Innehåller betald marknadsföring

Denna text innehåller hänvisningar till tjänster och produkter från en eller flera av våra partners. Det innebär att om du klickar på en länk till dessa produkter/tjänster är det möjligt att vi kommer erhålla betalning i form av annonsintäkter.

Tennis odds

Tennis är en sport som fortsätter att vara populär världen över, så även i Sverige. Tennis är också en av de största sporterna hos spelbolagen med mängder av odds och olika spelalternativ.

Odds tennis

Näst efter fotboll är tennis den sport i världen som är populärast när det kommer till betting, även om ishockey är något större i Sverige. Hos i stort alla svenska spelbolag och bettingsajter går det att hitta någon form av odds på tennis.

Det går att spela på i stort sett alla turneringar på ATP- och WTA-touren, men ibland också för turneringar på Challenger-touren. Givetvis finns också odds för de stora grand slam-turneringarna Wimbledon, Franska Öppna, US Open och Australian Open.

Hur skiljer sig betting på tennis från annan betting?

Tennis betting skiljer sig en del från till exempel betting på fotboll eller ishockey. Den främsta skillnaden är att man spelar på en enskild spelare och inte ett lag som i många andra sporter. Dessutom kan en tennismatch inte sluta oavgjort.

Olika matcher kan också vara olika långa. I de flesta ATP-turneringarna avgörs matcherna i bäst av tre set, medan det i grand slam-turneringarna är bäst av fem set som gäller.

En annan sak som skiljer är att psykologi ofta är en större faktor i tennis än i många andra sporter, något som kan vara viktigt att ha i åtanke, framför allt vid livebetting. En spelare som hamnar i en svacka har som regel svårt att ta sig ur denna.

Något som också är annorlunda vid tennis betting är att sporten, åtminstone på herrsidan domineras av en handfull namn, som i stort sett alltid vinner de stora turneringarna.

Livebetting på tennis, det vill säga spel under matchens gång, är också något som skiljer sig mot exempelvis livebetting fotboll. Vid livebetting kan oddsen svänga väldigt mycket under en match. Dessutom vet man på förhand att det i tennis kommer bli något slags avgörande, en av spelarna kommer vinna nästa set eller hela matchen, vilket också gör livebetting på tennis mer spännande än på andra sporter.

Senaste tennistips

Populära marknader och spelalternativ för tennis

Precis som i fotboll och ishockey går det även vid tennis betting att spela på annat än bara slutresultatet. Inte minst i samband med grand slam-matcher där antalet marknader och spelalternativ kan vara stort.

Matchodds

Den vanligaste marknaden där det helt enkelt handlar om att satsa på den spelare man tror ska vinna matchen.

Vinnare set

Här gäller det att tippa vinnaren av ett specifikt set. Innan match går det dock endast att tippa vem som kommer att vinna de två första seten, om det är en match som går i bäst av tre set, eftersom man inte vet om det blir ett tredje set eller inte.

Vinnare game

I grand slam-turneringar, som Australian OpenFranska Öppna och Wimbledon, och andra större turneringar, går det i vissa matcher även att satsa på vilken spelare som vinner enskilda game vid livebetting.

Totalt antal game

Här gäller det att satsa på hur många game som totalt kommer att spelas under matchen. Vanligast är att satsa på om det kommer bli över eller under ett visst antal game, till exempel under eller över 21,5 game. Här är det viktigt att ta hänsyn till om matchen går i bäst av tre eller bäst av fem set. Ibland går det även att spela på antalet game i varje set.

Setspel

Här tippar man det exakta setresultatet, som till exempel 2-0, 2-1, 3-0 eller 3-2.

Handicapspel

Handicapspel innebär att en av spelarna startar med ett visst antal set i försprång, till exempel +1,5 eller -1,5. Handicapspel finns även tillgängligt för games.

Handicapspel kan vara ett bra sätt att jämna ut oddsen om det är två väldigt ojämna spelare som möts. Till exempel om världsettan Novak Djokovic möter en spelare som är rankad runt 50 på världsrankingen.

Vinnarspel

Precis som för många andra sporter finns det även för tennis så kallade vinnarspel, som sträcker sig längre än över en enskild match. Det allra vanligaste är att man tippar vinnaren i en turnering som Wimbledon eller US Open. Ibland går det även att tippa på finalister eller hur långt en viss spelare går.

Viktigt att ha i åtanke att oddsen kan slijas mellan olika spelsidor och därför kan det vara bra att göra en oddsjämförelse innan man skickar in kupongen.

Att kolla in tennistips innan du lägger ditt spel kan vara ett bra sätt att få koll på spelarnas form och hur de presterat på senaste tiden. Dessutom kan det vara ett bra sätt att hitta matcher med bra spelvärde.
Betting på tennis fungerar på så sätt att du klickar in på valfritt spelbolag, letar upp en tennismatch du vill spela på och sedan lägger du din satsning.
Tennisodds är helt enkelt odds på tennismatcher eller tennisturneringar. Många spelbolag erbjuder odds på mycket mer än bara slutresultatet, som till exempel resultat i set, setsiffror och antal game med mera.
Genom att lägga spel på tennismatcher och förhoppningsvis vinna.

Livestreaming tennis

Vill du se tennis live sänder både Viaplay och Discovery+ turneringar på ATP-touren. På Viaplay kan du se de allra största turneringar som ingår i ATP 1000, däribland klassiska Monte Carlo Masters och Cincinatti Masters. På Discovery+ kan du ta del av ATP 250, som innefattar majoriteten av alla turneringar på ATP-touren.

Även hos spelbolagen kan du se en hel del tennis. Flera av de stora bettingsajterna erbjuder nämligen livestreaming av ett stort antal sporter, bland annat tennis. Hos bland annat Unibet kan du se matcher från både ATP-touren och damernas WTA-tour samt matcher från grand slam-turneringar som Wimbledon.

För att kunna streama tennis hos något spelbolag behöver du ett konto och som regel även ett positivt saldo på detta.

Photo: MARWAN NAAMANI/AFP via Getty Images

Grand slam

De fyra grand slam-turneringarna, som spelas på både dam- och herrsidan, är de absolut mest prestigefyllda inom tennisen. Samtliga har en historia som sträcker sig en bra bit över 100 år tillbaka i tiden.

Australian Open, Melbourne

Australian Open är den första grand slam-turneringen för året och spelas som regel under andra halvan av januari och början av februari. Turneringen spelas på hardcourt och har spelats sedan 1905 för herrar och 1922 för damer. Fram till och med 2020 var serben Novak Djokovic den spelare på herrsidan med flest titlar, åtta stycken.

Franska Öppna, Paris

Internationaux de France de Tennis, som turneringen heter på originalspråk är världens största grusturnering och spelas på klassiska Roland Garros i slutet av maj och början av juni. Franska Öppna har spelats ända sedan 1891, dock var det inte förrän 1925 som turneringen fick grand slam-status. Under 2000-talet har spanske gruskungen Rafael Nadal totalt dominerat Franska Öppna och hade fram till och med 2020 vunnit totalt 13 titlar, vilket också är flest titlar över huvud taget.

Wimbledon, London

Den mest klassiska av alla tennisturneringar med en historia som går tillbaka ända till 1877. Wimbledon, som officiellt heter The Championships, spelas på gräset på klassiska All England Lawn Tennis and Croquet Club på Church Road i slutet av juni och början av juli. Fortfarande måste spelarna i Wimbledon bära i huvudsak vita kläder. Flest titlar har schweizaren Roger Federer som fram till och med 2020 hade vunnit sammanlagt åtta titlar.

US Open, New York

US Open är den sista grand slam-turneringen på säsongen och spelas i slutet av augusti och början av september. Turneringen spelas sedan 1978 på USTA Billie Jean King National Tennis Center i stadsdelen Queens i New York. Historiskt sett har US Open, vars historia går tillbaka till 1881, spelats på både gräs och grus, men sedan 1978 är underlaget hardcourt. Flest titlar fram till och med 2020 har Richard Sears, William Larned och Bill Tilden med sju titlar vardera.

ATP-touren

ATP-touren är samlingsnamnet för alla de turneringar för herrar som spelas under ett år. Antalet turneringar under en säsong på ATP-touren är som regel 68 stycken, inklusive de fyra grand slam-turneringarna. Ofta spelas flera turneringar parallellt under en vecka. De olika turneringarna har dessutom olika status både vad gäller rankingpoäng och prispengar.

De åtta spelare som under året spelat ihop flest rankingpoäng kvalificerar sig för ATP-finalerna som spelas i mitten av november och som avslutar hela säsongen.

WTA-touren

WTA-touren är damernas motsvarighet till ATP-touren och fungerar på precis samma sätt. Antalet turneringar är dock något färre, som regel runt 60 stycken under en säsong.

WTA-touren avslutas med WTA-finalerna, som spelas i slutet av oktober eller början av november, där de åtta högst rankade spelarna deltar.

Elias Ymer(Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Bästa svenska spelarna just nu

Svensk tennis är inte vad den har varit, men vi har i alla fall ett par spelare som ligger på topp 100.

Mikael Ymer

Mikael Ymer, lillebror till Elias Ymer, tog sig in på topp 100 på ATP-rankingen för första gången i september 2019 och låg i januari 2021 på 94:e plats. Förutom några titlar på Challenger-touren vann han även dubbeltiteln i Stockholm Open år 2016 tillsammans med brodern Elias.

Rebecca Peterson

Rebecca Peterson har sakta men säkert klättrat på WTA-rankingen och låg i januari 2021 på plats 55. Redan som 16-åring debuterade hon på WTA-touren år 2012 och 2018 tog hon sig för första gången in på topp 100. Hennes första WTA-titel kom i september 2019 när hon vann Jiangxi Open och månaden efter kom vann hon även sin andra titel i Tianjin Open.

Svensk tennis – Historia

Den första riktigt stora svenska tennisframgången kom 1957 när Sven Davidson vann Franska Öppna. När Björn Borg slog igenom i mitten på 1970-talet blev hela Sverige tennisfrälst och på 1980-talet var Sverige en riktig stormakt med spelare som Mats Wilander, Stefan Edberg och många fler. Samtidigt var Sverige i Davis Cup-final sju gånger i rad och vann turneringen tre gånger.

Under 1990-talet och det tidiga 2000-talet mattades det svenska tennisundret av något, även om spelare som Jonas Björkman, Thomas Enqvist och Thomas Johansson låg topp tio. Johansson vann också Australian Open 2002.

De senaste 10-15 åren är det bara Robin Söderling bland svenskarna som legat högt upp på rankingen. 2009 och 2010 var han dessutom i final i Franska Öppna.

Björn Borg

Södertäljesonen är inte bara Sveriges främste tennisspelare genom alla tider utan också en av världens främsta. Fem raka Wimbledon-titlar 1976-80, sex titlar i Franska Öppna 1974-81 och ytterligare 55 titlar under en karriär som inte spann över mer än tio år.

Mats Wilander

Mats Wilander slog igenom med dunder och brak när han som 17-åring vann Franska Öppna 1982. Totalt blev det sju grand slam-titlar, varav tre i Franska Öppna, tre i Australian Open och en i US Open. År 1988 vann han samtliga tre turneringar.

Stefan Edberg

Stefan Edberg var tillsammans med Mats Wilander den store dominanten i svensk tennis under 1980-talet. Två Wimbledon-, två US Open- och två Australian Open-titlar blev det under karriären.