Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Presidentval USA 2020 - Biden nu favorit igen att bli omvald

Vem vinner i Michigan, Georgia, Pennsylvania? Hela världen väntar med spänning. Fyra år till med Donald Trump eller en ny president i form av Joe Biden?
Presidentval USA 2020 - Trump vs Biden
November 04,2020
05:00

Det amerikanska presidentvalet är som bekant lika mycket val som show, framför allt för oss TV-tittare som sitter uppe och följer det hela. Med två veckor kvar ser det kärvt ut för den sittande presidenten Donald Trump då demokraternas utmanare Joe Biden leder klart i opinionsmätningarna. Men, mycket kan fortfarande hända. Det såg vi inte minst i valet 2016.

Kandidaterna

Donald Trump (R)

När Donald Trump vann presidentvalet för fyra år sedan var det den kanske största skrällen i den amerikanska valhistorien. På morgonen den 8 november trodde de flesta att Hillary Clinton skulle ta hem segern, men så blev det inte. Dock ska sägas att Trump faktiskt låg hyfsat till i opinionen dagarna före valet 2016. Han ledde i flera av de viktiga staterna han sedermera vann samtidigt som statistiksajten 538 gav honom ca 30 procents chans att bli president.

Trumps fyra år som president har varit en minst sagt händelserik resa. Ministrar, pressekreterare och stabschefer har avlöst varandra i rask takt samtidigt som de spektakulära uttalandena har stått som spön i backen. Under 2020 har hans hantering av coronakrisen kritiserats hårt från demokratiskt håll, men Trump är trots det lika populär hos sina kärnväljare. Frågan är om det räcker för fyra år till?

Joe Biden (D)

När primärvalen drog igång i början av februari såg det ut som att Joe Biden var uträknad. Men, den 77-årige före detta vicepresidenten reste sig och efter att ha vunnit delstaten South Carolina samt ytterligare ett gäng stater på ”Super Tuesday” var saken mer eller mindre klar. I augusti blev han officiellt demokraternas kandidat tillsammans med vicepresidentkandidaten Kamala Harris.

Att Joe Biden har ett imponerande CV går inte att förneka. 36 år som senator för Delaware och därefter åtta år som vicepresident under Barack Obama. Men, är han kanske lite för gammal? Sedan han drog igång sin kampanj för över ett år sedan har det otaliga gånger kommit grodor ur munnen och i debatterna har han gett ett något ofokuserat intryck. Trump kallar som bekant honom för ”Sleepy Joe”. Frågan är om detta kan få väljarna att tveka på Biden?

Biden i ledning

Med två veckor kvar ser det onekligen bra ut för Joe Biden. Han leder i tio av tolv så kallade ”swing states” som är de stater som kommer att avgöra valet. I det amerikanska valet är det som bekant inte den kandidat som får flest röster i antal som vinner utan det gäller att vinna så många stater som möjligt och i förlängningen så många elektorer som möjligt. Hur många elektorer varje stat har bestämt av folkmängden i staten. Den största delstaten, Kalifornien, har hela 55 elektorer medan en liten stat som Wyoming har tre elektorer.

Om opinionsläget står sig skulle detta innebära att Biden vinner en klar seger över Trump, då Biden leder i viktiga stater som Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Florida, North Carolina och Nevada. Dock ska sägas att ledningen i flera stater ligger inom den så kallade felmarginalen. Anmärkningsvärt är att Biden leder i både Arizona och Georgia, stater som normalt sett brukar gå till republikanerna.

betfair president

Tips: Biden vinner flest stater

Biden leder som sagt i tio av tolv "swing states". Detta innebär att han totalt sett skulle vinna 28 stater inklusive övriga stater som i princip är avgjorda på förhand. Därför blir tipset att Joe Biden vinner flest delstater. Bäst odds finns hos Betway som ger 2.10 i odds för att Biden tar hem flest stater.

Satsa