Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

UEFA: "Fans måste tillåtas på arenorna under EM"

Några av de städer som ska stå som värd för EM-matcher i sommar kan fråntas värdskapet om de inte kan garantera att fans släpps inte på arenorna, säger UEFA:s president Aleksander Ceferin.

Sommarens EM blir helt unikt i sitt slag då det kommer att spelas i tolv olika städer; Dublin, Glasgow, London, Amsterdam, Bilbao, Köpenhamn, München, Rom, Budapest, Sankt Petersburg, Bukarest och Baku.

Dock är det långtifrån säkert att det kommer att spelas matcher i alla ovanstående städer. UEFA kräver nämligen att samtliga arenor släpper in publik.

– Vi har flera olika scenarier, men vi kan garantera att det inte är aktuellt att spela någon match i EM på en tom arena. Alla värdar måste kunna garantera publik på deras matcher, säger UEFA-presidenten Aleksander Ceferin.

Senast 7 april måste värdstäderna ha kommit in med en plan på hur många supportrar som kommer att släppas in på arenorna. Därefter kommer UEFA:s exekutiva kommitté att ha ett möte 19 april och 20 april kommer beslut att tas om vilka som slutligen blir värdstäder.

Rykten har tidigare florerat att beslutet kring huruvida vissa arenor kommer att förlora sitt värdskap kommer att skjutas upp. Något som UEFA förnekar. (Sky Sports 2021-03-16)

Om några av värdstäderna skulle strykas kan det i högsta grad komma att påverka Sveriges matcher. Enligt tidigare uppgifter från AP är det tre städer som riskerar att fråntas sitt värdskap, Glasgow, Dublin och Bilbao. Något som i så fall skulle innebära att Sveriges samtliga tre matcher flyttas.

Sverige inleder nämligen EM mot Spanien i Bilbao den 14 juni och möter sedan Slovakien och Polen i Dublin den 18 respektive 23 juni.

Skulle Dublin och Bilbao förlora sitt värdskap talar det mycket för att åtminstone matcherna i Dublin kommer att flytta till England, som planerar för matcher med 10 000 åskådare från och med maj. (Fotbollskanalen, 2021-03-03)