Vm-uppladdning och ett mörkrets ljus

Det har varit stort fokus på den svenska skidsporten i veckan och framför allt uppladdningen inför skid-VM i italienska Val Di Fiemme. Med tävlingar i Davos har det svenska lägret laddat rejält inför vad som komma skall. Svenska stjärnor som Charlotte Kalla, Emil Jönsson och Anna Haag samt unga stjärnskott som Ida Ingemarsdotter och Calle Halfvarsson har deltagit och försökt hitta vägen fram till formtoppen.

Inför genrepet i Davos har det sett relativt bra ut. Under tävlingarna har resultaten dock varit både positiva och negativa. För den som hade hoppats att ett slags lugn skulle infinna sig i kroppen när uppladdningsveckan var över, är nog rejält besviken nu. De sista dagarna och tävlingarna lämnade utan tvekan fler frågetecken än utropstecken efter sig.

Om osäkerheten gnager i oss sportälskare och fascinerade supportrar av den svenska skidsporten, känns det med säkerhet värre för det svenska VM-laget. Charlotte Kalla kan exempelvis inte vara direkt nöjd med sin totala insats i Davos. Framför allt då hon toppade några relativt svaga resultat med att till synes ohotad, ramla pladask i utförsåkningen. Fallet innebar att hon körde bort i periferin samt totalt eliminerade sina möjligheter att ta sig till semifinal i damernas spring 1,5 km.

Inte kan Kalla heller varit gladare i efterhand då SVT:s expertkommentator Anders Blomquist skickade iväg en liten känga då han antydde att Kalla faller alldeles för ofta! Som om inte Kallas elände var nog för det svenska laget, hände det fler underliga ting. Exempelvis ramlade också Calle Halfvarsson, med den lilla skillnaden att han gjorde det i en uppförsbacke. Det mest tragikomiska var dock att se hur Emil Jönsson helt utan förvarning förbytte sitt annars lugna ansiktsuttryck till rent ursinne när hans stav gick av strax efter det att starten gått i semifinalen.

Jönsson försäkrade dock att det är högst ovanligt att en stav går av och att det svenska folket inte ska oroa sig för att det händer på torsdag när VM så startar. Jönssons förklaring till stavbrottet – norskt sabotage (naturligtvis var han ironisk).

Emils försäkran i alla ära, jag hade nog ändå velat ha nöjet att höra en liten besk kommentar från Anders Blomqvist på sant såga-Kalla manér, men ack nej. Det är tur att en uppladdning inte är annat en uppladdning. Det riktiga provet och den stora utmaningen börjar först på torsdag den 21 februari (invigningen är den 20:e) med den första tävlingen i VM. Den första tävlingen innebär också chans till ordentlig upprättelse och revansch för det svenska lägret då det åter är sprint som står på schemat. Förhoppningsvis har då Kalla stått på balansplattan samt tränat utförsåkning och Emil Jönsson skaffat sig nya stavar, skällt ut en materialare efter noter, eller helt enkelt bytt tillverkare. Besvikelser som de i Davos får inte finnas med på kartan i VM.

Även om mycket lämnade att önska när man summerar de svenska insatserna i Davos, fanns det dock en och annan liten ljusglimt. En av dessa var verkligen när Johan Olsson visade stor klass när han tog en stabil seger i 15 km fristil. Efter segern klev åter frispråkiga Blomqvist fram och levererade i form av superlativer som ”världsklass” och ”världens främsta skidåkare”. Huruvida Blomqvist får rätt i sin bedömning återstår att se i VM, men visst finns det ett visst fog någonstans i vad han säger, för det krävs rejält mycket av en åkare om man ska ta sig i mål framför stora stjärnor som Dario Cologna och Petter Northug. Den förstnämnda var 11,8 sekunder efter till slut och den norska stjärnan och tillika Sveriges skidfiende nummer ett, kom i mål hela 48 sekunder efter!

***
Förutom skidor och fokus på kommande VM går det inte att undgå att nämna den tragik som i veckan skakade hela sporvärlden. Det jag tänker på är naturligtvis det tragiska ödet som drabbade Oscar Pistorius flickvän Reeva Steenkamp. Pistorius, eller Blade Runner som han också är känd som tack vare att han springer på två specialkonstruerade benproteser, är häktad och misstänkt för ha skjutit ihjäl sin flickvän i parets gemensamma hem på alla hjärtans dag. Att det är en idrottsman som Pistorius som är inblandad i en händelse av den här sorten är på många sätt tragik förstärkt i kvadrat. Pistorius har under det senaste årtiondet representerat en otrolig fighting spirit i sin kamp för en jämställd värld inom sporten (friidrott för hans del). Hans namn och varumärke som sedan länge förknippats med trovärdighet, empati och kärlek kommer nu att för alltid förknippas med ord med helt annan innebörd, oavsett om han fälls för mord eller inte.

***
För att inte låta de tragiska tankarna ta allt för stort övertag över sportveckan väljer jag avslutningsvis att rikta fokus i den här krönikan på söndagens fotbollsmatch mellan Manchester City och Leeds. Där visade fansen på läktaren något så ovanligt som att gå ihop för en gemensam sak och för att visa sina gemensamma känslor. Vad de var så överens om kanske du frågar dig? Jo, sitt enorma förakt för Manchester United! Visst, på ett sätt är det tragiskt med hatkänslor inom sport, men det här var så annorlunda och oväntat att det blev till underhållning.