Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Sommar-OS – Handboll odds herrar

Herrturneringen vid sommar-OS i Tokyo avgörs mellan 24 juli och 7 augusti. Totalt finns 12 lag med i damturneringen, däribland Sverige som gjorde stor succé när laget tidigare i år tog VM-silver.

OS handboll herrar 2021

Turnering: OS-turneringen i handboll för herrar 2021
Datum: 24 juli-7 augusti
Värdland: Japan
Deltagare: 12 landslag

Grupp A: Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien, Argentina

Grupp B: Danmark, Sverige, Portugal, Japan, Egypten, Bahrain

Spelschema OS handboll herrar grupp B

Sveriges matcher i handboll OS 2021

Lördag 24 juli 07:15  Sverige–Bahrain 32-31
Måndag 26 juli 14:30  Japan–Sverige 26-28
Onsdag 28 juli 04:00  Sverige–Portugal 29-28
Fredag 30 juli 09:15  Sverige–Egypten 22-27
Lördag 1 augusti 14:30  Danmark–Sverige 30-33

Kvartsfinal
Måndag 3 augusti  Sverige–Spanien

Alla Sveriges matcher sänds på Kanal 5 och Discovery+.

Betydligt färre lag än i VM

OS-turneringen i handboll för herrar kommer att bli någonting helt annat än den VM-turnering som spelades i vintras. I VM deltog hela 32 nationer, i OS blir det bara tolv nationer. Dock finns samtliga fyra lag som gick till semifinal i VM med i form av Danmark, Sverige, Frankrike och Spanien.

De tolv nationer som finns med i turneringen är indelade i två grupper med sex lag i vardera grupp. De fyra bästa lagen från varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Mycket bra chanser för svenskt avancemang

Sverige har haft tur med lottningen, även om man hamnat i samma grupp som regerande världsmästarna Danmark. Dock slipper man stora handbollsnationer som Frankrike, Tyskland och Spanien som återfinns i den andra gruppen. Då är betydligt bättre att få möta lag som Portugal, Japan och Egypten. Sverige ska inte ha några större problem med att ta sig vidare till kvartsfinal och bör också kunna slåss med Danmark om gruppsegern. Att betta på handbollslandslagets avancemang är om inte hundra procent säkert men nästan.

Danmark knappa favoriter

I egenskap av regerande världsmästare får nog ändå Danmark hållas som favoriter inför OS i Tokyo 2021, men det är knappt. Spanien, Frankrike och Sverige kommer att se till att danskarna kommer att få kämpa för att försvara sitt OS-guld. Ett annat lag som man heller inte ska räkna bort är Norge, som tog silver i VM 2019 och brons i EM 2020.

Tittar man hos spelbolagen kommer det att bli en hård kamp om guldet. Hos Unibet är oddsen för att Danmark tar guld 3.50 följt av Spanien på 3.80. Därbakom ligger Norge på 4.20 i vinnarodds och Frankrike på 6.00. Oddsen på det svenska handbollslandslaget är något högre, 8.00.

Vinnarspel : SOMMAR OS Handboll – herrar

Sverige odds OS 2021

Då det lär bli en turnering där de små marginalerna kommer att avgöra får Sveriges chanser att faktiskt gå hela vägen i OS ses som ganska bra. Efter silvret i VM är de svenska handbollsherrarna tillbaka i den absoluta världstoppen. I OS-kvalet i mars gjorde Sverige ytterligare en stark insats när man vann sin kvalgrupp efter oavgjort mot Tyskland och seger mot Algeriet och Slovenien.

Hos spelbolagen är Sverige inte lika stora favoriter som Danmark och Spanien, men ligger ändå topp 5 vad gäller odds. Unibet ger ett odds på 8.00 för att Sverige tar OS-guld i handboll, vilket är strax bakom Frankrike på 6.00. Så utifrån är det inte orimligt med svenskt OS-guld på herrsidan. Dessutom ska vi komma ihåg att Sverige tagit silver i fyra av dem senaste OS-turneringar laget varit med i.

Sverige odds OS 2021 (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

Svenska herrlandslaget efter OS-kvalificeringen. Bild: Getty Images

Svenska handbollslandslaget herrar

PositionNummerNamnKlubblag
Målvakt12Andreas PalickaRhein-Neckar Löwen
Målvakt16Mikael AggeforsÅlborg Håndbold
Vänstersex15Hampus WanneSG Flensburg-Handewitt
Vänstersex22Lucas PellasMontpellier HB
Mittsex5Max DarjBergischer HC
Mittsex18Fredric PetterssonMontpellier HB
Högersex10Niclas EkbergTHW Kiel
Högersex11Daniel PetterssonSC Magdeburg
Vänsternio2Jonathan CarlsbogårdTBV Lemgo
Vänsternio27Oskar SunnefeldtTHW Kiel
Mittnio19Felix ClaarÅlborg Håndbold
Mittnio24Jim GottfridssonSG Flensburg-Handewitt
Högernio23Albin LagergrenRhein-Neckar Löwen
Högernio33Lukas SandellÅlborg Håndbold
Reserv28Jonathan EdvardssonIK Sävehof
Reserv30Tobias ThulinSC Magdeburg
Reserv66Anton LindskogHSG Wetzlar

Bästa svenska spelarna i OS i handboll

Andreas Palicka

Ska det bli något OS-guld för svensk del behöver Rhein-Neckar Löwens målvaktsveteran spela minst lika bra som i VM där han hade tog 34 procent av alla skott.

Hampus Wanne

Vänstersexan, till vardags i Flensburg, var Sveriges bäste målskytt i VM med 53 mål och 75-procentig utdelning. Hampus Wanne är en av det svenska lagets viktigaste nycklar i anfallsspelet.

Jim Gottfridsson

Mittnian var en av turnerings bästa spelare i VM i vintras och är lite av motorn i det svenska spelet. Blir en av Sveriges viktigaste spelare i OS. Spelar precis som Hampus Wanne i tyska Flensburg.