Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Spelvärde


Spelvärde odds.se

De flesta som lägger ett odds då och då gör det för att ge en extra krydda till TV-matchen eller fajten, och funderar inte speciellt på oddsen. Om det är derby i fotboll eller en titelmatch i UFC där en favoritfighter deltar så kanske man jämför några spelbolag för att kolla vilka som erbjuder de högsta oddsen sin favorit, det vill säga vilket spelbolag som erbjuder flest gånger pengarna för det lag eller den fighter man vill satsa pengar på.

Spela som proffsen – och glöm hjärtat hemma

De som lever på att tippa sport överlever dock inte länge om de spelar med hjärtat. Istället för att leta efter sina favoriter och tippa vinst för dem, så letar de efter odds som är värda att spela, det vill säga efter odds som satts för högt av spelbolaget. Detta innebär ofta att man spelar mot sitt favoritlag eller sin favoritidrottsman, och uteslutande baserar sina odds på kall beräkning och kunskap.

Räkna på ett odds spelvärde

Låt oss räkna på titelmatchen i UFC mellan mästaren i lätt tungvikt Jon ”Bones” Jones och utmanaren Chael Sonnen.  Den regerande mästaren är skyhög favorit vilket framgår av oddsen 1,2 – 5,5. Men är oddsen korrekta? Låt oss anta att du anser att Sonnen har åtminstone 25% chans att slå Jones. Då räknar vi om 25% till svenska odds så här:1/0.25 = 4.

Slutsatsen blir alltså att oddset för Sonnen-vinst borde vara 4,0 snarare än 5,5 och att oddset satts alldeles för högt. Det behöver inte betyda att spelbolaget har klantat sig. Det finns nämligen en tendens bland de flesta spelare att satsa på favoriten, och eftersom spelbolag helst vill ha in lika många bet på båda utkomsterna, så reglerar de ofta detta genom att justera oddsen.