Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

eSports med Kevin - Avsnitt 3 - NiP vs Fnatic

eSports med Kevin - här snackar vi nyheter om både CS GO och DOTA2. Vi täcker även andra intressanta e-sporter och turneringar. Mycket gott att tugga på varje vecka!

 

Sedan födelsen av e-sport har svenskar briljerat inom alla grenar.

Så tidigt som när Quake spelet kom kunde vi se Oskar ”LakermaN” Ljungström vinna en av de största turneringarna inom datorvärlden.

Det stannade inte där utan vi fortsatte att dominera i olika spel, där ibland Counter-Strike som är det mest populära spelet. 

Eftersom vi har hundratals professionella e-sports spelare så kommer jag gå efter svenskar som blivit mest framgångsrika i olika spel baserat på deras totala vinster i spelet.

 

Svenska FPS-spelare

FPS betyder First Person Shooter och har varit den genre vi svenskar spelat mest.

Här ser man spel som till exempel Counter-Strike, Quake, Fortnite och PUBG.

 

De mest framgångsrika är, kanske lite oförväntat, från Counter-Strike scenen. 

I toppen ser man fyra av Fnatics gamla kända CSGO line-up:

Jesper “JW” Wecksell Counter-Strike: Global Offensive

Olof “Olofmeister” KajbjerCounter-Strike: Global Offensive

Robin “Flusha” RönnquistCounter-Strike: Global Offensive

Freddy “Krimz” Johansson Counter-Strike: Global Offensive

 

I andra FPS spel ser vi också väldigt framgångsrika spelare:

David “Fuzzface” Tillberg PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

Fabian “Fabian” Hällsten​ Rainbow Six Siege

Andreas “Nevix” Karlsson Overwatch

Felix “Crue” Hortlund Fortnite

Alla dessa spelare har vunnit stora turneringar inom esport och vunnit miljontals kronor.

 

Svenska MOBA-spelare

MOBA som står för Multiplayer Online Battle Arena kanske inte är den mest populära genren men är definitivt den mest lönsamma med DotA2s stora turnering “The International” som hade över 200 miljoner i prispotten senast.

 

Spelarna Gustav “S4” Magnusson och Ludwig “Zai” Wåhlberg har vardera tjänat över 21 miljoner på DotA2, vilket gör dem de mest framgångsrika svenska spelarna genom tiderna.

Andra kända namn från DotA2 är:

Jonathan “Loda” Berg

Joakim “Akke” Akterhall

Henrik “AdmiralBulldog” Ahnberg

 

Men det största MOBA-spelet, sett till antal spelare, är dock inte DotA2 utan League of Legends.

LoL har en enorm spelarbas på cirka 115 miljoner spelare vilket är ~1.5% av världens befolkning!

Vi har inte jättemånga LoL-spelande svenskar eftersom DotA2 är mer populärt i Norden, men en världskänd svensk är Martin “Rekkles” Larsson som spelade i Fnatic och hjälpte dem vinna flera stora turneringar.

Ninjas in Pyjamas hade ett LoL-lag som upphörde 2018. I laget spelade bland annat Emil “Larssen” Larsson och Ludvig “XDSMILEY” Granquist.

 

Ett mindre känt spel men som är, i min åsikt, det roligaste MOBA-spelet är Heroes of the Storm.

Spelet blev dock inte jättepopulärt och sent 2019 beslutade ägaren Blizzard att majoriteten av personalen i HotS skulle förflyttas till andra projekt, och därmed sakta men säkert överge HotS.

Men tack vare backning från speljätten Blizzard hade HotS enorma prispotter under sin tid som lockade spelare från hela världen, däribland svenskar.

Till exempel lyckades Jonathan “Wubby” Gunnarsson tillsammans med Simon “Schwimpi” Svensson och Pontus “Breez” Sjögren vinna flera stora turneringar under Fnatic fanan.

Övriga kända spelare

Det finns som sagt hundratals svenska e-sports stjärnor, spel som StarCraft II och Super Smash Bros. Melee hade under sin tid i rampljuset en gigantisk spelarbas.

Båda spelen hade också stora svenska stjärnor som tog hem de största turneringarna.

 

I StarCraft II lyckades Marcus “ThorZain” Eklöf och Johan “NaNiWa” Lucchesi slå stort, NaNiWa blev så pass stor att han blev inbjuden till Sydkorea för att spela bland eliterna.

Varför det är speciellt att bli inbjuden till Sydkorea är för att StarCraft är extremt populärt i Sydkorea, det sänds på nationell tv och spelarna ses som kändisar.

 

Våran mest kända Fighter-spelare är William “Leffe” Hjelte, han ses som en legend i Super Smash Bros. Melee där han blivit rankad som en av de bästa i världen sedan 2014.

Han spelar också andra Fighter spel som till exempel Dragon Ball Fighter Z.

 

Ett annat spel som blir mer och mer populärt är Rocket League där man styr en miniatyr bil på en fotbollsplan och ska putta en boll i motståndarens mål. 

Eftersom spelet är relativt nytt så har vi inte så många svenskar i toppen ännu, men Pierre “TurboPolsa” Silfver har lyckats klättra till toppen och bor numera i USA där han tävlar för Team Envy.

 

Sverige har en rik historia inom e-sport och eftersom den här grenen av sport knappt är 20 år gammal är det bara början, och jag är riktigt stolt att se oss svenskar redan prestera på toppnivå inom alla relevanta spel.

 

 

Sverige har en rik historia inom e-sport och eftersom den här grenen av sport knappt är 20 år gammal är det bara början, och jag är riktigt stolt att se oss svenskar redan prestera på toppnivå inom alla relevanta spel.

ESPORTS-MED-KEVINOm bloggaren: 

Som pojke drömde jag att bli en av de stora CS-proffsen men 15 år senare nöjer jag mig med att bevaka allt och alla inom CS och Dota.

Jag började som 10-åring att spela CS på Pottis lancafé i Trollhättan. 

Där spelade jag dagligen, i hopp om att få träffa legendaren själv. Detta förgäves, då han var upptagen att tillsammans med HeatoN och SK dominera CS-scenen.  

Men, han är fortfarande drömgästen i min egen Esport pod, P0DBot. 

Självklart döpte jag podden efter P0D-bottarna i Counter-Strike 1.5 🙂
Förra avsnit

LÄS MER OM ESPORT