Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Oddsbonus

Oddsbonus är något som de flesta bettingsajter erbjuder i någon form. Men, hur fungerar egentligen det här med bonusar, omsättningskrav, gratisspel och riskfritt spel? I vår guide nedan får du reda på allt du behöver veta.

Vad är en oddsbonus?

Bonusar i olika former är en form av gåva som spelbolag ger till sina kunder. En bonus eller oddsbonus kan se ut på olika sätt, men som regel består en bonus av pengar att spela för i någon form.

Hur fungerar en oddsbonus?

En oddsbonus är ett erbjudande som spelbolagen ger till nya spelare. För att kunna ta del av en oddsbonus krävs att du registrerar dig och öppnar ett konto hos det aktuella spelbolaget.

Oftast måste du även göra en insättning för att få din bonus. Här nedan listar de olika bonusar som finns hos olika spelbolag.

Hur har den nya spellagen påverkat bonusar?

När den nya svenska spellagen trädde i kraft den 1 januari 2019 innebar detta också att bonusarna reglerades kraftigt. Numera får spelbolag med svensk licens endast ge en bonus på 100 kr till varje spelare.

5 bästa bonusarna

De flesta spelbolag erbjuder någon form av bonus. Men, vilka är egentligen bäst? Här följer en lista med de fem bolag som vi anser har de bästa bonusarna just nu.

  • Spela Här
  • Spela
  • Bonus
  • Betyg
  • Erbjudanden

Olika typer av bonusar

Insättningsbonus

Det här är den vanligaste bonusformen bland de oddsbonusar som finns hos svenska spelbolag, vilket innebär att du som spelare får en viss procent i bonus på din insättning. Ett typiskt exempel är att du sätter in 100 kronor och sedan får ytterligare 100 kronor i bonus. Du har alltså sedan 200 kronor att spela för.

Den här typen av bonus kallas ibland också för matchningsbonus eftersom den ”matchar” det belopp du sätter in. Det finns också spelbolag som erbjuder 50% i bonus på insatt belopp eller till och med över 100%.

”100% upp till 100 kr”

Det här är en vanlig bonusform som man ofta ser hos spelbolag, men vad betyder ”100% upp till 100 kr” egentligen?

100% i bonus innebär helt enkelt att du får 100% av din insättning i bonus, det vill säga exakt lika mycket som du sätter in. Låt säga att du sätter in 100 kr, ja då får du 100 kr i bonus. Skulle bonusen vara 150% och du sätter in 100 kr får  du 150 kr i bonus.

Med ”upp till 100 kr” menas det maxbelopp du kan få i bonus, i det här fallet 100 kr. Du kan alltså aldrig få mer än ett visst belopp i bonus oavsett hur mycket du sätter in. Om bonusen är ”100% upp till 100 kr” så kan du aldrig få mer än 100 kr i bonus oavsett om du sätter in exempelvis 1 000 kr eller mer.

Omsättningskrav

En insättningsbonus kommer som regel också med någon form av omsättningskrav. Detta innebär att du måste omsätta din bonus ett visst antal gånger innan du kan plocka ut din bonus som vinst i riktiga pengar.

Hos svenska spelbolag är omsättningskravet ofta lågt. Vanligtvis behöver du bara omsätta din bonus en (1x) gång. Dock finns nästan alltid ett lägsta odds som dina spel måste ha för att räknas till omsättningen, oftast mellan 1.50 och 1.80.

Låt säga att du erhållit en bonus på 100 kr och omsättningskravet är två gånger till ett lägsta odds på 1.50. Detta innebär att du måste satsa totalt 200 kr av din bonus innan du kan ta ut de pengar som du vunnit från din bonus. Dessutom måste de spel du satsar på ha ett odds på minst 1.50. Med andra ord kan du alltså inte satsa på alltför säkra resultat när du ska omsätta din bonus.

Exempel:
Du har fått en bonus på 100 kr med ett omsättningskrav på två gånger (2x) på spel med lägsta odds på 1.50. Du satsar på att AIK ska vinna mot Djurgården till oddset 1.90. Spelet går in och du får tillbaka 190 kr. Du satsar nu ytterligare 100 kr på att Malmö FF vinner mot Elfsborg till oddset 1.70.

Du har nu spelat för totalt 200 kr på spel med ett odds på minst 1.50 och därmed omsatt din bonus. 100 kr x 2 = 200 kr.

Fördelar: Fördelarna med en insättningsbonus är att du får en större summa att spela för än den du sätter in.

Nackdelar: Nackdelen med insättningsbonus är att du som regel måste omsätta din bonus innan du kan ta ut den som vinst.

Välkomstbonus

Det här är ingen specifik bonus utan ett samlingsnamn på olika typer av bonusar du kan få när du registrerar dig som ny kund hos ett spelbolag.

Gratis pengar

Gratis pengar är precis vad det låter som. Du får helt enkelt pengar av spelbolaget för att spela med. Hur de här bonusarna ser ut kan variera, oftast kommer de med någon form av omsättningskrav. Läs mer om gratis pengar här.

Fördelar: Gratis pengar har förstås den fördelen att du inte behöver göra någon insättning för att kunna spela.

Nackdelar: När det kommer till den här typen av bonusar kan det förekomma ganska stora omsättningskrav och även krav på insättning i någon form.

Riskfritt spel

Det här är en oddsbonus som är precis vad den låter som, nämligen helt riskfri. Du lägger ett spel och om du förlorar får du pengarna tillbaka. Vid vinst behåller du dina pengar precis som vanligt. Läs mer om riskfritt spel här.

Fördelar: Du kan spela utan att riskera att förlora några pengar, vilket gör att du kan satsa på lite högre odds.

Nackdelar: I vissa fall kan det förekomma omsättningskrav på eventuell vinst.

Freebet

Freebet är en typ av oddsbonus som blir allt vanligare. Hos vissa spelbolag kan det även kallas för spelkrediter. Den här typen av bonus fungerar på så sätt att du får en viss summa att spela för som måste användas att spela för och som inte kan tas ut som pengar.

Hos vissa spelbolag erhåller du ditt gratisspel direkt efter att du gjort en insättning. Hos andra spelbolag måste du först lägga ett spel för att du ska kvalificera för ditt gratisspel.

Hur mycket du får behålla av eventuell vinst kan också variera. Vissa spelbolag låter dig behålla hela vinsten plus insatsen. Andra låter dig bara behålla själva vinsten och inte insatsen. Låt säga att du satsar 100 kronor på att Liverpool vinner mot Tottenham till oddset 2.00. Om ditt spel går hem får du endast tillbaka vinsten och inte själva insatsen, det vill säga 100 kronor.

Fördelar: Du kan spela utan risken att förlora några egna pengar.

Nackdelar: I vissa fall måste du först lägga spel till en viss summa för att erhålla ditt freebet. Ibland får du endast behålla vinsten och inte insatsen.

Oddsboost

I samband med stora matcher och turneringar är det vanligt med förhöjda odds på vissa matcher, vilket kallas oddsboost. Detta innebär att oddsen kan höjas med flera hundra procent. Ett odds som normalt sett ligger på 2.00 kan höjas till 8.00 eller till och med ännu högre. Oddsboost förekommer till exempel i samband med VM och EM i fotboll samt Champions League.

Fördelar: Du kan få riktigt bra odds och en riktigt bra vinst ifall ditt spel går hem.

Nackdelar: Olika omsättningskrav på eventuell vinst kan förekomma.

Cash Back

En annan form av oddsbonus är så kallad Cash Back, som helt enkelt innebär att du får pengarna tillbaka när du spelat. Det vanligaste är att du får en viss procent tillbaka på satsat belopp.

Fördelar: Du får pengar att spela för.

Nackdelar: Ofta krävs att du spelat ganska mycket för att kvalificera för olika former av cashback.

Matchat spel

Matchat spel är en bonus där du efter att du satsat, låt säga 100 kr på en match, får ytterligare 100 kr av spelbolaget som kan användas för spel på annan valfri match.

Fördelar: Du får ett gratis spel, vilket innebär att du inte riskerar att förlora några pengar.

Nackdelar: Omsättningskrav på eventuell vinst kan i vissa fall förekomma.

Varför erbjuder spelbolag bonusar?

Anledningen till att spelbolag erbjuder olika former av bonusar till nya spelare är att locka nya kunder. Samtidigt ger det också en chans för nya spelare att prova på hur det fungerar med odds och betting utan att behöva satsa så mycket egna pengar.

Är bonusar gratis?

På sätt och vis kan man säga att bonusar är gratis eftersom man får en viss summa i form av pengar, gratisspel, freebet eller liknande. Dock krävs ju som regel att man sätter in en viss summa för att kunna ta del av en bonus, så helt gratis är det kanske ändå inte. Istället ska man nog se en bonus som ett erbjudande som man kan utnyttja för att spela med.

En oddsbonus är ett erbjudande som spelbolag ger till nya kunder och spelare.
Nej, men de flesta spelbolag erbjuder någon form av bonus till nya kunder och spelare.
Enligt den svenska spellagen får spelbolag som har svensk spellicens endast erbjuda en bonus på maximalt 100 kr per spelare.
Ja, insättningsbonus, gratis spel, free bet, riskfritt spel samt oddsboost är några av de olika oddsbonusar som spelbolag kan erbjuda.
Ja, till följd av coronapandemin har den svenska regeringen infört en gräns för insättningar som ligger på 5 000 kr per vecka hos varje spelbolag.

Historia – Oddsbonusar

Oddsbonusar är något som spelbolag erbjudit sina spelare under lång tid. Innan den nya svenska spellagen trädde i kraft 1 januari 2019 var bonusarna hos de flesta spelbolag betydligt större än vad de är numera. Det var långtifrån ovanligt med välkomstbonusar på 1 000 kr och ibland ännu mer. Dessutom fanns möjlighet för spelbolag att ge sina spelare bonus flera gånger, bland annat i form av lojalitetsbonusar och dylikt.

När den svenska spelmarknaden avreglerades innebar detta att utländska aktörer tilläts verka i Sverige. Men, för att erhålla svensk spellicens krävs att spelbolagen lever upp till vissa regler.

Bland annat får endast en bonus på max 100 kr ges till varje spelare per licens. Eftersom flera sajter kan gå under samma licens innebär detta att det endast går att erhålla en bonus från en av dessa sajter.

Dock finns det bolag som har högre bonusar än 100 kr. Ett exempel är Bet365, som erbjuder nya spelare upp till 1 250 kr i så kallade spelkrediter, som sedan kan användas för spel på odds. Villkoren för att få ut spelkrediter är att man placerar spel till motsvarande belopp.

Den svenska spelregleringen

Syftet med avregleringen av den svenska spelmarknaden var att på något sätt möta det ökade spelandet hos utländska bolag på nätet. Genom ett licenssystem där spelbolagen ansöker om en licens för att kunna verka i Sverige blir det också lättare att se till så att bolagen följer olika regler och villkor. Licensen utfärdas av Spelinspektionen.

Ett annat syfte med licenssystemen är att skydda spelaren från spelmissbruk och liknande. I samband med att den nya spellagen trädde i kraft infördes även tjänsten ”Spelpaus”, som innebär att man kan stoppa sig själv från spel på de sajter som har spellicens.

Sist, men inte minst, innebär den nya svenska spellagen en hel del intäkter till statskassan. De spelbolag som innehar svensk spellicens betalar nämligen 18 procent i skatt på den vinst de gör.

Nya bestämmelser under coronapandemin

I samband med coronapandemin har den svenska regeringen infört ytterligare regleringar i syfte att begränsa spelandet och därmed förhindra att spelmissbruket ökar.

Förutom att bonusgränsen på max 100 kr kvarstår har även en insättningsgräns på 5 000 kr per vecka införts. De nya bestämmelserna gäller i dagsläget fram till 30 juni 2021, men kan mycket väl komma att förlängas om coronapandemin fortsätter.