Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Sportrelaterad galenskap

Det går inte att sammanfatta en sportvecka som denna utan att nämna tragedin i Boston Maraton. Veckans efterspel har av naturliga skäl handlat om jakten på de två bröderna som på sannolika skäl är de som har genomfört bombdådet. För alla som bor i Boston måste den gångna veckan har varit en smärre traumatisk tid. Om läget var allvarligt och tryckande för människorna när den första av bröderna identifierats, kan det inte ha varit något i jämförelse med hur upplevelsen måste ha varit när den andra brodern identifierades.

Sportrelaterad galenskap

Utegångsförbud, militär och polis på gatorna (uppgifter talar om upp emot 9.000 stycken!) känns mer som hämtat ur en film än som scener ur verkligheten. Det var förmodligen många som därmed drog en lättnandens suck när den andra brodern hittades under ett skynke i en båt.

Att de två som förstörde den sportsliga festen som var under Boston Maraton nu äntligen är bortplockade från gatorna, kan förhoppningsvis bringa någon form av avslut till drabbade familjer andra anhöriga. Kanske kan också hela sportvärlden till slut kalla galenskaperna och tragedin kring Boston Maraton för avslutade.

***
För att hitta den raka motsatsen till sorg och tårar, blickar vi mot vårt svenska norrläge och mot Skellefteå. Efter att ha besegrat Luleå i fyra raka matcher stod det klart att man äntligen, efter två tidigare finalförsök, kan titulera sig Sveriges bästa hockeylag!

Den sista matchen blev aldrig den jämna tillställning som många (däribland jag själv) trodde. Istället för att Luleå skulle gripa den sista chansen i flykten och vinna på hemmaplan, blev det guldhjälmar på för Skellefteå. Man får anta att de tidiga förlusterna i sudden helt enkelt tog musten ur Luleå, för med facit i hand lyckades man därefter aldrig riktigt ladda om.
Skellefteå känns dock som den absolut mest värdiga vinnaren av årets SM-guld. Laget fullkomligt ångade på i grundserien och visade gång på gång slående kvalité. När sedan slutspelet inleddes var det aldrig riktigt någon fara för avancemang, även om det fanns perioder och stunder som även de egna supportrarna med största säkerhet undrade om det skulle visa sig möjligt att gå till final tre år i rad?

Det är med ett glädjande hockeyhjärta som jag och säkerligen många andra glatt konstaterar att Skellefteå lyckades med bedriften att både ta sig till final och att vinna den. Frågan är nu; kan man ta sig till final för fjärde året i följd när nästa säsong startar i höst?

***
Det finns fler lag än Skellefteå som har anledning att fira och dra på mungiporna. Det ekonomiskt granskade och nyblivna Elitserielaget Leksands IF är ett av dem. Anledningen är att det nu står klart att de kommer att få ett ordentligt lättande tillskott i klubbkassan i sommar. Genom att man tog klivet upp till högsta serien får man ett bidrag från Svenska hockeyligan. Bidraget uppgår till 10 miljoner kronor och blir en välbehövlig inkomst i de bistra ekonomiska tider som Leksand genomgår.

Även om det ser mörkt ut (det såg värre ut i februari dock) har supportrarna och klubbens tillsammans arbetat stenhårt för att få ekonomin på fötter. Sällan har väl ett hockeylag lyckats manifestera ett sådant supporterstöd som Leksands IF har den här säsongen. Fem miljoner i insamlade pengar är respekt!
Nu står det alltså klart att ytterligare miljoner kommer att ramla in till klubbkassan och kanske är den tyngsta perioden nu över för Leksand? Låt oss hoppas det, för som jag sagt förut, Sverige behöver hockeylaget Leksand i Elitserien.

Veckans bästa och veckans sämsta

Veckans bästaDet känns otroligt lättande och skönt att till slut kunna prata om begreppet ”maraton” i positiv bemärkelse. De båda terroristbröderna som låg bakom dådet i Boston är äntligen borta från allmänna gator och hotet om vidare terrordåd verkar därmed vara avstyrt.
Tillsammans med detta och det faktum att världen i veckan åter fick se ett maraton som fick genomföras och springas utan tragedier och samvetslösa aktioner (London Maraton) gör att begreppet ”maraton i sportens anda” kvalar in som veckans bästa.

Veckans sämstaVeckans sämsta går inte och kan inte vara något annat än fotbollsspelaren Luis Suarez agerande i matchen mot Chelsea i Engelska Premier League. Efter en närkamp och duell i Liverpools offensiva straffområde tar Suarez tag i sin motståndare och biter honom i armen!
Varför han tog sig för denna galenskap eller varför han just valde att använda tänderna för att tillfoga skada är det förmodligen ingen annan än Suarez själv som vet. Att bita en motståndare i armen på en fotbollsplan saknar dock motstycke i galenskap och förhoppningsvis stängs Suarez av samtidigt som han får ett ordentligt utvecklingssamtal av manager Brendan Rodgers.
Luis Suarez är veckans sämsta ohotad och helt utan tvekan.