Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Magiska händelser

Veckans har haft flera underbara sportsliga höjdpunkter. Fotbollen befinner sig i sitt slutskede i flera ligor och det är vinna eller försvinna för många lag runt om i Europa. Hockeyn bjuder upp till en sista underhållning i och med VM och till alla hockeyfans stora lycka har detta mästerskap visat sig innehålla mer kvalité och större kollektiv styrka än på länge. När vi summerar vecka lite mer ingående vänder vi inledniningsvis blickarna mot fotbollen och England. I veckan (lördags) spelades säsongens sista match i FA-cupen, finalen mellan Manchester City och Wigan.

Magiska händelser

På förhand var allt upplagt för en stabil seger för Englands rikaste lag – Man City. Man hade starkast möjliga lag tillgängligt, inget annat som pockade på fokus, samt ingen annan trofé man kunde vinna den här säsonge. Det fanns alltså gott om incitament för att skapa motivation. Lägg därtill att spelare som Tevez, Aguero, Yaya Touré och Silva, samtliga kom till matchen med relativt god individuell form.

För Wigan var förutsättningarna inte i närheten så bra. Inför matchen låg man under nedflyttningsstrecket i ligan, man hade flera tunga förluster i ryggen, samt ett uppenbart stukat självförtroende. Det enda som talade för laget var just alla dessa fakta som pekar på att en seger skulle vara smått omöjlig!
Matchen spelades på ett fullsatt New Wembley. På läktarna fanns i stort sett lika många fans från respektive lag och stämningen inför matchen var riktigt påtaglig. Fansen såg dock länge ut att få bevittna en mållös historia som antingen skulle avgöras via spel i förlängning eller via straffar. Som tur är ville Wigan och mittfältare Watson annat, när han i matchens slutskede knoppade dit en hörna från Maloney.

I och med målset slutade matchen 1-0 till Wigan och laget tog därmed en historisk seger. Segern innebar inte bara Wigans bästa resultat i FA-cupen genom tiderna, utan även att laget vann en buckla för första gången på väldigt, väldigt länge. Att segern i sig innebär en direktplats till Europa League spelar föga roll då Wigan redan innan matchen kvalificerat sig genom att City kommer att spela i Champions League (och den turneringen går före).
Segern för Wigan visade också att det inte nödvändigtvis måste vara det lag som har mest pengar, högst spelarlöner eller högst värderad trupp som vinner. Även ett lag med sämre ekonomiska förutsättnignar kan ta en titel. Pengar betyder inte allt i sportens värld, trots att motsatsen känns högst påtaglig i vår moderna tid.

***
Om Wigans seger var magisk, var det nästan ingenting jämfört med vad som utspelade sig på Old Trafford, Manchester i söndags. Sir Alex Ferguson coachade- och mittfältsmotorn Paul Scholes spelade- sin sista hemmamatch i karriären. United, som redan är klara ligamästare besegrade Swansea med 2-1 och allt var som det brukar på ”drömmarnas teater”, åtminstone resultatmässigt.
Det som inte hörde till vanligheterna var själva inramningen. Inför matchen fick exempelvis Ferguson en stående ovation när han för sista gången stegade in som manager för Manchester United. Efter matchen utspelades sedan ett ännu större spektakel när Sir Alex på allvar skulle avtackas för sina 26 år som manager.

Med bestämda steg och en påtagligt rörd min, stegade han – den största fram för att ta till orda till laget, fansen och hela klubben och dela med sig av en sista hyllning och ge några faderliga råd inför framtiden. Ett av dessa råden var säkert riktigt inspirerande, åtminstone om man heter David Moyes. Rådet som Ferguson gav var; ”Ni har stöttat mig som manager under alla dessa år. Ni borde göra detsamma för den nya managern också!”.
Sist men inte minst fick sedan United lyfta bucklan som mästare säsongen 2012/2013. Vem fick lyfta den först på podiet? Sir Alex naturligtvis!

***
Även om vi inte riktigt kommit upp i magi-status i pågående hockey-VM, har vi hittills fått vara med om ett par händelser som smällt högt. En av dessa och kanske den största var när lilleputtnationen Frankrike besegrade tungviktaren Ryssland!

Om det är glädje i Frankrike är det kanske något lugnare här hemma i Sverige. Vårt kära landslags deltagande i turneringen har inte direkt vattnat gommen på oss supportrar. Undermåligt få mål i powerplay, stelt anfallsspel och påtaglig brist på självförtroende är begrepp som först dyker upp i huvudet när man blickar tillbaka på matcherna som gått hittills. Förhoppningsvis blir det därför en ordentligt förbättring på många fronter när bröderna Sedin anländer.

Veckans bästa och veckans sämsta

Veckans bästa hämtas från Allsvenskan och krislaget Djurgårdens IF’s remarkabla vändning mot favorittippade Malmö FF. Djurgårdens facit innan den tuffa matchen mot Malmö var en oavgjord och sex förluster på de sju senaste. Man hade med andra ord inte tagit en enda seger!
Efter tränarbyte och mediauppmärksamhet angånde eventuella hot från den egna supportergruppen var det inte många som på förhand trodde att Djurgården skulle kunna mobilisera sig till den grad att man kunde störa Malmö FF.
Att man då i söndags lyckades vända ett 1-2 underläge till seger med 3-2, trots att man var en man mindre de sista 20 minuterna, var om inte magiskt så åtminstone fantastiskt och väl värt en hyllning i en krönika!

Veckans sämsta kommer från travsporten och närmare bestämt från den fjärde avdelningen i lördagens V75-lopp. Mitt under upploppet väljer den erkänt duktiga kusken Åke Svanstedt att vända sig om och med knytnäven slå till hästen bakom för att denna enligt honom själv låg för nära. Nog har man hört om en hel del underligheter och tråkigheter inom travsporten, men att fysiskt ge sig på en annan tävlandes häst mitt under pågående lopp får väl sägas ta priset?
In med Svanstedt i buren ett par månader och låt honom förkovra sig i ett par upplagor av brottsbalken och en inbunden volym av travsportens etiska regler, för på någon travbana ska han enligt mig definitivt inte vara just nu!