Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Snooker betting guide

Snooker är en sport som trots sitt inte alltför höga tempo blivit mycket populär. Mycket tack vare att en snookermatch kan vara otroligt spännande. Därtill är snooker också en populär sport hos spelbolagen.

Snooker – en populär sport för betting

Vid en första anblick kan snooker verka något mossigt. Dessutom är matcherna ofta långa och reglerna inte helt enkla. Men, när man väl sätter sig in i hur allt fungerar är snooker en sport som kan vara oerhört fängslande.

Samtidigt är snooker också en sport som blivit mycket populär för betting. Även för svenska spelare är sporten ett bra alternativ. I stort sett alla svenska spelbolag erbjuder odds på snooker i någon form, vilket gör det lätt att hitta bra odds och det ger också möjligheten göra olika oddsjämförelse mellan de olika bettingsajterna. Sedan är snooker också en mycket bra sport för livebetting, framför allt i längre matcher där trender och psykologi spelar stor roll.

Snooker odds och betting

Hos i stort alla spelbolag finns betting på snooker tillgängligt. Det går att hitta odds på samtliga stora turneringar, bland annat VM, men även andra klassiska turneringar som UK Championship, Welsh Open och Masters.

Vid betting på snooker finns många olika marknader tillgängliga. Med andra ord går det att på mycket mer än bara slutresultatet i en match.

Hur spelas en snookermatch?

En snookermatch spelas i så kallade frames. Ett frame är det man inom biljardsport kallar för upplägg. Vid starten av ett frame ligger alla bollar på bordet. Därefter gäller det för spelarna att plocka poäng genom att få ner de olika bollarna i hålen. Den spelare som samlat mest poäng när det inte längre finns några bollar på bordet har vunnit framet.

Att lyckas få ner alla bollar utan att missa och dessutom i den ordning som ger flest poäng, närmare bestämt 147, kallas ”maximum break”.

Hur många frames en snookermatch spelas i kan variera väldigt mycket, från bäst av tre frames i mindre turneringar till bäst av 35 frames, som VM-finalen avgörs i.

Copyright: GettyImages

Spelmarknader för snooker

Matchodds

Här spelar du kort och gott på vilken spelare som du tror kommer att vinna matchen.

Korrekt resultat

Du satsar på det exakta resultatet i frames. I mindre turneringar spelas matcherna kanske bara i bäst av tre frames och då finns det inte så många resultat av välja på, endast 2-0, 2-1, 0-2 eller 1-2.

I större turneringar, som till exempel VM, kan en match spelas i upp till bäst av 35 frames och då finns det många mer exakta resultat att spela på.

Totalt antal frames

Här gäller det att satsa på det totala antalet frames i en match, vilket förstås är helt beroende på hur lång en match är. Du spelar på över eller under ett visst antal frames, exempelvis över eller under 7,5 frames.

Frame betting

Det går även att spela på vilken spelare som vinner varje enskilt frame. Före match finns som regel bara det första framet tillgängligt för spel. Frame betting är något som lämpar sig särskilt väl för livebetting.

Antal century breaks

Att göra ett ”century break” i snooker innebär att en spelare gör 100 poäng eller mer i rad utan att missa. Givetvis går det också att spela på hur många century breaks i en match och då över eller under ett visst antal. Till exempel över eller under 3,5.

Handicapspel

I handicapspel gäller det att satsa på vem som vinner en match om ena spelaren startar med ett visst antal frames försprång, exempel +1,5.

Vinnarspel

Istället för att bara spela på en enskild match spelar du på vem du tror ska vinna en turnering, som till exempel Masters, UK Championship eller VM.

Snooker Live betting

Snooker är en sport som lämpar sig mycket bra för live betting i olika former, inte minst då en snookermatch kan svänga mycket. I samband med de stora turneringarna finns många live-marknader tillgängliga. Bland annat går det att spela på slutresultat, vilken spelare som kommer att vinna nästa frame, vem som gör nästa century break, antal frames i matchen och mycket mer.

Besök ett spelbolag som erbjuder odds på snooker, leta upp en match du vill spela på och lägg din satsning.
Odds för snooker går att hitta hos de flesta svenska spelbolag.
Snookerodds är odds på matcher i snooker. Hos många spelbolag finns en rad olika marknader tillgängliga för snooker med spel på slutresultat, antal frames, exakt resultat och mycket mer.
Snooker-VM sänds 17 april-3 maj på Eurosport och Discovery+.

Championship League 2021

Snookerssäsongen 2021/22 drar igång med storturneringen Snooker Championship League med hela 128 spelare. Turneringen spelas i tre gruppspelsomgångar där vinnaren i varje grupp går vidare till nästa omgång. De två gruppvinnarna i den tredje omgången gör upp om titeln i final.

Regerande mästare är Kyren Wilson som vunnit turneringen de två senaste åren, men han utmanas av en rad storspelare som Ronnie O’SullivanJudd Trump och John Higgins.

Snooker-VM 2021

Den stora höjdpunkten för allt snookerfans är förstås VM, som spelas under andra halvan av april och början av maj på legendariska Crucible Theatre i Sheffield, England. Finalen avgörs alltid första måndagen i maj.

2021 års upplaga av VM i snooker inleds lördag 17 april och avslutas måndag 3 maj. Bland favoriterna finns välkända namn som de bägge engelsmännen Judd Trump och Mark Selby, skotske veteranen John Higgins, australiensaren Neil Robertson och så förstås den regerande världsmästaren Ronnie O’Sullivan, England, som förra året tog hem sin sjätte VM-titel.

Men, frågan är om inte Judd Trump är knapp favorit till att ta hem VM-titeln i år, då han vunnit hela fem titlar tidigare under säsongen.

Prispengar snooker-VM

Förra året uppgick prispotten i snooker-VM till 2 395 000 pund. Vinnaren belönades med 500 000 pund och tvåan med 200 000 pund. Utöver det fick även den spelare som gjorde högst break, det vill säga flest poäng i rad, 15 000 pund.

Ett så kallat maximum break, det vill säga få ner alla bollar i rad i rätt ordning, gav 40 000 pund. Tidigare belönades en spelare som gjorde ett maximum break med 147 000 pund, eftersom ett maximum break innebär just 147 poäng.

TV-sändningar

VM i snooker 2021 går att se i Eurosports kanaler och på Discovery+ 17 april-3 maj.

Copyright: GettyImages

Historia

Snooker-VM:s historia går tillbaka ända till 1927 då det första världsmästerskapet avgjordes med legendaren Joe Davis som segrare. Den som tycker att dagens snookermatcher är långa skulle varit med under 1940- och 1950-talen när VM-finalen spelades i 145(!) frames och tog närmare två veckor att spela klart.

VM i snooker har med några få undantag alltid spelats i England. Sedan 1975 spelas VM på The Crucible i Sheffield.

Flest VM-titlar har Joe Davis med 15 stycken, följt av brodern Fred Davis med åtta stycken.

De brittiska öarna har genom åren totalt dominerat snooker-VM. Endast tre gånger har en spelare utanför Storbritannien eller Nordirland vunnit och då har det handlat om spelare från Australien eller Kanada. Endast en gång har en spelare utanför det engelska språkområdet varit i final i snooker-VM, nämligen Ding Junhui, Kina som förlorade i final mot Mark Selby år 2016.