Framgångar på olika plan

Sportsliga framgångar är av dess natur det roligaste att vara med om, både som supporter och som utövare. Veckan som gått har också inneburit ett antal av dessa, och några berör Sverige och svenska idrottare.

Framgångar på olika plan

En av dessa svenska framgångar är de vm-silvermedaljer som det svenska herr- och damlaget silver ordnade i lagsprinten i italienska Val Di Fiemme. För herrarna var Ryssland det laget som stod i vägen för guldet och framför allt den ryska åkaren Nikitia Kriukov. Den svenska insatsen var dock rejält hedervärd och det var inte långt ifrån att det gick hela vägen. Att de norska herrarna tidigt försvann från tävlingen då Pål Golberg gick in i väggen, gjorde inte det svenska silvret mindre värt, snarare enormt mycket tvärtom! Även i damernas final försvann Norge tidigt och lämnade således ett tomrum efter sig. Detta tomrum skulle dock komma att fyllas relativt snabbt, men att det skulle fyllas av det amerikanska laget (USA) var det kanske få som kunde gissat.

USA var också sedan de som till slut knep guldet före Sverige. Silvret var dock högt uppskattat av de svenska damerna, vilket Charlotte Kalla starkt bekräftade när hon sa ”Vi har inte förlorat ett guld, vi har vunnit ett silver”.

***
När man pratar om svenska framgångar måste viss uppmärksamhet också riktas till ishockey och den amerikanska proffsligan NHL. Svenskarna i fråga är två målvakter som gjort gott avtryck den gångna veckan (Markström och Fasth), samt stjärnskottet Mika Zinebajad. Jakob Markström fick äntligen göra sin NHL-debut för sitt Florida Panthers då man mötte Los Angeles Kings. Trots att han fick väldigt fina lovord efter sin insats (av bland annat målvakten i Penguins Marc-Andre Fleury) i matchen kunde han inte hjälpa sitt lag mot att kassera in sin sjätte raka förlust. Att lyckas stoppa 37 av 40 skott i sin NHL-debut får väl dock anses vara mer än godkänt.

Victor Fast var inte med om någon debut, men befinner sig fortfarande i vaggan av sin NHL-karriär och han gör rejält avtryck hos sitt Anaheim Mighty Ducks. Han har fått sådan stor uppskattning att han redan efter en månad i klubben nu har skrivit på ett tvåårskontrakt. Kontraktet uppskattas vara värt strax över 35 miljoner svenska kronor. Den lilla pucktrollaren Zinebajad som gjorde sig ett namn i många svenska hem när han ledde Sverige till JVM-guld förra året, har utmärkt sig genom att göra ett riktigt snyggt mål. Målet är ett av veckans mest visade på Viasatsport.se och är en riktig godbit då han på volley styr in ett skott för sitt Ottawa Senators.

***
Veckans prestationer har visat att framgång inte alltid måste innebära en guldmedalj eller förstapris. Det kan likväl handla om psykologiska och moraliska segrar. Just en annan typ av seger fick vi se i den engelska fotbollen i söndags.

Händelsen i fråga var finalen i engelska ligacupen (Capital One Cup) mellan Bradford och Swansea. På förhand handlade matchen mycket om hur lilla Bradford från League Two på något sätt skulle kunna göra det omöjliga än en gång och vinna över ett Premier League-lag (Swansea). I efterhand handlade finalen inte så mycket om att vinna, som vad en resa och en förlust kommer att betyda för framtiden och för ett folk. För när domaren så till slut blåste av matchen kunde New Wembley konstatera att Bradfords resa var slut och att Swansea vunnit matchen med fem måls marginal. Det var dock ett värdigt lag som stod som förlorare framför en fanatisk och fullkomligt underbar publik. Att som uträknad underdog med smått usel ekonomi, vinna över tre Premier League-lag och ta sig till final är sportslig framgång oavsett om man vinner en final eller ej.

Att Bradfords prestation förtjänar att uppmärksammas för den storhet som den innebär, visas inte minst med tanke på vad hela cupäventyret har betytt för staden Bradford och för dess människor. Uppgifter från England gör gällande att en sällan skådad optimism och framtidstro har väckts mitt bland depression, arbetslöshet och missnöje bland stadens människor. En förlusts förvandling till en slags seger med andra ord. Kanske passar Charlotte Kallas citat också för Bradford?

***
Mitt bland prestationer och framgång har jag den här veckan valt att presentera och lyfta fram två sporthändelser utifrån två kriterier – veckans bästa och veckans sämsta. Först ut är veckans bästa och den här veckan får det representeras av AC Milans vinst över FC Barcelona i den första åttondelsfinalen i Champions League som spelades i veckan. Det får sägas vara en smärre bragd att vinna med 2-0 mot dagens Barcelona.

Veckans sämsta är även det hämtat från fotbollsvärlden, närmare bestämt England och Chelsea. Laget blev fullkomligt utspelat av Manchester City i seriefinalen i söndags och man visade upp en riktigt tragisk sida av sitt spel. Manager Benitez måste nu verkligen hitta på något för som man spelar nu hånar man sina egna fans.