Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Misslyckande med stort z

Det går inte att sammanfatta sportveckan utan att gå in på Sveriges match i VM-kvalet mot på förhand uträknade Irland.

Misslyckande med stort z

Sverige skulle öppna tävlingsmatchandet på nya Friends Arena med en seger mot Giovanni Trappatonis Irland och därmed ta sig ett steg närmare VM-slutspelet i Rio de Janeiro, Brasilien. Sverige skulle leverera och göra minst två mål. Zlatan skulle spela en nyckelroll och med sin individuella skicklighet skulle han överbrygga ett visst svenskt manfall. Sverige skulle kort sagt göra en himla många saker, men lyckades i slutändan med få!

Förutsättningarna kunde knappast ha varit bättre inför matchen med en ny nationalarena med kapacitet att skapa rejält bra stämning, stängningsbart tak som innebar lagom temperatur och 100 % fritt från regn, samt ett kännbart försvagat Irländskt lag.

Under matchens gång syntes det gång på gång att det finns ordentliga problem i det svenska spelet och svagheter med truppens bredd och kvalité. Källström och Elm klarade inte av att dyrka upp ett lågt och aggressivt försvarsspel. Mittbackarna (framför allt Jonas Olsson) visade uppenbara problem i uppspelsfasen när inte ytterbackarna har en given roll i det kreativa spelet. Dock kändes allt detta som element Hamrén och staben borde ha haft med i beräkningen. Det som enligt min mening vållade det svenska spelet störst problem var dock inte mittfältet, eller backlinjens tillkortakommanden. Nej, problemen låg längre upp i banan och stavas megastjärna med stort Z.

Zlatan var väldigt lite delaktig i det offensiva spelet och utan hans kvalitéer är Sverige ett väldigt svagt lag i dagsläget. Det mest frustrerande som supporter är också att Zlatan själv inte arbetar hårdare för att bli delaktig. Det var inte förrän omkring matchminut 70 som han tog lite defensiva löpningar och drog sig längre ner i banan för att hämta boll. Sverige, fansen och Hamrén måste kunna ställa högre krav på vår stora megastjärna än vad han visade upp i fredags. Allt annat är grovt tjänstefel!

Med detta sagt lägger vi Irland-matchen till handlingarna och blickar framåt mot nästa kvaldrabbning. Träningsmatchen mot Slovakien på tisdag blir kanske en mer positiv tillställning i väntan på något bättre? Den som lever får se.

***
I en annan del av fotbollsvärlden, närmare bestämt damernas Champions League blev det om möjligt ett ännu värre resultat sett med svenska ögon. De regerande CL-mästarna Lyon fullkomligt krossade svenska Ldb Malmö. Siffrorna skrevs till 5-0 men kunde mycket väl ha blivit det dubbla. Till returen blir det till att skaka fram så många äss man bara kan ur rockärmen för det ska till ett smärre mirakel om Malmö ska vända det här. Matchen gör dock kanske att intresset för damernas Champions League ökar lite och det är på alla sätt positivt i så fall!

***
Sist men inte minst har den gångna veckan verkligen visat Elitserie- och Kvalseriehockey från sin bästa sida med slutspel och playoff. Giganter som Linköping, Skellefteå, Luleå och Färjestad har alla övertygat och vi hockeyfantaster väntar nu med spänning när lagen tar sig an semifinalerna.
I kvalserien ser Örebro mer och mer ut på att bjuda hockeysverige på en rejäl skräll sedan man tagit serieledning i besittning med 12 inspelade poäng. Kvalserien blir likt SM-slutspelet, högintressant att följa in i det sista!

Veckans bästa / sämsta

Veckans bästa är något så otippat som curling!
Det svenska damlandslaget i curling tog nämligen en stark silvermedalj efter finalförlust mot Skottland. Sverige ledde finalen efter två omgångar men lyckades inte hålla undan hela vägen. Silvermedaljen var Sveriges andra raka i VM-sammanhang.

Veckans sämsta är något så osportsligt som dåligt väder. Först var det monsunregn som nästan förstörde F1-loppet i Malaysia och sedan det ihållande kaotiska snöfallet som rasade under fotbollsmatchen mellan USA och Costa Rica. På förhand hade man varnat att kraftiga snöfall var att vänta i Colorado (där matchen spelades), men domarteamet bedömde ändå att matchen skulle spelas. Det värsta var dock att de inte ändrade ståndpunkt när matchen pågått i 45 minuter och snödjupet sträckt sig till 20 centimeter på planen! Hur matchen slutade? USA vann med 1-0 efter snötyngt mål av Clint Dempsey.