. Känslomässiga och mediala AIK mötte Syrianska för första gången på nya Friends Arena och inför matchen var uppståndelsen enorm. AIK, den självutnämnda mästarklubben i Sverige, skulle spela sin första match på det nytt hemmagräs sedan år av spel på gamla Råsunda.
Även om mycket som skrivs och tycks om AIK fotboll ibland kan kännas överdrivet, är deras supportrars hängivenhet tveklöst bra. Det tifo som man visade upp inför avspark bör ha fått en och annan spelare i Syrianska att darra lite och även kanske en och annan ditrest supporter.

Utan att vara alltför subjektiv vill jag säga att AIK fotboll, tillsammans med Hammarby har Sveriges enda riktiga supporter- och läktarkultur. Åtminstone om man ska försöka sig på en liten jämförelse med England, Tyskland och Frankrike.

***
Efter flera tuffa matcher mellan Skellefteå och Linköping blev det till slut en favorit i repris som tog sig vidare. Laget i fråga är naturligtvis finalvana Skellefteå, som i och med avancemanget mot LHC nu är klart för sin tredje raka SM-final!
På andra sidan i finalen kommer ett annat lag från Sveriges norra halva att vänta, nämligen Luleå. Att det skulle vara just Luleå satt dock långt inne men till slut lyckades man med bedriften att vinna över färjestad. Luleås finalplats är den första sedan 1997.
Det är sannerligen med spänning vi inväntar finalspelet som inleds den 13:e april.

Veckans bästa och veckans sämsta

Veckans bästa den här veckan kan nästan inte bli något annat än AIK fotbolls invigning av Friends Arena. Det inledande tifot matchas nästan bara med fjolårets avsked från Råsunda. Även om spelet i premiären inte var lysande var supporterinsatsen det!

Veckans sämsta är utan tvekan Real Madrids uppförande i sin kvartsfinalmatch i Champions League mot Galatasaray. Med endast en kvart kvar av matchen beordrar manager Mourinho spelarna Xabi Alonso och Sergio Ramos att ta en varsin avsiktlig varning. Detta för att de båda spelarna ska bli avstängda inför returmötet som man ändå anser vara en enkel uppgift. Därefter är båda spelarna helt tillgängliga för eventuella semifinaler.
Att dra på sig taktiska varningar är i och för sig inget ovanligt i fotbollen, men då Mourinho, Alonso och Ramos blivit bötfällda för en liknande förseelse sedan tidigare är det detta agerande högst osmakligt och framför allt omoraliskt!