Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Riksdagsval Sverige 2022 - (S) fortsatt störst

Nästa val i Sverige är 11 september 2022. Ett val som kan bli mycket spännande. Kommer Socialdemokraterna fortsätta vara största parti eller ska de bli nedpetade från tronen? Och kommer Liberalerna eller Miljöpartiet att åka ur?

Bild: Ankara (CC BY-SA 3.0)

Sitter Löfven kvar?

Frågan som kommer att vara på allas läppar inför Riksdagsvalet 2022 är förstås om Stefan Löfven kommer att sitta kvar som statsminister. Ser man till opinionsläget lär det bli oerhört jämnt. Samtidigt är det också frågan om Socialdemokraterna kommer att bli största parti efter nästa val. Innan coronapandemin slog till var Sverigedemokraterna under en kort period större än Socialdemokraterna i flera opinionsundersökningar.

Åker Liberalerna och/eller Miljöpartiet ur?

En annan fråga är också om något parti kommer att åka Riksdagen. Just nu ser det väldigt kärvt ut för Liberalerna, som ligger klart under fyraprocentsspärren. Även Miljöpartiet ligger och dansar runt fyra procent. Dock ska man komma ihåg att det är ovanligt att partier åker ur Riksdagen. Senast det hände var 1994 när Ny demokrati fick tacka för sig.

Största parti?

Senast Socialdemokraterna inte blev största parti efter ett riksdagsval var 1914, då Allmänna Valmansförbundet, sedermera Moderaterna, knep första platsen. Att Sverigedemokraterna eller Moderaterna ska bli största parti efter nästa val känns ganska avlägset, även om de bägge inte ligger alltför långt efter i opinionsmätningarna.

Liberalerna - Över 4% 2.00 Betsson
Socialdemokraterna över 24,5% 1.72 Betsson

Tips: (S) fortsatt störst

Normalt sett brukar riksdagsval i Sverige inte bjuda på några jättestora överraskningar utifrån rådande opinionsläge. Därför blir tipset att Socialdemokraterna fortsätter att vara största parti även efter nästa val.
Bäst odds finns hos Betsson som ger 1.55 i odds för Socialdemokraterna som största parti.

Satsa