Nere för räkning

Den gångna veckan har det verkligen varit en fantastisk week of comebacks. Flera lag i sporter som fotboll, ishockey och bandy har visat otrolig kämparglöd, laganda och moral då de rest sig ur askan och bjudit på en grundlig revansch.

Nere för räkning

I fotbollens värld hittar vi framför allt flera fina prestationer i de europeiska cuperna Champions League och Europa League. Båda turneringarna gick under veckan igenom de sista matcherna (returmöten) av åttondelsfinalerna. I Champions League var de mest framgångsrika lagen och tillika de som tog sig vidare till kvartsfinal; FC Barcelona, Juventus, Bayern Munchen, Malaga, Galatasaray, Real Madrid, Paris St Germain och Borussia Dortmund.

Flera lag i denna gedigna samling var stora förhandsfavoriter att ta sig vidare, men några var det inte. Ett av de tydligaste exemplen är det spanska laget Malaga som gått till kvartsfinal för första gången och man gjorde det genom att vända på ett 0-1 underläge mot portugisiska FC Porto. Malagas vändning på hemmaplan anses redan i hemstaden vara en mindre bragd och det är inte svårt att förstå fansens upphetsning när man granskar vilket gediget sällskap man befinner sig i.

I den andra prestigefyllda europeiska cupen – Europa League hittar vi flera lag vars prestationer på många sätt liknar Malagas. En av dessa prestationer sticker dock ut lite extra. Laget i fråga är engelska Newcastle som verkligen visade styrka när man besegrade ryska Anzhi med totalt 1-0. Lagets segermål kom på övertid i den andra matchen och illustrerade verkligen vilken majestätisk förändring Alan Pardews lag har gått igenom de senaste veckorna. Newcastle har åter ingett hopp och förtröstan till sina fans och det är de verkligen värda!

***
En annan makaber och spektakulär comeback stod Sandviken (SAIK) för i bandyns semifinal mot ett högt flygande Villa-Lidköping. Matchserien hade räknats till sex när Sandviken stod inför en otroligt svår uppgift då de behövde en seger på bortais för att inte säsongen skulle vara över och försäsongsträning och semester skulle bli en realitet. Statistik och historia talade emot SAIK men laget skulle visa sig vara starkare än så. När man som bäst behövde den, plockades den starka lagmoralen fram och lagets kvalitétsspelare tog tak i taktpinnen och stakade ut kursen mot final.

Sandvikens seger i den sjunde och avgörande semifinalmatchen placerade inte bara laget i sin tredje raka SM-final, utan även i historieböckerna som ett av få lag som lyckats vända en matchserie i en avgörande match på bortais. En riktig prestation med andra ord och en gärning väl värd att uppmärksamma.

***
Den sista comebacken jag vill kasta in uppmärksamhetens ljus den här veckan är i ordets bemärkelse ingen riktig comeback. Snarare är det en sorts återuppståndelse utan religiös anknytning. Det jag talar om är ishockeylaget Leksands awakening och återtåg mot Elitserien. Efter en enastående grundserie där man till slut kunde stoltsera som etta, har man nu inlett kvalserien på ett bra sätt och fansen i Leksand börjar för första gången på länge drömma om något stort och positivt. Och drömma om något positivt är något som man kan behöva i tider av hård medial granskning, anklagelser om mutor och ekonomiskt fiffel, samt annat som figurerat i samband med Leksand hockey.
Att hockeyn står stark, trots den storm som rasar omkring laget är imponerande!

Veckans bästa och sämsta

Veckans bästa den här veckan kommer från det ljuva landet Italien. En ny påve har valts i Vatikanen och även om majoriteten av svenskarna inte bryr sig nämnvärt har en hel katolsk värld all anledning att fira efter det smärre debaclet när den förre påven avgick.
När den upphöjda ledaren avgick fick det, tro det eller ej, direkt negativt genomslag för sport i Italien och fotbollen i synnerhet. Inför valet av en ny påve höll hela Italien andan och man annonserade tidigt att samtliga matcher i det professionella seriesystemet i fotbollen skulle komma att ställas in om inte en ny påve valts innan helgen.
Veckans bästa är således att påven valdes utan större osäkerhet och därigenom säkerställde fortsatt fotbollsfest från bland annat Serie A.

Veckans sämsta är utan tvekan det stora misslyckandet för Stockholmshockeyns två största lag – AIK och Djurgården. Båda två misslyckades med sin målsättning och båda två har åter kapitalt misslyckats med att återinrätta hockeyns status i den svenska huvudstaden.
AIK missade SM-slutspel och Djurgården missade möjligheten till att göra ett kvickt återtåg till Elitserien. Båda två går utan tvekan att klassa som två ofantligt stora fiaskon. Stockholm, Globen och den svenska hockeyn förtjänar bättre, ja rent av bra mycket bättre!